Avrupa Sendikalar Konfederasyonu Kadın Komite Toplantısına Katıldık || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

Avrupa Sendikalar Konfederasyonu Kadın Komite Toplantısına Katıldık


Avrupa Sendikalar Konfederasyonu Kadın Komite toplantısı 1 Aralık 2020 tarihinde video konferans yöntemiyle gerçekleşti. Avrupa ülkelerinden 56 kişinin katıldığı toplantıya Konfederasyonumuz Hak-İş’i temsilen Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Pınar Özcan katıldı


Toplantının ilk bölümünün moderatörlüğünü ETUC Kadın komite başkanı Gloria Mills yaptı. İlk bölümde ETUC kadın komitesi yönetiminde açık olan pozisyon için seçim gerçekleşti. Fransa’dan CFDT konfederasyonu tarafından aday gösterilen Brigitte Stein ETUC kadın komitesi yönetimine oy birliğiyle seçildi.

Bir sonraki bölümde ETUC kadın komitesi iç tüzüğü değişikliklerine ilişkin tek önerge veren UIL konfederasyonunun önerileri tek tek oylandı. Teknik değişiklikler haricinde herhangi bir değişiklik önerisi kabul görmedi.

Toplantıda bir sonraki gündem maddesinin moderatörlüğünü Kadın komitesi başkan yardımcısı Rosanna Ruscitto yaptı.

Portekiz Başkanlığının Cinsiyet Eşitliği önceliklerine ilişkin Vatandaşlık ve Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Sandra Ribeiro bir sunum gerçekleştirdi.

Yaklaşmakta olan Portekiz AB Başkanlığının cinsiyet eşitliği konusundaki önceliklerine ilişkin bilgiler veren Ribeiro,  İstanbul sözleşmesinin 10. Yılı için büyük bir konferans düzenlediklerini, ILO’nun 190 sayılı sözleşmesinin kabul edilmesini önemsediklerinin altını çizdi. COVID 19 sürecinde kadına yönelik ev içi şiddetin arttığını belirten Ribeiro bu konuya ilişkinde yol haritası hazırladıklarını söyledi. İş aile yaşamının uyumlaştırılması konusunda da çalışmaları olduğunu belirtti.

Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi (EESC), İşçi Grubu, Eş raportörü Erika Koller de Uzaktan Çalışma ve Cinsiyet Eşitliği konusunda sunum yaptı.

Toplantının öğleden sonraki bölümünde Avrupa Komisyonu Eşitlikten sorumlu komisyon üyesi Lesia Radelicki Ücret Şeffaflığı Direktifine ilişkin bilgi verdi.

ETUC Konfederasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Esther Lynch’in moderatörlüğünü yaptığı bu bölümde Radelicki Ücret Şeffaflığı taslak direktifine ilişkin bilgi verdi ve direktifin tüm taraflardan görüşmek almak ve tüm sosyal tarafların menfaatine olacak şekilde güncellenebilmesi için ertelendiğini belirtti. ETUC tarafından bu konuya ilişkin gerçekleşen fotoğraf eylemi, ETUC tarafından hazırlanan model direktif ve tüm kampanyaları da çok önemsediklerini ve dikkate aldıklarını belirtti.

Kadın komite üyeleri de sunumların ardından soru ve yorumlarıyla oturuma katıldı. ETUC kadın komitesi başkan yardımcısı Pınar Özcan, Sandra Ribeiro’ya Ücret şeffaflığı direktifinin yıl bitmeden onaylanmasını beklediklerini ancak şimdiki ertelemeyle birlikte somut adımın ne zaman atılacağını sordu. Ribeiro ise en kısa zamanda cinsiyete dayalı ücret şeffaflığı direktifini gündeme alacaklarını belirtti.

Bir sonraki gündemin moderatörlüğünü ETUC Kadın komitesi başkan yardımcılığı görevini yürüten Uluslararası ilişkiler sekreterimiz Pınar Özcan yaptı. Cinsiyete dayalı ücret şeffalığı için Sendikal stratejiler ve ileri adımlar konusunda ETUC uzmanı Lionel Fulton ETUC anket sonuçlarını paylaştı

Ardından Rosanna Ruscito’nun moderatörlüğünü yaptığı ILO 190 Şiddet ve Taciz Sözleşmesi ve İstanbul Sözleşmesine ilişkin güncellemeler paylaşıldı.

Bu bölümde söz alan Özcan, 25 Kasım kadına yönelik şiddetle mücadele günü kapsamında konfederasyonumuz Hak-İş’in bir basın açıklaması düzenlediğini, aynı zamanda üye sendikalar ve sendikamız tarafından İşyerinde kadına yönelik şiddet ve tacizle mücadeleye yönelik çeşitli projelerin hayata geçirildiğini belirtti.

Toplantı görüş ve yorumların ardından sona erdi.

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR