8 Aralık 2020 tarihinde Öz iplik İş Sendikası Genel Merkezinde düzenlenen toplantıya Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi AY, Genel Başkan Yardımcısı Turgay Ulutürk, Proje Koordinatörü Didem Demir ve basın mensupları katıldı.
Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi AY, toplantıda basın mensuplarına proje ile ilgili açıklamalarda bulundu.
AY, açıklamalarında şunları kaydetti:
“Öz İplik İş Sendikası olarak, Kültür Turizm Bakanlığı katkılarıyla yürüttüğümüz "Anadolu'nun Kadim Dili: “Halı Dokuma” (Bergama Yunt Dağı)” projemizi başarıyla tamamlamanın onurunu yaşıyoruz. Biz, işkolumuzda ve çalışma hayatında yer alan işçiler için refah seviyesi yükseltilmiş bir yaşam düzeyini oluşturmaya çalışan bir sendikayız.
Türkiye’nin dört bir yanında bulunan başkanlıklarımız ve 36 bini aşkın üyemizle sosyo-ekonomik çalışmalar yürütmenin yanı sıra, sosyal ve kültürel sorumlulukla da faaliyetler gerçekleştiriyoruz.
Üyelerimizi bilinçlendiren sendikamız, aynı zamanda ülkemizin ve kültürümüzün sahip olduğu kadim sanatları kayıt altına alarak, atalarımızın bizlere olan mirasını gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla da projeler geliştirmekteyiz.
Sendikamız bu sorumlulukla ve Kültür ve Turizm Bakanlığımızın katkılarıyla “Anadolu’nun Kadim Dili: ‘Halı Dokuma’ (Bergama Yunt Dağı” projesini hayata geçirmiş ve başarıyla uygulamıştır.
Projemizin çalışma konusu “Farklı coğrafi özelliklere ve kültüre sahip Türkiye’nin 3 ilindeki; el dokuması halıların motifleri ve hikâyelerinin belgelenmesi, eserlerin üreticisi olan ustaların kendilerinin oluşturdukları motif ve desenlerle geleneğe katkılarının tespit edilmesi” olarak belirlenmiştir. Ancak ülkemiz de dahil olmak üzere dünya genelinde korona virüsün yayılması ve pandemi olarak kabul edilmesi üzerine proje araştırmamız bir bölgede, İzmir Bergama Yunt Dağı bölgesinde gerçekleşmiştir.
2020 yılının Mart ayında yürütmeye başladığımız proje ile Temmuz ayında İzmir Bergama ve bağlı köylerinde hocalarımızla alan araştırmasına çıkarak, Yağcıbedir, Kozak ve Yuntdağ bölgesinde Yukarıbey, Karaveliler, Çamavlu, Samanlık, Çağlayan, Seklik, İsmailli, Atçılar Mahallesi/Köyü’nde araştırmalar yaptık.
Köy evlerini, muhtarlıkları, camiileri gezdiğimiz, avlusunda dokuma tezgahı bulunan evleri ziyaret ettiğimiz, çeyiz sandıklarının açıldığı araştırmada, yüzlerce halıyı tespit etmiş ve benzer örnekler dikkate alınarak 94 adet dokuma halıyı incelemeye almış bulunmaktayız. Bu halıları “Çözgüden Düğüme, Düğümden Motife Bergama Halıları” adıyla kitaplaştırmış ve aynı isimde belgesel haline getirmiş bulunmaktayız.
Yürüttüğümüz proje, Türkiye’nin geleneksel halı dokumacılığında motiflerin, desenlerin tespit edilmesi, yorumlanması ve gelecek kuşaklara aktarılması noktasında önemli bir yere sahiptir. Türkiye’de halı dokumacılığı, kadim bir sanat ve zanaat dalıdır ve uluslararası boyutta ülkemizi temsil gücüne sahip bir kültürel verimliliği ifade etmektedir.
Öz İplik İş Sendikası olarak, günümüzde unutulmaya yüz tutan halı dokumacılığında kullanılan motif ve desenleri kayıt altına alınmanın, hazırladığımız kitap ve belgeselimizle ülkemizin geleneksel halı dokumacılığıyla aktardığı kültürel mirası gelecek nesillere aktarmanın, toplumumuzda geleneksel halı dokumacılığına dair farkındalık oluşturmanın, genç neslin bu alana ilgisini sağlanmanın ve geleneğin ustalarının desteklenmesine katkıda bulunmanın gururu ve mutluluğunu yaşıyoruz.
Projemizin hayata geçirilmesinde desteklerini bizden esirgemeyen T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, yönetim kurulumuza, Konfederasyonumuz HAK-İŞ’e hocalarımıza, proje koordinatörümüze, belgesel ekibimize, Bergama’da irtibata geçtiğimiz kamu kurum ve kuruluşları ile gönlü geniş tüm Bergama halkına sonsuz teşekkür ediyoruz”
Toplantıda Genel Başkanımız Rafi AY, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk El Sanatları Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hatice Feriha AKPINARLI, İzmir Demokrasi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. H. Nurgül BEGİÇ, İzmir Demokrasi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Türk Halk Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gonca KUZAY DEMİR tarafından sendikamız Öz İplik İş adına hazırlanan “Çözgüden Düğüme, Düğümden Motife Bergama Halıları” halıları kitabının tanıtımını da gerçekleştirdi.
Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi AY’ın konuşmasının ardından Proje Koordinatörü Didem Demir, projenin içeriği ve gerçekleşen faaliyetlerle ilgili bir sunum gerçekleştirdi.
Yönetmenliğini Didem Demir’in üstlendiği “Çözgüden Düğüme, Düğümden Motife Bergama Halıları” belgeselinin gösterimiyle, toplantı sona erdi.