AY, ÇORLU’DA MEDYA MENSUPLARIYLA BULUŞTU || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

AY, ÇORLU’DA MEDYA MENSUPLARIYLA BULUŞTU


Genel Başkanımız Rafi AY, Çorlu’da Medya Mensuplarıyla Bir Araya Geldi


Genel Başkanımız Rafi AY, Çorlu Şubemizin 2. Olağan Genel Kurulu ve Çorlu Şubemizin yeni hizmet binasının açılışı sebebiyle bulunduğu Çorlu’da, medya mensuplarıyla bir araya geldi.

24 Haziran 2022 tarihinde gerçekleşen basın toplantımıza, çok sayıda medya mensubu yoğun ilgi gösterdi. Genel Başkanımız Rafi AY, toplantıda çalışma hayatındaki sorunları ve talepleri dile getiren açıklamalarda bulundu.

 “Yüksek enflasyon herkesi ama en çok emekçileri olumsuz etkiliyor”

Uzun yıllar sonra Türkiye tekrar yüksek enflasyon sarmalıyla karşı karşıya. TUİK rakamlarına göre yüzde 70’in üzerinde bir enflasyon söz konusu. Gerçekte maalesef daha yüksek bir enflasyonla karşı karşıyayız. Enflasyondan en çok olumsuz etkilenen bizim de temsil ettiğimiz emek kesimi. Herkes sattığına zam yapıyor, olmadı dükkânı kapatıp oturuyor. Böyle durumlarda, sıkıntılı zamanlarda, yüksek enflasyonda geliri artmayan, hep enflasyona ezilen kesim sabit gelirliler oluyor. Biz bordrolular emekçiler ya asgari ücretin artışını bekliyoruz. Ya da sendikalıysak toplu iş sözleşmesindeki artışları bekliyoruz. O yüzden her gün enflasyon altında maalesef ki eziliyoruz.

“Asgari ücretin net 437 sevilerine gelmesini bekliyoruz”

Bildiğiniz gibi yılbaşında asgari ücret yüzde 50 arttı. Ama bu birkaç ay içerisinde yüksek enflasyon sarmalıyla maalesef tekrar kazançlarımız alt seviyelere geldi. Biz emekçiler yüksek enflasyonda gerçekten eziliyoruz.  Konfederasyonumuz HAK-İŞ’te asgari ücretin artmasını sık sık gündeme getiriyor.

Yüksek enflasyonla ilgili birçok çözüm söyleniyor ancak biz emeği temsil eden imalat sanayideki işçilerin örgütlü olduğu bir sendika olarak diyoruz ki; yüksek enflasyonla mücadelenin en etkin yolu üretmek, üretmek, üretmek, üretmektir. Bizler üretiyoruz katma değer yaratıyoruz. Daha çok üretmemiz gerekiyor. Üretmek içinde üreten emekçilerin enflasyonla mücadele sorunlarının görülmesi gerekiyor. Bu konuda gerek asgari ücret, gerekse diğer kazançlarıyla ilgili artışlar muhakkak karşılanmalıdır.

Geçmiş yıllara baktığımızda asgari ücretin 2013 yılında net 437 dolar olduğunu görüyoruz. Bugün asgari ücret net 437 dolar seviyelerine gelirse 2013 yılındaki nefes alma durumunu yakalamış oluruz. Bu da bugünün verileriyle net 7 bin 500 TL dolaylarına denk geliyor. Neden asgari ücreti dolar biriminden söylüyoruz, çünkü biz tükettiğimizi dolar bazlı tüketiyoruz.

 “İmalat sektöründe kapasite kullanım oranları yüzde 78’e dayandı”

İmalat sektörü bugün iyi bir noktada. Kapasite kullanım oranı yüzde 78’lere gelmiş durumda. Yüzde 80 ülkemiz için tam kapasite demektir. İyi gitmesinin sebebi, pandemi sürecinde konteyner krizi yaşanmasıdır. Bu konteyner kriziyle beraber uzak doğudan ürün getirme sıkıntıları yaşandı. Navlun ücretleri yükseldi. Türkiye bu anlamda tercih edilebilir noktaya geldi. Birde TL’nin değer kaybıyla beraber işsizlik çok ucuz hale geldi. Çin’den dahi ucuz hale geldik. Bizde şuanda brüt işsizlik 300 dolar civarında. Çin’de ise  360 doların üzerinde. Normalleşmeyle beraber navlun ücretleri dünya’da düşmeye başladı. Doğal olarak uzak doğu tekrar eski cazibeli haline gelmeye başladı. Bu imalat sektörümüzde tedirgin olmamıza sebep oluyor. Ancak bu önemli değil, üreterek bu açığı kapatacağımıza inanıyoruz.

“Rusya-Ukrayna savaşı Tekstil sektörünü de etkiledi”

Bugün dünyada birçok dengeleri Covid-19’dan sonra değiştiren bir savaş durumu var. Rusya-Ukrayna savaşı. Savaşın her türlüsüne karsıyız. Bir an önce bu savaşın son bulmasını istiyoruz.

Yine savaşın kaybedeni maalesef emekçiler. Savaş gıdadan kredi faizlerine, küresel siyasal düzenden enerji krizine bir dizi soruna yol açtı.  Savaştan kaynaklı doğalgaz petrol arzında yaşanan sıkıntılardan dolayı dünya’da bir enerji problemi yasıyor. Avrupa’daki enerji fiyatları yüzde 20 artmış durumdayken bizde maalesef yüzde 120’yi geçti. Bu da imalat sektörünü ve evlerde kullandığımız enerjiyi etkiliyor.

Savaş, tekstil sektörü etkilendi. Ocak-Mayıs dönemi ihracatımıza baktığımızda, iki ülkeye tekstil ve dokuma sektörünün tamamında yaptığımız ihracat 2022’de bir önceki yıla göre 130 milyon dolar düşmüş. 2021’de 5 ayda 398 milyon dolarlık tekstil, giyim ve diğer dokuma-halı ihracatı yapmışız, bu yıl 269 milyon dolarlık yapmışız.

Türk tekstil, hazır giyim dokuma emekçilerinin ellerinden çıkan ürünlerin ihracat geliri düzenli olarak yıllık 20 milyar doların üstündedir. Rusya ve Ukrayna ihracatındaki 130 milyon dolarlık aylık kayıp da elbette telafi edilebilir, ediliyor da.. ANCAK neden kaybedelim..

“Ücretinizi arttırmanın yolu sendikal örgütlenmedir. Sektör işçilerini Öz İplik İş çatısı altında örgütlenmeye davet ediyorum”

Sendikalaşmanın olduğu yerde kayıt dışılıktan ve haksız rekabetten söz edemeyiz. Sendikalı işyerlerde kaçak işçilik de olmaz. Buradan tekstil, dokuma, hazır giyim, konfeksiyon sektöründe çalışanlara sesleniyorum: ekonomik ve sosyal haklarınız için Öz İplik İş’e üye olun. Birilerinin asgari ücreti arttırmasını beklemeyin. Örgütlenin, sendikamıza üye olun ve kendi ücretiniz üzerinde söz sahibi olun. Ücretinizi arttırın. Asgari ücret arttı mı, artacak mı mahkûmiyetini ortadan kaldırmanın, enflasyonla mücadele etmenin yöntemi örgütlenmektir. Tüm sektör işçilerini sendikamız Öz İplik İş çatısı altında örgütlenmeye davet ediyorum.

“Örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması, birçok soruna çözüm olacaktır”

Türkiye’de bir çok sıkıntı var. Örgütlenmenin önünde de ciddi engeller var. Bunlardan biri işsizliktir. Türkiye’de işsizlik yüzde 11,5’a dayanmış. 3 milyon 853 kişi işsiz bu rahatsız edici bir tablo. Ancak bunun dışında yasal olarak karşılaştığımız bir çok sorun var. Uzun  süre devam eden yetki davaları, uzun süre devam eden sendikal işe iade davaları ve sendikal tazminat davalarıdır. Devletimizden beklentimiz bir an önce ayağımızdaki zincirleri çözmesidir. Örgütlenmenin önünü açmasıdır. Örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması,  yüksek enflasyon dahil bir çok soruna çözüm olacaktır.

“Dünya yeşil dönüşüm ve sayısal dönüşüm konularını yakından takip ediyoruz”

Dünya yeşil dönüşüm ve sayısal dönüşüm gibi iki büyük mega trendi yönetmekle meşgul. Sendika olarak bu süreci yakından takıp ediyoruz. Bunlardan biri yeşil dönüşüm ve karbon salınımıdır. Özellikle Paris İklim Anlaşmasından sonra Avrupa bu konuya çok eğildi. Sıfır karbon emisyonu ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Sınırda karbon vergisi geliyor. Artık karbon salınımı yüksek olan ülkelerden ürün almak daha da zor hale gelecek. Konuyla ilgili sendika olarak çalışmalarımızı hazırlıklarımızı yapıyoruz. Tüm üyelerimizi bu konuda bilgilendirmek için hızla çalışmalar yapıyoruz.

“Üyelerimizi dijital dönüşüme hazırlayacağız”

Dijitalleşme, emeği azaltan bir trend. Bu konuda emek hiç bir zaman yok olmayacak, emeğe her daim ihtiyaç var. Biz bu anlamda üyelerimizi eğitiyoruz. Üyelerimizin kalifikasyonunu arttırmak için çalışmalar yapıyoruz. Yeni eğitim birimlerimizi kurduk. Üyelerimizi dijital dönüşüme hazırlayacağız.

“Anahtar kelime Adil Geçiş”

Ülkemiz mega trendlerden ve krizlerden etkileniyor. Böyle bir ortamda sosyal politikaların geliştirilmesi gereklidir. Önümüzdeki süreç içinde bir çok sektörün yok olması söz konusu. Yeniden yapılanma sürecinde, anahtar kelime “ADİL GEÇİŞTİR”.. Herkes için adil bir geçiş. Biz de Öz İplik İş Sendikası olarak, üyelerimizin sektör emekçilerinin bu süreçte hiçbir hak kaybına uğramadan bu yeni dünya’da yer almasını sağlayacağız.

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR