Dijital Dönüşüm ve Becerilerin Arttırılması Yoluyla Çalışanların Sürdürülebilir Eğitime Erişiminin Sağlanması Projesi || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

Dijital Dönüşüm ve Becerilerin Arttırılması Yoluyla Çalışanların Sürdürülebilir Eğitime Erişiminin Sağlanması Projesi


Geleceğin İşlerine ve Dijitalleşmeye Uyum Raporu


Sendikamız Öz İplik İş tarafından uygulanan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından finanse edilen “Dijital Dönüşüm ve Becerilerin Arttırılması Yoluyla Çalışanların Sürdürülebilir Eğitime Erişiminin Sağlanması” projesi kapsamında bir toplantı düzenledi.

Toplantıda, proje kapsamında hazırlanan "Tekstil sektörü çalışanlarının ve işletmelerin geleceğin işlerine ve dijitalleşmeye uyum raporu" paylaşıldı.

15 Kasım 2021 tarihinde Öz iplik İş Sendikası Genel Merkezinde düzenlenen toplantıya Öz İplik İş Genel Başkanı Rafi AY, Proje Koordinatörü Pınar Özcan, GTALLIANCE UK Sürdürülebilirlik ve Araştırma Danışmanı Ali Gizer, GTALLIANCE UK- Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk Danışmanı Sinem Keleş ve basın mensupları katıldı.

Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi AY, toplantıda basın mensuplarına proje ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Örnek ve öncü projeleri hayata geçiren sendikamızın yenilikçi bir projesiyle daha bir araya gelmenin gururunu yaşıyoruz. Türkiye’nin dört bir yanında bulunan başkanlıklarımız ve 40 bini aşkın üyemizle, gelecek öngörüsüne sahip çalışmalara hızlıca imza atıyor ve uyum sağlayabiliyoruz.

Üyelerimizin ve çalışanların her platformda hakkını koruyan, bilinçlendiren sendikamız, aynı zamanda bulunduğu dönemin gelişmelerini de yakından takip ederek süreci yakalamaktadır.

Sendikamız bu sorumlulukla “Dijital Dönüşüm ve Becerilerin Arttırılması Yoluyla Çalışanların Sürdürülebilir Eğitime Erişiminin Sağlanması” projesini hayata geçirmiştir.

2020 yılının ilk aylarında tüm dünyayı Covid-19 virüsü etkisi altına aldı. Acı bir tecrübeyle hazırlıksız olarak deneyimlediğimiz pandemi süreci çalışma yaşamını doğrudan etkilemiştir. Salgın ekonomide ciddi daralmalara, üretim kayıplarına, işçiler için iş ve gelir kayıplarına ve maalesef en önemlisi can kayıplarına neden olmuştur.

Dijital Dönüşüm

Pandemi, çalışma hayatında var olan sorunları iyice derinleştirmiştir. Hayatımızda yeni terimler, yeni kavramlar yer almaya başlamıştır. Bunlardan biri de dijital dönüşümdür.

Dijital dönüşüm, son yıllarda çalışma yaşamının en öncelikli konularından birisi olarak gündemde yerini alırken, Kovid-19 salgınının dünyaya yayılmasıyla birlikte, sürece uyum sağlanmasının kaçınılmaz olduğu ortaya çıkmıştır.

Covid-19 Pandemisinin yayılmasını engellemek amacıyla alınan önlemler kapsamında yürüttüğümüz iş süreçlerinin çoğu dijital ortama taşınmak durumunda kalınmıştır. Bu hızlı geçiş nedeniyle birçok kurum dijital dünyaya uyum sağlamakta zorlanmış ve faaliyetlerini gerçekleştirememiştir.

Yaşadığımız süreç içerisinde vaka sayılarının arttığı, yeni mutasyonların ortaya çıktığı, dünya sağlık örgütü tarafından aşıya dayanıklı yeni virüslerin ortaya çıkma ihtimallerinin konuşulduğu günümüzde en önemli ihtiyaçlardan birisi dijital araçlar vasıtasıyla bir araya gelebilmek ve sendikal faaliyetlerimizi kesintisiz sürdürmektir. Covid 19 sonrasında “yeni normal” hayata geçiş konusunda vakit geçmeden hazırlanmak kaçınılmazdır. Dijital teknolojilerin benimsenmesi, bu alandaki becerilerin arttırılması gelecekteki ekonomik büyümenin en önemli faktörüdür.

Salgının insanlar üzerinde bıraktığı etki; teknolojiye ve dijital dönüşüme adaptasyonu hızla beraberinde getirmiştir. İklimden teknolojiye pek çok şeyin değiştiği bir dünyada pandemi gibi durumlara kurumların hazırlıklı olması gerekmektedir.

Dijital Araçlar

Sendikalar tüm diğer ülkeler, sektörler, kurum ve kuruluşlar gibi bu sürece hazırlıksız yakalanmış, projelerin hayata geçirilmesi, üyelerine eğitim verilmesi, teşkilat, endüstriyel ve uluslararası ilişkiler alanında toplantılar yapılması konusunda oldukça zorlu bir süreçten geçmiştir. Bu süreçte çeşitli dijital araçlar yoluyla işçilerle iletişimimiz devam etse de özellikle eğitimlerin sağlanacağı platformlar konusunda dijital araçların ve programların kullanılması noktasında ciddi bilgi eksikliği bulunduğunu deneyimledik.

Dijitalleşmeyle birlikte sürekli mesleki eğitim programlarını devam ettirmek, yaşam boyu öğrenmeye erişim sağlayarak işgücünü geliştirmek, çalışanlara dijital becerileri kazandırmak, adil dijital çalışma ortamına geçiş için önemli bir temel motivasyondur.

Dijitalleşme, işçiler için yeni destek biçimlerinin geliştirilmesi, yeni dayanışma ve işbirliği biçimlerinin oluşturulması anlamına gelmektedir. Bu yeni dijital zorluklar çalışanların bilgiye erişimi, danışma ve yönetim kurulu düzeyinde süreçlere katılımını ve toplu sözleşmelerin yaygınlaştırılmasını daha da önemli hale getirmektedir.

Sendikalar, yeni dijital ekonomide çalışanların çıkarlarını desteklemek ve korumak için üyeleriyle ve çalışanlarla sürekli eğitim sürdürebilmek için zemin oluşturmak zorundadır. Değişen bu sürece uyum sağlamak son derece kritiktir. Bu zorlukların aşılması konusunda sendikamız sorumluluk üstlenmiş ve bu projeyi dizayn etmiştir.

Projemizin en temel amacı; eğitime katılan işçilerin dijital araçları kullanarak, dijital ortamda örgütlenme, iletişim, online toplantı eğitimleri almaları ve bu konularda bilinç sahibi olmalarıdır. Projemizle yine sendika olarak bir ilke imza atarak, teşkilatımızı gerekli donanıma kavuşturarak, dijital dönüşüme hedef grubumuzu adapte etmiş olduk.

Çalışma Hayatına Dair Açıklamalar

Yeri gelmişken çalışma hayatına ilişkin de birkaç konuya değinmek isterim. Bildiğiniz üzere 2022 yılında geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi sürecine girdik. Ne yazık ki ülkemiz bir kez daha enflasyon sorunuyla yüz yüzedir. Hepimiz biliyoruz ki, emekçinin, işçinin enflasyonu daha yüksektir. Çünkü bizim enflasyonumuzu belirleyen gıda, enerji, kira, ulaşım ağırlıklıdır.

Ülkemizde çalışanların yaklaşık yarısı asgari ücret almaktadır. Asgari ücret belirlenirken bu hususların dikkate alınmasını istiyoruz.

Diğer yandan asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını istiyoruz. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması ilkesi gereği birinci vergi dilimi yıllık en az iki asgari ücret tutarında olmasını, emekçilerin mesailerini gönül rahatlığıyla yapabilmesini istiyoruz.

Emeklilikte yaşa takılanlar konusunda bir muamma söz konusu. Düzenleme yapıldı yapılacak derken tekrar ötelenmiştir. Bu milyonlarca çalışanın elinden alınan bir haktır. Biran evvel bu hakkın teslimini istiyoruz”.

Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi AY’ın konuşmasının ardından Proje Koordinatörü Pınar Özcan, projenin içeriği ve gerçekleşen faaliyetlerle ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Proje kapsamında gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

GTALLIANCE UK- Sürdürülebilirlik ve Araştırma Danışmanı Ali Gizer ise, Tekstil Sektörü çalışanlarının ve işletmelerin geleceğin işlerine ve dijitalleşmeye uyum raporu tanıtımını gerçekleştirdi.

 

 

 

 

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR