Cinsiyet Eşitliği konulu ilk OECD Forumu 10-11 Haziran 2024 tarihlerinde Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleştirildi. OECD üyesi ve ortak ülkelerden, sivil toplumdan, özel sektörden ve uluslararası kuruluşlardan 450'den fazla Üst Düzey hükümet yetkilisi ve katılımcının yer aldığı forumda eşitsizliklerin etkisi ve potansiyel olarak kötüleşmesi, yenilikçi stratejiler ve toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili çeşitli konular tartışıldı.
Toplantıya sendikamızı temsilen Kadın komite başkanımız ve Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan katıldı.
OECD Cinsiyet eşitliği forumu açılış konuşmalarının ardından Net Zero yolculuğunda toplumsal cinsiyet eşitliği ile iklim eylemini birleştirmek konulu oturumla başladı.
Bu oturumda, net sıfır ekonomiye geçiş ile iklim nötrlüğü ve dayanıklılık için cinsiyet eşitliği arasındaki ilişki, kadınların lider ve sürdürülebilirlik savunucusu rolleri ele alındı. İklim değişikliği ve kirliliğin kadınlar üzerindeki etkilerinin yanı sıra kadınların bu zorluklarla mücadelede seslerini duyurma konusunda karşılaştıkları benzersiz zorluklar da incelendi. Ayrıca, uluslararası kalkınma iş birliği yoluyla bu sorunların nasıl aşıldığına dair başarı öyküleri sunuldu. Buna ek olarak, tartışma, derinden yerleşmiş sosyal normların ve eşitliğin önündeki engellerin yarattığı engellerin ortadan kaldırılmasına odaklandı, kadınların ekonomik fırsatlara erişme yollarını ve iklim değişikliğinin azaltılması ve adaptasyonu için yeşil ekonomik faaliyetlerin ilerletilmesinde ve ulusal düzeyde ekosistemlerin korunmasında liderlik rollerinin altını çizildi.
İkinci oturum Enerji geçiş döneminde toplumsal cinsiyet eşitliğinin güçlendirilmesi konusunda gerçekleşti. Bu oturumda, mevcut durum inceleyerek ve daha kapsayıcı bir enerji geçişinin önünü açarak, enerji sektörünün dönüşümü bağlamında toplumsal cinsiyet dinamikleri vurgulandı. Kadınların yalnızca geçişin maliyetlerini üstlenmekle kalmayıp aynı zamanda enerji geçişine aktif katkıda bulunanlar ve yararlanıcılar olmalarını sağlayarak cinsiyete duyarlı enerji politikaları geliştirmeye yönelik stratejileri konuşuldu. Tartışmada yeşil enerji sektörüne katılan kadın işçilerin ekonomik fırsatlara ve temel zorluklara da değinildi
Dijital cinsiyet uçurumunun ele alınması ve dijital teknolojilerin kadınların ve kız çocuklarının ruh sağlığı üzerindeki etkisi konusuyla gerçekleşen üçüncü oturumda dijital cinsiyet ayrımlarını ve kadınlar ve kız çocuklarına yönelik zihinsel sağlık riskleri incelendi
Dördüncü oturumun ilk bölümü toplumsal cinsiyet eşitliğinin önündeki yapısal engeller konusunda gerçekleşti. Bu oturumda panelistler, politika alanlarında devam eden yapısal engellerin doğasını inceleyerek çocuk bakımı, ücretli ebeveyn izni ve ödeme şeffaflığı önlemleri gibi iyi örnekleri irdeleyerek ileriye dönük planlar konusunda fikirleri tartıştı
Oturumun ikinci bölümünde ise cinsiyete dayalı şiddete, zararlı sosyal normlara, eşitsiz güç ilişkilerine ve cinsiyet stereotiplerine yönelik işbirlikçi çözümler tartışıldı. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin küresel düzeyde sağlanmasına yönelik ortak çözümlerin belirlenmesi amacıyla gerçekleşen oturumda aynı zamanda kadın liderlerin bütünsel, kapsayıcı ve toplumsal cinsiyete duyarlı politika oluşturma süreçlerini sağlamada sahip olabileceği dönüştürücü etkiye vurgu yapıldı.
Beşinci ve son oturum Kapsayıcı küresel geçişler için hükümet araçlarından ve verilerinden yararlanmak başlığıyla gerçekleşti. Bu oturumda yeşil ve dijital geçişlerde politikaların ve kaynak tahsisinin kritik rolü ve bunların toplumsal cinsiyet eşitliği üzerindeki etkisi ele alındı.
Hükümetlerin ve kuruluşların hem çevresel hem de dijital alanlarda toplumsal cinsiyeti kapsayan geçişleri teşvik etmek için kullanabileceği yenilikçi ve pratik araçlara ışık tutan oturum, özellikle toplumsal cinsiyet etki değerlendirmeleri, toplumsal cinsiyet bütçelemesi ve toplumsal cinsiyete duyarlı kamu alımları gibi hem yeşil hem de dijital değişimlerin kadınların ve erkeklerin benzersiz ihtiyaçlarını ve katkılarını dikkate almasını sağlamak için hayati önem taşıyan araçlara odaklandı. Ayrıca oturumda verilerin bu süreçlerdeki önemli rolü de incelendi. Oturumda bu verileri politika yapıcılar için daha erişilebilir ve alakalı hale getirmenin yolları tartışıldı. Cinsiyet ayrımını etkin bir şekilde ortadan kaldırmaya çalışılması ve kadınların küresel geleceğimizi şekillendiren yeşil ve dijital dönüşümlerde yalnızca katılımcı değil aynı zamanda lider olmasını da sağlayacak yöntemler tartışıldı
Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan oturumun sonunda katılımcılara söz verilmesiyle birlikte söz alarak sendikaların bu forumda daha geniş katılımının temin edilmesine dikkati çekerek, panelistlere sendikaların toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaygınlaştırılmasındaki rollerini nasıl gördüklerini sordu.
Dijital çağda ve sürdürülebilirlik çabalarında cinsiyet eşitliği temasıyla gerçekleştirilen Cinsiyet Forumu'nda temel olarak İklim değişikliği ve çevresel faktörler, araziye ve doğal kaynaklara erişim ve bunlarla bağlantılı olarak yapısal eşitsizlikler nedeniyle, özellikle gelişmekte olan ülkelerde kadınlar ve kız çocukları üzerinde durumun orantısız bir etkiye sahip olduğu vurgulandı.
Dünya çapında enerji sektöründe 139 milyon işin ortaya çıkmasının beklendiği, bu durumun daha fazla cinsiyet eşitliğinin yolunu açabileceği görüşüldü. Kadınların ve kız çocuklarının, dijital dönüşüme tam ve eşit katılımlarını engelleyen, toplumsal cinsiyet stereotipleri ve sosyal normlarla ilgili olanlar da dahil olmak üzere çok sayıda engelle karşılaşmaya devam ettiklerinin altı çizilerek kadınların dijital alanda en sık karşılaştığı zorluklar, teknolojiyle kolaylaştırılmış toplumsal cinsiyete dayalı şiddet (TF-GBV) tehditleri ve siber zorbalık ve stereotiplerin yayılması ve çevrimiçi olumsuz davranışlar nedeniyle sosyal medyanın daha da kötüleştiği belirtildi.
Küresel geçişler bağlamındaki cinsiyet dengesizliklerinin çoğunun yapısal eşitsizliklerden ve siyasi, sosyal ve ekonomik alanlarda varlığını sürdüren ayrımcı sosyal normlardan kaynaklandığının altı çizildi Yeni kurulan şirketlerin sayısı, ekonomik etkileri ve kadın girişimcilerin kaynaklara erişim yeteneği de dahil olmak üzere girişimcilikte önemli cinsiyet eşitsizliklerinin mevcut olduğu, Hükümetlerin, yurt içi, yurt dışı ve kalkınma faaliyetleri genelinde kapsayıcı küresel geçişleri teşvik etmek için çok çeşitli araçları kullanma konusunda hem sorumluluğa hem de eşsiz bir fırsata sahip olduğu belirtilerek hükümete düşen görevler olduğunun altı çizildi.
2024 OECD Cinsiyet Eşitliği Forumu, yeşil, enerji ve dijital geçişler arasında cinsiyet eşitliğinin ilerletilmesi konusunda kapsamlı olarak tartışmaların gerçekleşmesinin ardından sona erdi.
Fulya Pınar Özcan toplantı süresince birçok önemli liderle bir araya gelme ve sendikamızın çalışmalarını anlatma fırsatı buldu