İLK KEZ KUTLANAN ULUSLARARASI EŞİT ÜCRET GÜNÜ VİDEO KONFERANSINA KATILDIK || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

İLK KEZ KUTLANAN ULUSLARARASI EŞİT ÜCRET GÜNÜ VİDEO KONFERANSINA KATILDIK


18 Eylül Uluslararası Eşit Ücret Günü Kutlama Programına Katıldık


Eşit Değerde İşe Eşit Ücret prensibi, Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamına alınarak, 2030 yılına kadar hayata geçirilmesi gereken önceliklerden biri olarak kabul edilmiş ve bu prensibin hızlı ve etkili biçimde hayata geçmesi için Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) liderliğinde ve birçok hükümet, işçi ve işveren örgütleri ile uzman kuruluşların katılımıyla “Uluslararası Eşit Ücret Koalisyonu” (EPIC) kurulmuştu. Küresel düzeyde farkındalığı ve işbirliğini artırmak üzere de 18 Eylül Uluslararası Eşit Ücret Günü olarak belirlendi.

OECD, ILO ve BM Kadın tarafından düzenlenen ve ilk kez kutlanan 18 Eylül Uluslararası Eşit Ücret Günü Kutlama programı 18 Eylül 2020 tarihinde video konferans olarak düzenlendi.

İsviçre'nin ev sahipliği yaptığı bu web semineri, EPIC tarafından hazırlanan "COVID-19 ve cinsiyete dayalı ücret farkı: zorluklar ve çözümler" web semineri serisinin bir parçası olarak düzenlendi. Tüm ülkelerde ve sektörlerde eşit değerdeki işler için eşit ücreti gerçeğe dönüştürmeyi amaçlayan toplantıya Avrupa Sendikalar Konfederasyonu ve konfederasyonumuz Hak-İş’i temsilen Uluslar arası İlişkiler Sekreterimiz Pınar Özcan katıldı.

Toplantı İsviçre Cinsiyet Eşitliği Federal Ofisi (FOGE) Direktörü Sylvie Durrer tarafından yönetildi.

Toplantıda Eşit Ücret Uluslararası Koalisyonu (EPIC)İlk Uluslararası Eşit Ödeme Günü'nü kutlamak için, tüm liderleri dünya çapında COVID-19 kurtarma çabalarının merkezinde ücret eşitliğini sağlamak için gerekli adımları atmaya çağırdı. OECD, ILO ve BM Kadın liderliğinde EPIC, hükümetleri, işverenleri, işçileri ve kuruluşlarını her yerde kadınlar ve erkekler için eşit ücret elde etmek üzere somut ve koordineli ilerleme kaydetmeleri için desteklemek üzere çeşitli aktörleri ve uzmanlığı bir araya getirdi.

Toplantıda COVID-19’un ücretsiz emeği görünür kıldığı, COVID-19'dan önce, kadınların erkeklerden ortalama olarak üç kat daha fazla ücretsiz bakım işi yaptığı ve bu sorumluluğun, salgın nedeniyle okul ve çocuk bakımı kapatılınca daha da arttığına dikkat çekildi.

İş gücündeki kadınların, COVID-19'un kısa vadeli ekonomik çöküşünden orantısız bir şekilde etkilendiğine dikkati çeken toplantıda özellikle kadınların çalıştığı fiziksel müşteri etkileşimine dayanan konaklama, yiyecek ve içecek ve perakende hizmetleri gibi sektörlerin pandeminin ekonomik etkisinden büyük darbe almasıyla kadınların gelir açısından sıkıntıya düştüğünün altı çizildi.

Kayıt dışı ekonominin en savunmasız kesimlerinde çalışan kadınların işten çıkarılmaya karşı çok az korumaları olduğuna da dikkat çekildi.

İlk Uluslararası Eşit Ücret Günü'nün anısına, küresel liderler ücret açığını daraltmak için olumlu önlemler almayı taahhüt ettiler. EPIC, iş ve gelir kayıplarını azaltmayı amaçlamasını sağlamak ve kadınların orantısız bir şekilde iş kayıplarını telafi etmek için  hükümetlere, işverenlere, işçi kuruluşlarına, özel sektöre ve sivil topluma çağrı yaptı. 

Etkinlikte, İzlanda başkanı Guoni Johannessoe dahil, EPIC Yürütme Komitesinin tüm temsilcileri tarafından verilen toplu bir mesaj yayınlandı. Uluslararası İşverenler Örgütü Genel Sekreteri Roberto Suarez Santos; Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri Sharan Burrow , EPIC Sekreterliği, ILO direktörü Guy Ryder, BM Kadın İcra Direktörü Phumzile Mlambo-Ngcuka; ve OECD Genel Sekreteri Angel Gurria verdikleri mesajda  Ücretsiz bakımın değerini tanıyan, çocuk bakımı ve sağlık hizmetleri gibi hizmetlere erişim sağlayan kapsayıcı, dirençli ve sürdürülebilir iyileşmenin temel itici güçlerinden biri olarak eşit değerdeki işler için eşit ücrete ulaşılmasına öncelik veren bir COVID-19 ekonomik yanıtı çağrısında bulundu

İsviçre Federal Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ofisi Direktörü ve EPIC Yürütme Komitesi Başkanı Sylvie Durrer, bu çabada ortaklığın öneminin altını çizdi

Durrer mesajında Müdahale ve iyileştirme çabalarının daha kapsayıcı ve adil bir çalışma dünyası inşa etmesini ancak birlikte sağlayabiliriz ” dedi.

Toplantıda katılımcıların aşağıdaki sorulara yanıt vermesinin ardından sona erdi

• Ekonomiye ve genel olarak topluma katkılarının daha iyi tanınmasını sağlamak için sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının istihdam koşulları nasıl iyileştirilebilir?

• Çalışma alanındaki cinsiyet farkları ve politikaların etkisi hakkındaki verileri nasıl iyileştirebiliriz?

• Hükümetler, farklı büyüklükteki işverenler ve sendikalar için politika önceliği ne olmalıdır?

• Kadınların yönetim ve liderlik pozisyonlarına katılımını iyileştirmek için en iyi ne işe yarar?

• Rol modeller daha fazla cinsiyet eşitliğine yönelik tutumlarda değişiklik yaratmaya en etkili şekilde nasıl katkıda bulunabilir?

18 Eylül’ün Uluslararası Eşit Ücret Günü olarak belirlenmesinden memnuniyet duyduğumuzu ifade ediyor. Tüm taraflara ‘Eşit İşe Eşit Ücret’ çağrısında bulunuyoruz. “Eşit Değerde İş için Eşit Ücret” prensibinin hayata geçirilmesi için sendika olarak çalışmalarımızı sürdürdüğümüzü belirtmek istiyoruz.

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR