Avrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonu İcra Kurulu 28-29 Ekim 2020 tarihlerinde video konferans yöntemiyle gerçekleşti. Toplantıya Konfederasyonumuz Hak-İş’i temsilen Uluslararası İlişkiler Koordinatörümüz Merita Yıldız ve ETUC Kadın Komitesi ve Konfederasyonumuz Hak-İş’i temsilen Uluslararası İlişkiler Uzmanımız Fulya Pınar Özcan katıldı.
İcra Kurulu toplantısının ilk günü Genel sekreterin raporuyla başladı. Genel sekreter raporuna Ulusal gelişmelere ilişkin bilgi vererek başladı. Genel sekreter Lyca Vicentini raporunda Avrupa’daki son gelişmeler, ekonomik durum, iyileşme süreci, İsveç LO konfederasyonunun Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a yönelik Adil asgari ücret ve toplu pazarlık üzerine yasama girişimi, 13 Kasım ve 17 Kasım tarihinde gerçekleştirilecek ETUC Sonbahar okulu, Asgari Gelir Korumasının Güçlendirilmesine İlişkin Konsey Kararları, Yoksulluk ve Sosyal Dışlanma, İnsan Hakları ve Yaşlıların Refahı Hakkında Konsey Kararları, Dijitalleşme, Batı için AB Genişleme politikası, Ekonomik ve Yatırım planı, İşçi Atama Direktifinin İç hukuka aktarılması, Avrupa Yeşil Anlaşması girişimleriyle ilgili güncelleme, İltica ve Göç Konusundaki güncellemeler, Avrupa için Yeni Sanayi Stratejisi Hakkında Güncelleme gibi konulara ilişkin bilgiler verdi.
Genel sekreterin ardından Uluslar arası İlişkiler Direktörümüz Merita Jegeni Yıldız söz alarak, Türkiye’de torba yasa tasarısı, kanun zoruyla işçilerin sendikalarından koparılması konularının kabul edilemez olmadığını icra kurunla sundu.
Toplantı da daha sonra Gençlik beyanı, ETUC'un Dijital Eğitim Eylem Planı 2021-2027 Pozisyonu, 2021 Yıllık Sürdürülebilir Büyüme Stratejisinin Değerlendirilmesi, Sosyal ortakların Kurtarma Planına katılımı için yeni ETUC stratejisi - Ortak İstihdam Raporuna ETUC katkısı üzerine taslak, AB finansmanı kararı Sosyal Ortaklar için araç - COVID-19 Krizinden etkilenen ulusal üyeleri güvence altına almak için bir süreklilik ve kurtarma fonu, Çalışma dünyası için iklim değişikliği stratejisine yeni bir AB adaptasyonu, standart olmayan işçilerin haklarının korunmasına ilişkin ETUC Kararı konuları görüşüldü.
Uluslararası İlişkiler Uzmanımız Fulya Pınar Özcan ETUC kadın komitesi adına söz alarak, COVID-19 Krizinden etkilenen ulusal üyeleri güvence altına almak için bir süreklilik ve kurtarma fonu ve iklim değişikliği konularında söz aldı.
Konuşmasında mevcut bütçenin bir kısmının kadınlar için ayrılması ve garanti altına alınması gerektiğinin altını çizen Özcan, fon tahsis etmek için uygunluk kriterlerinden birinin de kadın işçileri desteklemek olmasınn sağlanması olduğunu söyledi.
Özcan konuşmasında; ETUC kadın komitesi olarak, krizlerin etkilerinin asla cinsiyetten bağımsız olmadığını ve COVID-19'un bir istisna olmadığını her zaman vurguluyoruz. Bu süreçte kadınların gelir kaybı, ücretsiz bakım ve ev işlerinin yükü malesef olağanüstü derece de arttı. Herkes eşi görülmemiş zorluklarla karşı karşıya olsa da, kadınlar COVID-19'un ekonomik ve sosyal yan etkilerinin yükünü taşıyor. Fakir ve ötekileştirilmiş kadınlar, COVID-19 bulaşma riski, ölümler ve artan şiddet riskiyle karşı karşıya. Covid 19, özellikle kadınlar için büyük iş kayıplarına, ekonomilerin küçülmesine ve geçim kaynaklarının kaybına neden oluyor. Zayıflamış sosyal koruma sistemleri, fırtınayı atlatmak için hiçbir güvenlik önlemi olmadan toplumdaki en yoksulların çoğunu korumasız bıraktı. Pandeminin bir sonucu olarak aşırı yoksulluk arttı ve, kadınların istikrarsız ekonomik güvenliği ortaya çıktı.
Ekonomik güvensizlik sadece bugün için iş ve gelir kaybı değildir. Önümüzdeki yıllarda kadınların ve kızların hayatları üzerinde kartopu etkisi vardır. Eğitim ve istihdam üzerindeki etkiler ele alınmazsa, cinsiyet eşitliğinde zor kazanılmış kazanımları tersine çevirecek uzun süreli sonuçlara yol açacaktır. Salgın azaldığında bu sonuçlar ortadan kalkmayacaktır: Kadınların işgücüne katılım ve gelirde uzun vadeli aksaklıklar yaşama olasılığı yüksektir. Emekli maaşları ve tasarruflar üzerindeki etkiler, çok ilerideki kadınların ekonomik güvenliği üzerinde etkilere sahip olacaktır.“Krizlerin kadınların üzerindeki etkilerine rağmen, müdahale ve iyileştirme çabaları, çok geç olana kadar kadınların ve kızların ihtiyaçlarını görmezden gelme eğilimindedir.Tüm bu gerçekler göz önünde bulundurulduğunda, sendikaların toplumsal cinsiyete duyarlı projeleri uygulamak için kullanılan kurtarma fonlarını sağlamaları gerekir. Hükümetlerin özellikle kadın ve erkeklerin istihdam, gelir ve bakım desteğinden yararlanmaları için fon ayırmasını sağlamalıyız dedi.
İklim değişiklikleri ile ilgili ise önerilerde her düzeyde yeni uyum politikalarının geliştirilmesi ve uygulanmasında cinsiyet eşitliğine özel önem verilmesinin yanı sıra cinsiyete duyarlı yaklaşım çağrısında bulunduğu için ETUC sekreteryasına teşekkür eden Özcan, kadınların iklim değişikliği ile ilgili konularda karar alma mekanizmalarına dahiliyetinin önemine dikkat çekti.
Toplantının ikinci gününde ise Avrupa beceriler gündemi ve gelecekteki beceri stratejisi,AB Ticaret Politikasına ilişkin ETUC taslak pozisyonu,Yeni bir Avrupa Engellilik Stratejisi hakkında taslak pozisyon, ETUC insan hakları, yasal ve stratejik konusunda ETUC kararı konuları görüşüldü.
Toplantı tüm gündem maddelerinin onaylanmasının ardından sona erdi.