Hazır Gı̇yı̇m ve Ayakkabı Sektöründe Durum Tespı̇tı̇ne İlı̇şkı̇n OECD Forumu 10-14 Şubat 2025 tarihlerinde Fransa’nın Başkenti Paris’te gerçekleşti. Toplantıya 103 ülkeden 800 kişi fiziki olarak katılım gösterirken 1800 kişi online olarak toplantıyı takip etti.
Tüm dünyadan Tekstil ve Hazır giyim sektöründe örgütlü İşçi sendikaları, Industriall Küresel Sendika, işveren örgütleri, kamu kurumlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, Uluslararası markalar ve tedarikçi fabrika temsilcilerden oluşan katılımcılar, zorunlu durum tespiti mevzuatının sektöre etkileri, sorumlu satın alma uygulamaları, işçi hakları ve sürdürülebilirlik gibi konuları tartışmak üzere OECD merkezinde bir araya geldi.
Birçok ülkeden liderlerin yer aldığı foruma sendikamızı temsilen Genel Başkanımız Rafi AY başta olmak üzere Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan, Genel Sekreter Yardımcımız ve Çerkezköy İlçe Başkanımız Bünyamin Bayır ve Malatya Şube Başkanımız Kemal Büyük katıldı.
OECD’nin bu sene on birincisinin gerçekleştirdiği Hazır Giyim ve Ayakkabı Sektöründe Durum Tespiti Forumunun ilk oturumunda OECD Genel Sekreter Yardımcısı Yoshiki Takeuchi tarafından bir açılış konuşması gerçekleştirildi. Takeuchi, sürdürülebilir iş uygulamalarının önemini vurguladı ve forumun sektörün geleceğini şekillendirecek kritik tartışmalara ev sahipliği yapacağını belirtti.
Ardından, OECD Sorumlu İş Davranışları Merkezi Başkanı Allan Jorgensen moderatörlüğünde "Zorunlu Durum Tespiti Yasalarının Sektörde Uygulanması" başlıklı panel gerçekleştirildi. Panele, Bangladeş Dışişleri Bakanlığı Batı Sekreteri M. Riaz Hamidullah, Güney Afrika Tekstil ve Konfeksiyon İşçileri Sendikası (SACTWU) Ulusal Sanayi Politikası Yetkilisi Etienne Vlok, MN Sorumlu Yatırım Danışmanı Fransje Puts, CNTAC Sosyal Sorumluluk Ofisi Baş Araştırmacısı Xiaohui Liang ve Clean Clothes Campaign Lobi ve Savunuculuk Koordinatörü Muriel Treibich katıldı. Konuşmacılar, tekstil ve ayakkabı sektöründe ortaya çıkan düzenleyici çerçevelerin nasıl uygulanabileceğini ve işçi haklarını korumanın yollarını ele aldı.
Oturumun devamında önemli bir gündem maddesi olan "Sorumlu Satın Alma Uygulamalarını Ölçme Kapasitesinin Artırılması" üzerinde tartışmalar yürütüldü. Bağımsız İş ve İnsan Hakları Uzmanı Olivia Windham Stewart’ın moderatörlüğündeki bu panelde, sektörün sorumlu tedarik zinciri uygulamalarına nasıl adapte olabileceği tartışıldı. Panelin konuşmacıları arasında Sandqvist Bags & Items AB Sürdürülebilirlik Başkanı Lotta Amsén, Transform Trade Konfeksiyon Politikası Danışmanı Hilary Marsh, Fair Wear Foundation Endüstri Hizalama Başkanı Lisa Süss, Bangladeş Triko İmalatçıları ve İhracatçıları Derneği (BKMEA) İcra Başkanı Fazlee Shamim Ehsan, ACT (Action, Collaboration, Transformation) Operasyonlar ve İzleme Başkanı Bea Ruoff ve Almanya Ekonomik İşler ve İhracat Kontrol Federal Ofisi (BAFA) Bölüm Başkanı Florian Woitek-Kießling yer aldı.
Öğleden sonra gerçekleşen oturumlarda, işçilerin haklarını koruma ve sorumlu işletme davranışlarını geliştirme konuları tartışıldı. Leigh Day tarafından düzenlenen "Tekstil İşçileri İçin Onarıcı Adalet Yolları" başlıklı oturumda, işçilerin yaşadığı sömürü, yasa dışı çalışma koşulları ve cinsiyete dayalı şiddet gibi sorunlar ele alındı. Bu oturumda hukuk yolları ve topluluk temelli onarıcı adalet çözümleri detaylandırıldı.
Ardından, OECD Sorumlu İşletme Davranışları Merkezi Düzenleme ve Standartlar Başkanı Barbara Bijelic moderatörlüğünde "Sorumlu Çıkış Stratejileri" başlıklı panel düzenlendi. Panele, Danimarka İnsan Hakları Enstitüsü (DIHR) Baş Danışmanı Gabrielle Holly, Bangladeş Konfeksiyon Üreticileri ve İhracatçıları Derneği (BGMEA) Üyesi Miran Ali, Etik Ticaret girişimi(Ethical Trading Initiative) İcra Direktörü Giles Bolton, IndustriALL Küresel Sendikası Tekstil ve Konfeksiyon Sektörü Küresel Direktörü Christina Hajagos-Clausen ve Avrupa Komisyonu Politika Yetkilisi Javier Martin Cerracin katıldı. Panelde, kriz dönemlerinde işletmelerin sorumlu çıkış politikalarını nasıl uygulaması gerektiği ve işçi haklarının nasıl korunabileceği tartışıldı.
Şirketlerin Zarar Önleme ve Azaltma Çalışmalarının İzlenmesi ve Doğrulanması Paneline Konuşmacı Olarak Katıldık
Forum oturumları OECD Sorumlu İş Davranışları Merkezi, Tekstil ve Ayakkabı Sektörü Politika Analisti Andrea Schill moderatörlüğünde "Şirketlerin Zarar Önleme ve Azaltma Çalışmalarının İzlenmesi ve Doğrulanması" başlıklı panel ile devam etti. Panelde, şirketlerin öncelikli riskleri nasıl ele aldığı ve sürdürülebilirlik hedeflerine ne ölçüde ulaştığı tartışıldı.
Panelin konuşmacıları arasında Sendikamız Öz İplik İş Uluslararası İlişkiler Sekreteri Fulya Pınar Özcan, Lindex Sürdürülebilirlik Başkanı Anna-Karin Dahlberg, World Benchmarking Alliance İnsan Hakları Katılım Lideri Talya Swissa, Bağımsız Danışman Nandita Shivakumar ve Sapphire Textile Mills Sürdürülebilirlik Başkanı Iqra Asghar konuşmacı olarak yer aldı. Konuşmacılar, işçilerin haklarını daha güçlü bir şekilde koruyacak yeni politikalar oluşturulması gerektiğini vurguladı.
Panelde konuşmacı olarak yer alan Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan, sendikal hakların korunması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve sosyal diyalog mekanizmalarının güçlendirilmesi yönünde sendikamızın yaptığı çalışmalardan bahsetti. Özcan, Sendikamız Öz İplik İş’in H&M ile ortak yürüttüğü Ulusal İzleme Komitesi çalışmaları ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve tacizin önlenmesine yönelik pilot projeler hakkında bilgi verdi ve ardından sendikamızın Türkiye’deki işyerlerinde zorunlu durum tespiti süreçlerinin etkin uygulanmasını sağlamak amacıyla yaptığı denetim ve eğitim faaliyetlerini vurgulayarak, işçilerin haklarını daha iyi koruyabilmek için uluslararası iş birliklerinin artırılmasının önemine dikkat çekti. Sendikaların bu süreçte en önemli aktör olduğunu belirten Özcan, güçlü ve sürdürülebilir bir hedefe ulaşmanın yolunun sendikalarla işbirliğinden geçtiğini belirtti.
Forumun sonunda, katılımcıların fikir alışverişinde bulunmasını sağlamak amacıyla bir resepsiyon düzenlendi. İş dünyasından, sendikalardan ve akademik çevrelerden katılımcılar, etkinlik boyunca ilişkilerini güçlendirme fırsatı buldu.
ULUSLARASI TEMASLARDA BULUNDUK
OECD Forum kapsamında Genel Başkanımız Rafi AY ve beraberindeki heyet Uluslararası marka temsilcileri, işveren örgütleri, IndustriAll Küresel Sendikaya bağlı sendikalar, sivil toplum kuruluşları ile uluslararası temaslarda bulundu.
Paris’te bulunduğu süre içerisinde Premier Vision fuarına da katılan genel başkanımız Rafi Ay ve beraberindeki heyet tekstil, hazır giyim ve deri tedarikçilerini ziyaret ederek sektöre ilişkin istişarelerde bulundu.
Sendikamızdan OECD Forumunda Yan Etkinlik
Hazır Gı̇yı̇m ve Ayakkabı Sektöründe Durum Tespı̇tı̇ne İlı̇şkı̇n OECD Forumu kapsamında sendikamız aynı zamanda WageIndicator, Mondiaal FNV ve SN ortaklığında 14 Şubat tarihinde Tekstil, Deri ve Konfeksiyon Sektöründe Kadın Temsiliyeti ve Ücret Adaletinin ele alındığı bir online yan etkinlik düzenledi.
" Hazır Giyim ve Ayakkabı Sektöründe Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin, Kadın Temsilinin ve Geçim Ücretlerinin Geliştirilmesi " başlıklı uluslararası toplantıda, tekstil ve deri sektöründe cinsiyet eşitliği, kadın işçilerin temsiliyeti ve ücret adaleti konuları detaylı bir şekilde ele alındı. Birçok ülkeden temsilcinin yer aldığı toplantıda sendikamız Öz İplik İş’i temsilen Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan’ın yanı sıra Mondiaal FNV’den Dimple Sokartara, Ketua PSP SPN PT Lezax Nesia Jaya’dan Ita Nur Khasanah, WageIndicator Vakfı’ndan Gashaw Tesfa, Dela Feby ve Daniela Ceccon konuşmacı olarak yer aldı.
Toplantının başlangıcında, İnsan Hakları Durum Tespiti Değerlendirme Süreci (HRDD) çerçevesinde cinsiyet perspektifiyle risk değerlendirme, cinsiyete dayalı ayrımcılığı önleme ve ihlallerin giderilmesine yönelik stratejiler paylaşıldı. Kadın işçilerin sektördeki yeri üzerine WageIndicator Vakfı’ndan Daniela Ceccon tarafından yapılan veri sunumunda, Etiyopya’da tekstil işçilerinin %70’i, Endonezya’da %72’si, Türkiye’de ise konfeksiyon sektöründe çalışanların %80’i kadın olduğu kaydedildi. Ardından, Kadın işçilerin büyük çoğunluğu düşük ücretli ve güvencesiz işlerde istihdam edildiği ve kadınların üst düzey yöneticilik pozisyonlarına erişimi sınırlı ve ücret farklarının devam edildiği vurgulandı.
Toplantıda konuşmacı olarak yer alan Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan, kadın işçilerin işyerlerinde yaşadığı temel sorunlara ve sendikal çözümlere değinerek, toplu iş sözleşmelerinde kadın işçilerin temsiliyetini artırmaya yönelik adımların önemini vurguladı. Özcan sendikamız Öz İplik İş, tarafından hayata geçirilen projeler kapsamında kadın işçilerin sendikal katılımını artırmaya yönelik önemli kazanımlar ettiğini ifade etti bu kapsamda, kadınların sendikal katılım oranı %20’den %36’ya yükseldiğini, kadın işyeri temsilcileri %5’ten %25’e çıkarak toplu sözleşme müzakerelerinde daha fazla söz sahibi olduğunu, cinsiyete dayalı şiddet ve taciz ile mücadele kapsamında ILO 190 sayılı Sözleşme’nin toplu sözleşmelere entegre edildiğinden bahsetti.
Özcan konuşmasının devamında, Türkiye’deki kadın işçilerin ücret eşitsizliği konusunda karşılaştıkları zorluklara değindi. ILO-TÜİK verilerine göre Türkiye’de cinsiyet ücret farkı %15,6 olup, ve sendikamız Öz İplik İş olarak, bu farkın kapatılması için Toplu iş sözleşmelerine ücret eşitliği maddelerinin eklenmesi gibi önemli başarılara imza attığımızı kaydetti. Toplantı konuşmacıların sunumlarının ve soru cevabın yapılmasının ardından tamamlandı.