Genel Başkanımız Rafi AY, ILO C190 sayılı Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Sözleşmenin toplu iş sözleşmelerine uyarlanması konusunda Konfederasyonumuz HAK-İŞ tarafından hazırlanan “Şiddete Sıfır Tolerans” Politika Belgesini imzaladı.
Sendikamız Öz İplik İş tarafından 11 Kasım 2022 tarihinde “Tekstil ve Hazır Giyim Sektörlerinde Şiddet ve Tacizin Önlenmesine Yönelik Yuvarlak Masa” toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıya, ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, IndustriAll Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Yöneticisi Armelle Seby, Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası Avukatı Buse Elmas, Öz İplik İş Sendikası Kadın Komitesi Başkanı Fulya Pınar Özcan, Öz İplik İş Genel Başkan Yardımcıları Muzaffer Birdoğan, Engin Doğan, İbrahim Yıldız, Öz iplik İş Sendikası Hukuk Danışmanı Av.Selma Yağan, ILO Türkiye Kıdemli Program Yöneticisi Ebru Özberk Anlı, Çasgem Eğitim Uzmanları, sendikamızın örgütlü işyeri/işletmelerin işveren vekilleri ile tekstil sektöründe faaliyet gösteren markaların temsilcileri, sendikamız uzmanları katıldı.
Genel Başkanımız Rafi AY, toplantının açılışında ILO C190 sayılı Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Sözleşmenin toplu iş sözleşmelerine uyarlanması konusunda Konfederasyonumuz HAK-İŞ tarafından hazırlanan “Şiddete Sıfır Tolerans” Politika Belgesini imzaladı.
Öz İplik İş Sendikasının uzun süredir şiddetle mücadele konusunda yürüttüğü çalışmalarının sonucu olarak söz konusu belgeyi imzaladığını söyleyen Genel Başkanımız Rafi AY şu açıklamalarda bulundu:
“Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in 7 Aralık 2021 tarihinde imzaladığı ‘Şiddete Karşı Sıfır Tolerans’ belgesi bağlı sendikalar açısından yol gösterici olmuştur. Sendikamız Öz İplik İş, uzun yıllardır, işyerlerinde şiddet ve tacizle mücadele konusunda toplumsal duyarlılığı ve bilinç düzeyini geliştirmeyi amaçlayan planlı bir çalışma yürütmektedir. Şiddete Sıfır Tolerans imzaladığımız ilk belge değil ancak hiç şüphesiz bu belge ile konunun bizler için ehemmiyetini ve bu noktadaki kararlılığımızı bir kez daha net bir şekilde ortaya koymuş oluyoruz.
Sendikamız 2018 yılında “Kadına Yönelik Şiddet ve Tacize Hem İşyerimizde Hem De Sendikamızda Hayır!” başlıklı taahhütnameyi imzalayarak, kadına yönelik şiddeti önleme ve mücadeleye ilişkin somut adımlar atmıştı. Bu taahhütnameye ek olarak şiddet konusunda sendikamız inisiyatif almaya devam ederek, sendikamız bünyesinde Cinsel “Sömürünün ve İstismarın Önlenmesi Politikası” ve "Cinsel Taciz ve Saldırı Politikası” gibi iki değerli politika belgesini hayata geçirmiştir.
Diğer yandan sendikamız Öz İplik İş, “İşyerinde Kadına Yönelik Şiddet ve Tacizin Önlenmesi Projesi” yürüterek çalışanların verimliliğini, eğitimini, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için önemli bir adım atarak örnek çalışmalar gerçekleştirmiştir. Üye sayımızın yüzde 35’i kadın çalışanlardan oluşmaktadır. Sektörümüz kadın emeğinin yoğun olduğu bir yerdir. Kadınlarla ilgili çalışmalar yaparken sadece 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü hatırlayan bir sendika olarak değil, bu konuyu politika haline getiren sendika olma özelliğini taşıyoruz.”