BİRDOĞAN, TEKSTİL, HAZIR GİYİM, AYAKKABI VE DERİ SEKTÖRÜNÜN MENA BÖLGE KONFERANSINA KATILDI || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

BİRDOĞAN, TEKSTİL, HAZIR GİYİM, AYAKKABI VE DERİ SEKTÖRÜNÜN MENA BÖLGE KONFERANSINA KATILDI


Genel Başkan Yardımcımız Muzaffer Birdoğan, Tunus’ta Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansına Katıldı


IndustriAll Küresel Sendikası tarafından 16-20 Eylül 2024 tarihleri arasında “Tekstil Ve Hazır Giyim Sektöründe Iş Sağlığı ve Güvenliği” temalı konferans, Tunus’un başkenti Tunis’te düzenlendi. Tunus’un Genel İşçi Federasyonu UGTT’nin ev sahipliğinde gerçekleşen konferansa  MENA ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki tekstil ve konfeksiyon işçilerini temsil eden sendikalardan birçok temsilci katıldı. Sendikamızdan ise toplantıya Genel Başkan Yardımcımız Muzaffer Birdoğan ve Uluslararası İlişkiler Birimimizden Yusuf Ceyhan katıldı.

Tunus’un Genel İşçi Federasyonu UGTT’nin Genel Sekreteri Noureddine Taboubi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen konferansta; IndustriAll Küresel Sendikasından Genel Sekreter Atle Hoie, Tekstil ve Konfeksiyon Endüstrisi direktörü Christina Hajagos-Clausen, MENA Bölgesi koordinatörü Ahmed Kamel, Sahra Altı Afrika Bölge Sekreteri Paule France Ndessomin, Sahra Altı Afrika Bölge Sorumlusu Elijah Chiwota  ILO’dan Tekstil, giyim, deri ve ayakkabıda güvenlik ve sağlık uygulama kuralları sektörü uzmanı Beatriz Cunha, OECD’den Sorumlu Davranış Kuralları Merkezi Politika Analisti Julia Del Valle, ACCORD’tan Paydaş Katılım Müdürü Clara Kamphorst, ASOS markasından İnsan Hakları Başkanı Adil Rehman ve Kıdemli Sorumlu Ceren Isat’ da bulundu.

Genel Başkan Yardımcımız Muzaffer Birdoğan konferansın gündem başlıklarında sıkca söz alarak, Türkiye’de tekstil sektöründe yaşanan zorluklara değindi. Birdoğan yaptığı konuşmada, örgütlü olduğumuz iş yerlerinde karşılaştığımız sorunları ve buna yönelik aldığımız aksiyonları katılımcılarla paylaştı. Öz İplik İş olarak, örgütlü olduğumuz iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği kapsamında iş sağlığı ve güvenliği uzmanları tarafından eğitimler verildiğini ve bunun yanında sendikamızın toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik projeler ve eğitim faaliyetleri yürüttüğünü belirtti.

Genel Başkan Yardımcımız Muzaffer Birdoğan, 2020 yılından bu yana INDITEX Küresel Sendika Komitesi Doğu Avrupa ve Türkiye Bölgesinin Temsilciliğini yürüten Genel Başkanımız Rafi AY’ın öncülüğünde, Romanya, Bulgaristan ve Türkiye’den sendikalarla birlikte ortak hazırladığımız 2024 yılı aktivite planı kapsamında yürüttüğümüz faaliyetleri ve yaşadığımız zorlukları da katılımcılarla paylaştı. Konferans boyunca Genel Başkan Yardımcımız Muzaffer Birdoğan Tunus’tan Fas’tan ve Güney Afrika’dan birçok sendika yetkilisi ile ikili görüşmeler yaparak sektörümüzün geleceği hakkında bilgi alışverişinde bulundu.

 

Konferansın detaylı akışı ise şu şekilde gerçekleşti:

Konferansın birinci gününün ilk oturumu açılış konuşmalarıyla başladı. Açılış konuşmasını yapan UGTT Genel İşçi Federasyonu Genel Sekreteri Noureddine Taboubi, katılımcılara, insan hakları ve işçi haklarını güçlendiren yasalar üzerinde çalışmalar yaptıklarını belirtti. Ardından, UGTT Genel İşçi Federasyonu Genel Sekreteri Habib Hazami ise iş sağlığı ve güvenliğinin, sendikanın ülkenin tekstil ve konfeksiyon sektöründeki faaliyetlerinin temel dayanaklarından biri olduğunu belirtti. MENA bölgesinde yüz binlerce işçiyi istihdam eden tekstil ve konfeksiyon endüstrisi, bu yıl IndustriALL'un bölgedeki sektöre yönelik çalışmalarının onuncu yılını kutladığını ifade etti.

IndustriAll Küresel Sendikasının MENA Bölge Sekreteri Ahmed Kamel ise yaptığı konuşmasında üye kuruluşlarla birlikte geçtiğimiz on yıl içerisinde iş sağlığı ve güvenliği, örgütlenme özgürlüğü, toplu pazarlık ve küresel çerçeve sözleşmeleri üzerine yoğun çalışmalar yaptıklarına dair bilgi paylaşımında bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından gündem maddeleri üzerine tartışmalar ve sunumlar yapıldı. Tunus, Fas, Güney Afrika ve Etiyopya’da tekstil sektöründe iş sağlığı ve güvenliği kapsamında yaşanan zorluklar ve ihlaller katılımcılarla paylaşıldı.

İkinci günün ilk  oturumunda ILO’dan Tekstil, giyim, deri ve ayakkabıda güvenlik ve sağlık uygulama kuralları sektörü uzmanı Beatriz Cunha, Tekstil, giyim, deri ve ayakkabıda güvenlik ve sağlık uygulama kuralları üzerinde MENA ve Sahra Altı Afrika’daki gelişmelere ilişkin bir sunum yaptı. Ardından OECD’den Sorumlu Davranış Kuralları Merkezi Politika Analisti Julia Del Valle, ve ACCORD’tan Paydaş Katılım Müdürü Clara Kamphorst ise  Tekstil, giyim, deri ve ayakkabı sektörünün iş sağlığı ve güvenliğinde kullanılan uluslararası araçlar ile ilgili sunumlar yaparak katılımcıları bilgilendirdi.

İş Sağlığı ve Güvenliği üzerine üye kuruluşların eylemleri bölümünde gündem maddesine ilişkin söz alan Genel Başkan Yardımcımız Muzaffer Birdoğan Türkiye’de tekstil sektöründe yaşanan zorluklara değindi. Birdoğan yaptığı konuşmada, örgütlü olduğumuz iş yerlerinde karşılaştığımız sorunları ve buna yönelik aldığımız aksiyonları katılımcılarla paylaştı ve aynı zamanda sendikamız Öz İplik İş olarak, örgütlü olduğumuz iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği kapsamında iş sağlığı ve güvenliği uzmanları tarafından eğitimler verildiğini ve bunun yanında sendikamızın toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik projeler ve eğitim faaliyetleri yürüttüğünü belirtti.

Konferansın bir sonraki oturumunda Tunus Genel İşçi Federasyonunun Genel Merkezine bir ziyaret gerçekleştirildi. UGTT Genel İşçi Federasyonu Genel Sekreteri Noureddine Taboubi, yeni inşa edilen genel merkezi katılımcılara tanıtırken sendika olarak aldıkları Nobel Ödülünü katılımcılara gösterdi ardından toplu fotoğraf çekimi ile ziyaret tamamlandı.

Üçüncü günün ilk oturumunda sendika temsilcileri bölümünde sendikaların eylem planlarına yer verildi aynı zamanda Tunus ve Fas sendika uzmanları tarafından iş sağlığı ve güvenliği üzerine bilgi paylaşımı yapıldı. İkinci oturumda ise IndustriAll Küresel Sendikası Tekstil ve Konfeksiyon Endüstrisi direktörü Christina Hajagos-Clausen moderatörlüğünde MENA'da GFA'ların uygulamaları gündemiyle başladı. IndustriAll Küresel Sendikası ve PVH markası arasında imzalanma aşamasında olan Küresel Çerçeve Sözleşmesinin taslağı üzerinde tartışmalar yapıldı ve bölgeden sendika temsilcilerinin katkılarına yer verildi.  

Konferansın son gününde INDITEX’e üretim yapan iş yerlerinde örgütlü olan sendika temsilcileri iş yerlerinde yaşadıkları zorluklar ve üzerine tartışmalar yürüttü ayrıca  INDITEX’in MENA Sendika Konseyinin 2024-2025 yılı için eylem planına ilişkin eylemlerin ve zaman çizelgelerinin belirlenmesi hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Gündem maddesi üzerine söz alan Genel Başkan Yardımcımız Muzaffer Birdoğan, 2020 yılından bu yana INDITEX Küresel Sendika Komitesi Doğu Avrupa ve Türkiye Bölgesinin Temsilciliğini yürüten Genel Başkanımız Rafi AY’ın öncülüğünde, Romanya, Bulgaristan ve Türkiye’den sendikalarla birlikte ortak hazırladığımız 2024 yılı aktivite planı kapsamında yürüttüğümüz faaliyetleri ve yaşadığımız zorlukları katılımcılarla paylaştı.

Konferans boyunca Genel Başkan Yardımcımız Muzaffer Birdoğan Tunus’tan Fas’tan ve Güney Afrika’dan birçok sendika yetkilisi ile ikili görüşmeler yaparak sektörümüzün geleceği hakkında bilgi alışverişinde bulundu.

TGSL Konferansı, MENA Bölge Koordinatörü Ahmed Kamel’in kapanış konuşmalarıyla tamamlandı.

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR