Özcan açıklamasında şunları kaydetti:
8 Mart Dünya kadınlar Günü tekstil sektöründe mücadeleleri uğruna hayatını kaybeden kadın emekçileri anma günüdür.
8 Mart,1857 yılında Tekstil sektöründe çalışan kadınların 16 saatlik çalışmanın 10 saate indirilmesi, daha iyi bir ücret, eşit muamele talepleriyle hak mücadelesinde bir fabrikaya kapatılarak çıkan yangında hayatlarını yitirerek başlattıkları bir mücadele günüdür.
Onun içindir ki Öz iplik İş Sendikası için bugünün önemi daha da büyüktür. Görüyoruz ki bugün hala eşitlik mücadelesi, adalet, emek, alın teri daha iyi çalışma koşulları için bütün baskılara rağmen mücadele ediyoruz.
Bugün hala fabrikalarda, tarlada, evde çalışan kadının, işte, okulda, sokakta, evde susturulmaya, bastırılmaya çalışılan sesinin özgürlük savaşını sürdürüyoruz.
Her yıl olduğu gibi derin çığlıklarımız devam ediyor ama bu yıl 8 Mart büyük deprem felaketinde sevdiklerini, analarını, babalarını, evlatlarını toprağa gömen herkesin acısıyla daha da derinleşiyor.
Çadır kentlerde kız kardeşlerimiz desteğimizi bekliyor,
Deprem bölgesindeki geçici yerleşim alanlarında yaşayan kadınlar için hijyenik koşulların oluşturulması kritik önem taşıyor. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye'nin 17 Şubat 2023 tarihli durum raporuna göre:
-
11 şehirde etkilenen kişi sayısı (1,7 milyon mülteci dahil): 15.8 milyon
-
Hamile kadın sayısı (tahmini): 226,000
-
Üreme çağındaki kadın sayısı (tahmini): 4.1 milyon
-
Önümüzdeki ay gerçekleşmesi beklenen doğum sayısı (normal şartlarda, tahmini): 25,000.
Yıkımın ardından yaşam mücadelesi, yemek yapmak, soba yakmak, çocuklara bakmak gibi işler bölgedeki kadınların sırtına yüklenmiş durumda.
Kadınlar barınma, tuvalet, banyo sorunlarıyla baş başa. Depremzede kadınlar insanca yaşayacakları koşullar istiyor. Bu süreci hamile olarak geçiren kadınların doktor kontrolleri askıya alınmış.
Kadın ve kız çocuklar şiddete karşı daha savunmasız. Ailesini kaybeden, çadırlarda tek yaşamak zorunda kalan kadınların güvenlik sorunu ciddi bir sorun. Kadınların taleplerinin daha fazla görünür olması lazım. Sendikamız deprem bölgesindeki kadınların her tür ihtiyacının giderilmesi için önemli bir proje hazırlığında.
Öz İplik İş Kadın Komitesi olarak, komitemizin kurulduğu ilk andan itibaren kadının çalışma hayatında yerinin güçlenmesi, haklarının ve yetkinliklerinin farkında olarak hayatın her anında ve alanında lider konumlara gelerek mücadelesini sürdürmesi için gayret göstermekteyiz. Cinsiyet Eşitliği ve kadın çalışanların her alanda güçlenmesi için çok çeşitli projelere imza atan bir sendika olarak, ürettiğimiz somut projeler ve çıktılarıyla topluma etki ederek kadının güçlendirilmesi için var gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz.
Eşit işe eşit ücretin sunulduğu, çalışma ortamında ve koşullarında ayrımcılığın olmadığı, kadına yönelik şiddet ve tacizin son bulduğu, kadının en kıymetli gayreti olan emeğiyle üretimde yer aldığı, sendikal örgütlenme hakkını rahatça kullanarak dayanışma içerisinde birlik olabildiği, sesini duyurabildiği bir yapının inşa edilebilmesinde mücadelemizi sürdürmekteyiz.
Öz İplik İş emekçi kadınları olarak, sendikamızın taleplerini yineliyor, ancak ve ancak birlikte güçlü olduğumuzu bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.