ABD’DE İŞÇİ KONFERANSINDA DENEYİMLERİMİZİ PAYLAŞTIK || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

ABD’DE İŞÇİ KONFERANSINDA DENEYİMLERİMİZİ PAYLAŞTIK


Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz ABD’nin New York Eyaletinde Düzenlenen İşçi Konferansında Deneyimlerimizi Paylaştı


26-30 Haziran 2024 tarihleri arasında ABD’nin New York eyaletinde eş zamanlı olarak 76. LERA (Çalışma ve İstihdam İlişkileri Derneği) yıllık toplantısı, ILERA 20.Dünya Kongresi ve FMCS (Federal Arabuluculuk ve Uzlaştırma Servisi) Ulusal Çalışma Yönetim Konferansı gerçekleşti. Dünya genelinde birçok sektör temsilcisi, akademisyen ve uzmanın katıldığı İşçi Haklarının Geliştirilmesi için düzenlenen konferansa sendikamız adına Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan davetli panelist olarak katıldı.

Her sene yıllık olarak düzenlenen LERA -Çalışma ve İstihdam İlişkileri konferansları bu yıl 76. Konferansını ABD’nin New York eyaletine bağlı Manhattan bölgesinde gerçekleştirdi.

Dünya genelinde emek, istihdam, işyeri, işveren/işçi kuruluşları, istihdam ve çalışma ilişkileri, insan kaynakları, işgücü piyasaları, gelir güvenliği ve tüm bu alanların uluslararası boyutları ile ilgili araştırmaları yürüten bir dernek olan LERA, ulusal düzeyde ve yerel şubelerde 3000’den fazla üyesi bulunmakta olup merkezi Urbana-Champaign’deki Illinois Üniversitesinde yer almaktadır.

Uluslararası Çalışma ve İstihdam İlişkileri Derneği (ILERA) ise 36 ulusal dernek ve 1 bölgesel dernek ile dünya çapında önde gelen endüstri ilişkileri akademisyenleri ve uygulayıcılarını kapsamaktadır.

Her üç yılda bir, çalışma ve istihdam ilişkilerinin tüm yönleriyle ilgilenen profesyonellerin alandaki yeni gelişmeler, fikirler ve uygulamalar hakkında fikir alışverişinde bulunmak üzere bir araya geldiği bir ILERA, bu yıl 20. Dünya Kongresini gerçekleştirdi. Eş zamanlı olarak gerçekleşen bir diğer konferans ise Federal Arabuluculuk ve Uzlaştırma Servisi (FMCS) Ulusal Çalışma-Yönetim Konferansı oldu. Federal Arabuluculuk ve Uzlaştırma Servisi (FMCS), misyonu emek yönetimi barışını ve işbirliğini korumak ve teşvik etmek olan bağımsız bir kurumdur. Merkezi Washington DC'de bulunan ve 60'tan fazla Saha ve Ev Ofisinden oluşan altı Bölge ile ajans, endüstriye, devlet kurumlarına ve topluluklara arabuluculuk ve çatışma çözümü hizmetleri sunmaktadır.

Konferansın açılışında Federal Arabuluculuk ve Uzlaştırma Servisi (FMCS) Program Komitesi Eş Başkanı Javier Ramirez'in moderatörlüğünde açıldı. New York İşçi İlişkileri Komiseri Renee Campion ve FMCS Operasyon Direktörü Gregory Goldstein, açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.

Ardından  sendikalaşma ve işçi hakları oturumlarında Toplu iş sözleşmeleri çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık gibi çok çeşitli konularda oturumlar gerçekleşti.  Önyargıların Maskesini Düşürmek: Adillik ve İşbirliğine Giden Yol yanı sıra Çeşitlilik, Eşitlik, Kapsayıcılık ve Erişilebilirlik kapsamında Sosyal Adalet ve Emek gibi  30’u aşkın konu başlığında önemli birçok konuda tartışmalarda yürütüldü. Sendikamız Uluslararası İlişkiler Sekreteri Fulya Pınar Özcan iki farklı oturumda söz alarak ülkemizin ve sendikamızın perspektifini katılımcılarla paylaştı.

28 Haziran 2024 tarihinde Örgütlü ve Örgütsüz İşyerlerinde Cinsel Taciz ve şiddete İlişkin ABD ve Uluslararası Perspektifler panelinde University of Illinois Üniversitesinden Prof Emily E. LB. Twarog , CUNY Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi  Ana Avendano, ITUC AP Cinsiyet eşitliği Direktörü Anna Lee Tuvera ve  Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan konuşmacı olarak yer aldı. Özcan, sendikamızın taahütleri, politika belgeleri, projeleri , gerçekleştirdiğimiz şiddet ve tacizin önelnmesi eğitimlerini, sosyal diyalog yoluyla alınan aksiyonları, ILO C190 sayılı sözleşme kapsamında yürüttüğümüz faaliyetleri katılımcılara anlattı. Sendikalı ve sendikasız işçilerin cinsel taciz ve şiddete  karşı mücadele etmek için kullandıkları farklı stratejilerin paylaşan panelistler oturumun sonunda soruları cevaplandırdı.

Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan  Özcan aynı zamanda 29 Haziran 2024 tarihinde düzenlenen Eğitim Yoluyla Küresel Çapta Kadın Sendika Liderliğini İnşa Etmek konulu bir panelde Illionois Universitesi öpğretim görevlisi Prof Emily E. LB. Twarog ve Stephanie Fortado ITUC AP cisniyet eşitliği Direktörü Anna Lee Tuvera  ile birlikte panelde yer aldı. Bu oturumlarda ülkemiz ve sendikamız adına söz alan Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan, Türkiye’deki sendikalarda toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve sendikalarda kadın sayısını artırmak için sendikamızın 2012’den beri yürüttüğü eğitim ve proje çalışmalarını paylaştı. Sendikalarda Kadın Liderler Yetiştirilmesi projesi kapsamında kullandığımız eğitim  modelleri, koçluk görüşmeleri , projenin çıktılarını paylaşan Özcan, dünyaya örnek projeler konusunda sendikamızın öncü olduğunu söyleyerek bununla gurur duyduğumuzun altını çizdi.

Konferans boyunca devam eden tartışmaların sonunda panelistler katılımcılara işçi hakları ve çalışma ilişkileri konularında zengin bir bilgi ve deneyim paylaşımı fırsatı sundu. Çeşitli sektörlerden uzmanlar ve liderler, işyerinde adalet ve işçi haklarının geliştirilmesi için önemli stratejiler ve çözümler üzerinde durdu.

Amerika’nın Newyork şehrinde gerçekleşen  LERA konferansında bulunduğu süre boyunca Özcan PVH Sosyal Sorumluluk başkan yardımcısı Michael Bride, ABD Çalışma Bakanlığı Kıdemi Danışmanı Laine Romero-Alston ve İşçi Sendikaları ve sosyal taraflarla görüşme fırsatı buldu.

1 Temmuz 2024 tarihinde Uluslararası Sosyal sorumluluk Derneği(SAI)ziyareti gerçekleştiren Özcan, sendikamızla ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve uluslararası örgütlenme süreçlerine ilişkin SAI başkanı Jane Hwang ile görüşme gerçekleştirdi.

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR