“YEŞİL EKONOMİ YOLUNDA ADİL GEÇİŞ: SÜRDÜRÜLEBİLİR İSTİHDAMIN GELECEĞİ" PANELİ || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

“YEŞİL EKONOMİ YOLUNDA ADİL GEÇİŞ: SÜRDÜRÜLEBİLİR İSTİHDAMIN GELECEĞİ" PANELİ


Çalışma Genel Müdürlüğünün Ev Sahipliğinde Gerçekleştirilen Programa Panelist Olarak Katıldık


Çalışma Genel Müdürlüğünün ev sahipliğinde "Yeşil Ekonomi Yolunda Adil Geçiş: Sürdürülebilir İstihdamın Geleceği" konulu panel 29 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleşti. Panele Konfederasyonumuzu ve sendikamızı temsilen sendikamız Sürdürülebilirlik ve Eğitim Birim Sorumlusu Gizem Aktürk Yurduseven panelist olarak katılım sağladı.

İki oturumda gerçekleşen panel, Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Emin Türker ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lütfihak Alpkan’ın açılış konuşmalarıyla başladı.

Açılış konuşmalarında; Dünya ekonomik sisteminin içerisinde güçlü bir aktör olarak yer alan ülkemizin yaşanan değişimlerden doğrudan etkilendiği; bu değişim dönüşümün temel sebeplerinden birisinin de iklim değişikliği ve iklim değişikliğiyle mücadele politikaları olduğu vurgulanmıştır.

İklim değişikliği ile birlikte artan afetler, salgınlar, savaşlar, tedarik güçlükleri ekonomilerimizin karşı karşıya olduğu diğer sorunlar arasında yer almaktadır. Krizler küresel göçün artmasına, ülkelerin ticaret politikalarında yeniden katı, korumacı politikalara meyil etmelerine sebep olmaktadır. Ülkemiz dünyadaki derinleşen krizlerin hızlıca farkına vararak küresel çapta ses getiren gezegene ve insan haklarına saygılı üretim yaklaşımını benimsemiştir. Bu çerçevede esasında üretim teknolojilerindeki değişimi ifade ettiği düşünülen yeşil dönüşüm kavramının, Bakanlık tarafından sosyal boyutuyla ele alınarak, çalışma hayatının vazgeçilmez unsuru olan çalışanların ve genel anlamda toplumun bu dönüşümden nasıl etkileneceğine yönelik çalışmalara başlatıldığı belirtilmiştir.

Sektör temsilcileri ile işçi ve işveren temsilcilerinin bir araya geldiği panelde, dönüşümün herkes için en uygun koşullarda gerçekleşmesi adına kurumlara düşen sorumluluklar ve stratejik açılımlar değerlendirilmiştir.

Panelin ilk oturumu, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Işıl Kurnaz moderatörlüğünde gerçekleşmiştir. Panelde Bilecik Demir Çelik A.Ş. İcra Kurulu Üyesi Muammer Bilgiç, Demir Export A.Ş. Çevre İzinleri ve Yatırımları Yöneticisi Esra Duman, Enerjisa Üretim A.Ş. Kurumsal Sosyal İlişkiler Müdürü Dr. Elçin Çelik, Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası İSG Kurulu Başkanı ve Türkiye Sürdürülebilirlik Direktörü Okan Güven, İstanbul Sanayi Odası Sürdürülebilirlik ve Koordinasyon Şubesi Müdürü Gülberk Ertap konuşmacı olarak yer almıştır.

Katılımcılar, yeşil dönüşüm ve adil geçiş gündemini sektörleri açısından değerlendirerek kurumlarının çalışmalarını ve konuya yaklaşımlarını paylaşmıştır. Panel, soru-cevap bölümüyle sona ermesinin akabinde ikinci oturuma geçiş yapılmıştır.

Öğleden sonra gerçekleşen ikinci oturumda, Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Emin Türker’in moderatörlüğünde, ilgili sektör ve sosyal taraf temsilcilerinin katılımıyla, konuşmacılar sektörlerinin istihdam durumu ve adil geçiş konusu üzerine değerlendirmelerde bulunmuştur.

Konfederasyonumuzu ve sendikamızı temsilen etkinliğe Sendikamız Sürdürülebilirlik ve Eğitim Birim Sorumlusu Gizem Aktürk Yurduseven panelist olarak katılım sağlamıştır.

Birim Sorumlumuz konuşmasında İşgücü piyasasının iklim değişikliğine uyumunun öncelikle işçilerin istihdamı noktasında sağlanması gerektiğini vurgulayarak; Sektörlerde yaşanacak olan dönüşüm neticesinde bazı işlerin kaybolacağı, bununla beraber yeni iş alanları ve çalışma biçimleri yaratılacağının öngörüldüğünü belirtmiştir. İklime bağlı azalan veyahut yok olan istihdamı tolere etmek amacıyla yeşil bir endüstri yaratılmaya çalışıldığını ifade ederek Yeşil işler ’in yalnızca temiz ve kaynak verimli üretimin yapıldığı işler olmadığını; Yeşil işlerin insan onuruna yaraşır, iş güvencesinin olduğu, ayrımcılığın olmadığı, işçi hakları bağlamında sendikal özgürlüğün tanındığı ve desteklendiği işler olduğunu belirtmiştir.

Konfederasyonumuz ve sendikamız yaklaşımıyla adil geçiş çalışmalarını ve politikalarını değerlendiren Gizem Aktürk Yurduseven, sektör özelinde değerlendirmelerini de paylaşarak adil bir geçiş sürecinin sağlanabilmesi adına fikir ve önerilerini de sunmuştur.

Panel, soru-cevap bölümünün akabinde toplu fotoğraf çekimiyle sona ermiştir.

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR