ADİL EMEK DERNEĞİ YÖNETİM KURULU VE STK GRUP TOPLANTISI İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİ || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

ADİL EMEK DERNEĞİ YÖNETİM KURULU VE STK GRUP TOPLANTISI İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİ


Toplantiya Genel Başkanımız Rafi AY ve Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan katılım sağladı.


Adil Emek Derneği’nin (FLA) 25. Kuruluş Yıl Dönümü Ve Yönetim Kurulu Toplantısı ve Sivil Toplum Kuruluşları (CSO) Grup Toplantısı 22-23 Ekim 2024 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşti. Beş farklı oturumdan oluşan bu etkinlikte, markaların, sivil toplum kuruluşlarının ve kamu kurumlarının temsilcileri yer aldı. Sendikamız adına Genel Başkanımız Rafi AY ve Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan katılım sağladı. Oturumlarda yürütülen tartışmalarda panelistler arasında Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan yer aldı.

22 Ekim 2024 tarihinde gerçekleşen yönetim kurulu toplantısında toplantının ilk oturumunda “Tedarik Zincirlerinde İşbirlikçi Modeller” başlığı altında üst akım süreçler ele alındı. FLA Başkan Yardımcısı ve İnovasyon Direktörü Richa Mittal'in moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, PUMA Sürdürülebilirlik Kıdemli Direktörü Veronique Rochet, Patagonia Sosyal Etki ve Şeffaflık Kıdemli Direktörü Wendy Savage ve Adidas İnsan Hakları ve Kalkınma Paydaşlığı Kıdemli Müdürü Sung In Marshall konuşmacı olarak yer aldı. Panelde, tedarikçi katılımı, izleme ve iyileştirme süreçlerine yönelik kolektif yaklaşımlar ile tedarik zincirlerinde uygulanabilecek yenilikçi modeller tartışıldı.

İkinci oturumda “Geleceği Planlamak” başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Bu oturumda, Türkiye'de çocuk işçiliği ve mevsimlik işçilerin çalışma koşullarını iyileştirmeye yönelik çalışmalar masaya yatırıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü Genel Müdür Sekreteri Suat Dede, L'Oréal İnsan Hakları Başkan Yardımcısı Julie Vallat, Kuruyemiş Küresel Sürdürülebilirlik Müdürü Burcu Türkay, Pikolo Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Onur Torun ve Associated British Foods Kıdemli Etik Ticaret Yöneticisi Seda Yıldırım panelde yer aldı.

Üçüncü oturumda Adil Emek Derneği'nin 25. yıl dönümü kutlamalarına ilişkin bir panel düzenlendi. Panelde, markaları, işçileri ve öğrenci gruplarını temsilen panelistler, adil emeğin geleceğine yönelik vizyonlarını paylaştı. İşçilerin karşılaştığı riskler, zorunlu insan hakları durum tespiti politikalarının gelişimi ve yapay zekanın hızlı ilerlemesi ışığında ortaya çıkan yenilik fırsatları değerlendirildi. Dr. Dorothee Baumann-Pauly'nin moderatörlüğünü üstlendiği panelde, Adil Emek Derneği Başkanı ve CEO'su Jeff Vockrodt bir açılış konuşması yaptı. Panelistler arasında Lucy and Yak Teknik, Uyum ve Sürdürülebilirlik Başkanı Sue Butterworth, Michigan Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencisi Mackenzie Mock, Voicevale Group Sürdürülebilirlik Direktörü Ömer Oktay ve CIVIDEP Hindistan Strateji Direktörü Gopinath Parakuni yer aldı.

Dördüncü oturumda, “İnsan Hakları Durum Tespiti” konusunda Adil Emek Derneği İlkeleri ve OECD Çerçevesi temel alınarak bir eğitim programı gerçekleştirildi.

Toplantının son oturumunda ise “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Tedarik Zincirleri” başlıklı bir panel düzenlendi. Bu oturumda, toplumsal cinsiyetle ilgili temel kavramlar ve standartlar hakkında bilgi paylaşıldı. Panelin moderatörlüğünü Adil Emek Derneği Türkiye Proje Yöneticisi Başak Tuğsavul üstlendi. Anker Araştırma Enstitüsü Toplumsal Cinsiyet Lideri ve Kıdemli Araştırmacı Sally Smith, BM Kadın Birimi Türkiye Program Uzmanı Ebru Ağduk, Global Fashion Agenda Halkla İlişkiler Müdürü Marta Inchausti Moya’nın yanı sıra Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan da panelist olarak yer aldı. Özcan, sendikamızın toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik bugüne kadar yürüttüğü proje ve eğitim faaliyetlerinden, işyerlerinde cinsiyet eşitliğini sağlamak için aldığı aksiyonlardan bahsetti. Konuşmasında, kadınların örgütlenip birlikte ses çıkardıklarında ve istihdam koşullarını müzakere ettiklerinde, eşitsiz ücrete, güvensiz çalışma koşullarına ve ayrımcılığa karşı durabileceklerini vurguladı ve örgütlenme özgürlüğünün önemini belirtti.

Konuşmasının devamında, “Toplumsal cinsiyete duyarlı bir tedarik zinciri oluşturmaya gerçekten kararlıysak, bu engelleri doğrudan ele almamız gerekir. Örgütlenme özgürlüğü ve toplu pazarlık lüks değildir; bunlar temel haklardır, ancak pek çok kadın korku, destek eksikliği veya kültürel normlar nedeniyle bu haklara erişememektedir.Toplumsal cinsiyet perspektifinden bakıldığında, sadece kadınların sendikalara katılabilmelerini sağlamak yeterli değildir. Kadınların kendilerini güvende hissedecekleri, desteklenecekleri ve katılım için teşvik edilecekleri alanları aktif olarak yaratmalıyız.” dedi.

23 Ekim 2024 tarihinde sivil toplum kuruluşları grubu toplantısı 2025 yılı çalışma planı ve Adil Emek Derneğinin önemli şikayet mekanizmalarını arasında yer alan üçüncü taraf şikayet mekanizmaları üzerine tartışmalar yürütüldü. Ardından İklimin Çalışanlar Üzerindeki Etkileri üzerine tartışmalar yütürüldü. Oturumun son bölümünde Adil Emek Derneği üyesi olan Şirketler için Zorunlu insan hakları durum tespiti (mHRDD) ve paydaş katılımının yanı sıra akreditasyon sonrası Adil Emek Derneği(FLA) standartlarını karşılama konusunda STK'lara bilgilendirme yapıldı.

Toplantı oturumları boyunca uluslararası markalarla ikili görüşmelerde bulunan Genel Başkanımız Rafi AY, Adil Emek Derneği üyesi olan SKIMS markasının temsilcisi ile örgütlü olduğumuz iş yerleri hakkında bilgi alışverişinde bulundu.

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR