Bursa’da faaliyet gösteren Barutçu Tekstil’de çalışan işçilerin adalet mücadelesi için, Bursa Adliye Binası önünde basına açıklamalarda bulunduk.
Amonyak tanklarını, fabrikanın önünde kamusal alan olan caddeye, "KAPAKLARI AÇIK OLARAK, HİÇBİR ÖNLEM ALMADAN" bıraktıran ve işçilerin zehirlenmesine sebep veren, Barutçu Tekstil A.Ş. aleyhine açtığımız davanın karar duruşması, 30 Nisan 2024 tarihinde Bursa Ulu Cadde Adliye Binasında gerçekleşti.
Duruşmanın ardından Bursa Örgütlenme Uzmanımız Serkan Açıcı basına yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Bundan tam bir yıl önce, Barutçu Tekstilde sendikal çalışma haklarını kullanmaları nedeniyle 8 kadın işçinin işlerine son verildi. Tüm yurttaşların, işverenlerin ve işçilerin anayasal hakkı olan sendikal örgütlenme nedeniyle kimsenin çalışma hakkı elinden alınamaz. Çalışanların örgütlenme özgürlüğünü kısıtlayan Barutçu Tekstil A.Ş. sahipleri ve vekilleri 8 kadın işçinin işine son vererek suç işlemişlerdir.
Çalışma hakları işveren tarafından çalınan işçiler yıllarca çalıştıkları fabrikanın önünde hak arama eylemi başlattıkları için bir kez daha işveren zulmüne uğramışlardır.
Şöyle ki; çalışma taleplerini dile getirmek için fabrikanın önünde eylem yapan işçilerin bulunduğu kamusal alana, şirket yetkilileri tarafından kapakları açık 2 adet amonyak tankı bir kamyonetin arkasında saklanarak, eylemdeki arkadaşların zehirlenmesine neden olunmuştur. Hastaneye kaldırılan işçilerin hafif zehirlenmeye maruz kaldığı doktor raporu ile tespit edilmistir.
Sizce herhangi bir vatandaş insan sağlığını tehdit eden bu amonyak tanklarını satın alabilir mi? Bu tankları sanayi bölgesinin ortasına getirebilir mi? Şirket aracı ile şirket çalışanlarına, bunu ancak ve sadece işveren yaptırabilir.
İşçi arkadaşlarımıza karşı yapılan bu açık saldırı yargıya taşınmış, yargılama sürecinde işveren; benim 6 tane fabrikam var, 8 şoförüm var, şoförlerin başında sorumlu kişiler var diyerek, suçu yine verilen görevi yapmaktan başka seçeneği olmayan işçilerin sırtına yıkmaya çalışmıştır. Çünkü; o işçiler işlerini kaybetmekten, patronlarının ekonomik gücünden korkmaktadırlar. İtiraz etmek ya da verilen görevi reddetmek gibi bir seçenekleri yoktur.
Burada işverenin kastı vardır. Sendikal örgütlenme önüne türlü engeller çıkartarak suç işlemiştir. Çalışma hakkını talep eden işçilerin sağlığına kast etmiştir.
Adalet sisteminden güçlü olanın değil, haklı olanın yanında olmasını bekliyoruz. İşverenin işlediği fiiller nedeniyle cezalandırılmasını istiyoruz. ADALET İSTİYORUZ...!”.