AVRUPA TEKSTİL VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNDE SOSYAL ORTAKLARIN TEŞVİK EDİLMESİ ULUSAL SEMİNERİ || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

AVRUPA TEKSTİL VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNDE SOSYAL ORTAKLARIN TEŞVİK EDİLMESİ ULUSAL SEMİNERİ


Stitchtogether Projesi Kapsamında Düzenlenen Ulusal Seminere Katıldık


Avrupa Birliği’nin desteğiyle, IndustriAll Avrupa Sendikası ve Euratex ortaklığında yürütülen StitchTogether (Birlikte İlmek İlmek) Projesi kapsamında düzenlenen “Avrupa Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe Sosyal Ortakların Teşvik Edilmesi Ulusal Semineri”, 8-9 Nisan 2025 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşti.
Türkiye’den Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası, sektörde örgütlü işçi sendikaları ve SLCP temsilcilerinin yanı sıra, IndustriAll Avrupa, Euratex, Uluslararası Çalışma Örgütü ve uluslararası markaların temsilcileri seminere katılım sağladı.
Seminere sendikamız Öz İplik İş’i temsilen Genel Başkan Yardımcımız Muzaffer Birdoğan, Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Pınar Özcan, Kadın Komitesi Başkan Yardımcımız Aleyna Avcı ve Sürdürülebilirlik ve Eğitim Birimi Sorumlumuz Gizem Aktürk Yurduseven katıldı.
StitchTogether Projesi, Avrupa Birliği’nde tekstil ve hazır giyim sektöründe işverenler ile işçilerin yapıcı bir sosyal diyalog ortamında bir araya gelmesini teşvik etmeyi hedeflemektedir. Proje, küresel rekabet, çevre dostu uygulamalar ve teknolojik ilerlemeler doğrultusunda sektörün dönüşümünü desteklerken, aynı zamanda çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve sosyal kapsayıcılığı öncelemektedir. Proje kapsamında yedi Avrupa ülkesinde düzenlenen seminerler ve kapasite geliştirme çalışmaları ile ulusal sosyal ortakların kapasiteleri artırılarak, Avrupa düzeyinde politika süreçlerine katılımları desteklenmektedir.
Açılış konuşmaları ile başlayan seminerde söz alan Genel Başkan Yardımcımız Muzaffer Birdoğan, sektörün Türkiye açısından stratejik önemine değinerek, ikiz dönüşüm sürecinde işçilerin haklarının korunması, yeni beceriler kazandırılması ve güvenli çalışma ortamlarının sağlanması için sosyal diyaloğun güçlendirilmesinin hayati olduğunu vurguladı. Ayrıca sendikamızın sürdürülebilirlik alanında öncü adımlar attığını, bu çerçevede kurulan Sürdürülebilirlik Birimi ve hazırlanan politika belgeleriyle sürece aktif katkı sunduğunu belirtti.
Türkiye’deki tekstil firmalarının rekabet güçlerini ve mevcut sınırlı kaynakları korumaları için dışa bağımlılıklarını ve doğal kaynaklar üzerindeki etkilerini azaltmalarının önemli bir nokta olduğunu ifade eden Genel Başkan Yardımcımız, ikiz dönüşüm sürecinden kaynaklı geçiş sürecinde diyalog temelinde yürütülen çalışmaların gerekli aksiyonların alınabilmesi adına çok kıymetli bulduğumuzu vurguladı.
Tematik tartışmalar ile yürütülen programda; sektörde başarılı bir yeşil ve dijital dönüşüm sağlanması kapsamında değerlendirmelerde bulunan Sürdürülebilirlik Birim Sorumlumuz Gizem Yurduseven; yeşil işlerin kapsamını sendikamız bakış açısıyla değerlendirerek, bu işlerin yalnızca çevre boyutuyla temiz ve kaynak verimli işler olmadığını, aynı zamanda Decent Work kapsamında, insan onuruna yaraşır, iş güvencesinin olduğu, sendikal özgürlüğün tanındığı ve desteklendiği işler olması gerektiğini belirtmiş ve bu konudaki çalışmalarımıza dair açıklamalarda bulunarak önerilerimizi dile getirdi.
Sosyal Diyalog yardımıyla vasıflı bir işgücü elde edilmesi için geçiş sürecinin nasıl yürütülmesi gerektiğine dair değerlendirmelerde bulunan Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Pınar Özcan; Sendikamızın sosyal diyaloğu etkin bir şekilde kullanarak; kazanımları yüksek kıymetli sonuçlar elde ettiğimizi ve bu konuda gerçekleştirdiğimiz projelere dair açıklamalarda bulundu. Adil bir geçiş sürecinin sağlanabilmesi için önerilerimizi dile getiren Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz, bu konuda proje çalışmalarımızı devam ettirdiğimizi vurgulayarak beceri kazanımının ve sektörün getireceği gereklilikleri belirleme noktasında sektör paydaşlarının birlikte aksiyon alabilmesinin önemli olduğunu ifade etti.
Kadın Komitesi Başkan Yardımcımız Aleyna Avcı ise sektör bağlamında işçi haklarına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, ortak bildiriye katkı sundu.
Seminerin ikinci günü yalnızca sosyal ortakların katılımı ile devam etti. Bu bölümde, Türkiye’de başarılı ve sürdürülebilir bir tekstil ve hazır giyim sektörünün geleceği adına bir deklarasyon hazırlanmasına yönelik tartışmalar yürütüldü. Toplantı sonunda sosyal ortaklar, sürdürülebilirlik, işçi hakları ve sosyal diyalog temelinde iş birliğini sürdürme ve süreci ortak adımlarla ilerletme yönünde irade beyanında bulundu.

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR