Avrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonu İcra Kurulu 03-04 Haziran 2021 tarihlerinde video konferans yöntemiyle gerçekleşti. Toplantıya konfederasyonumuz Hak-İş’i temsilen Uluslararası İlişkiler Koordinatörümüz Merita Yıldız ve ETUC Kadın komitesi ve konfederasyonumuz Hak-İş’i temsilen Uluslararası İlişkiler Uzmanımız Fulya Pınar Özcan katıldı.
İcra Kurulu toplantısının ilk günü Genel sekreterin raporuyla başladı. Genel sekreter raporuna Ulusal gelişmelere ilişkin bilgi vererek başladı.
Genel sekreter Luca Vicentini raporunda Avrupa’daki son gelişmeler, Porto Sosyal Zirvesi Raporu, Avrupa'nın Geleceği Konferansına İlişkin Güncellemeler, İsrail ve Filistin, SociAll projesinin sonucu, AB Ticaret Politikası Güncellemesi, Sosyal ortakların mevsimlik işçiler hakkında Komisyon ile görüşmesi, Avrupa Çalışma Otoritesi'nin kurulmasına ilişkin güncelleme, Avrupa Yeşil Anlaşması ile ilgili güncelleme, Yapay Zekâ Yönetmeliğine İlişkin Güncelleme, Zorunlu İnsan hakları ve durum tespiti ile ilgili bir AB yasasına ilişkin güncelleme, Ücret Eşitliği için eylem çağrısı gibi konulara ilişkin bilgiler verdi.
Toplantı da daha sonra görevden ayrılan Genel sekreter Yardımcısı Per Hilmerson’un yerine İskandinav ülkeleri tarafından aday gösterilen Claes-Mikael Ståh oy çokluğuyla seçildi.
Seçimin ardından toplantıda Lizbon Ara Dönem Konferansı, Dış İlişkiler, Filistin Yol Haritası, Dış ilişkiler için Çalışma Komitesinin kurulması, üyelikler, 2022-2024 Sosyal Diyalog Çalışma Programı, Sendikaların aşırı sağın yükselişine tepki oluşturması üzere ETUC Yol Haritası, Avrupa Sendikal Demokrasi Eylem Planı, Yeni bir AB Ekonomik ve Sosyal Yönetişimine ilişkin ETUC Kararı, 2020-2025 LGBTIQ hakları sendikal hakları AB Stratejisine ilişkin ETUC pozisyonu, Çocuk haklarına ilişkin ETUC kararı, Kamu Alımlarına İlişkin ETUC kararı, sürdürülebilir ve kapsayıcı rekabet politikası, Avrupa sendikal dijital kampanya ve iletişim kapasitesini geliştirmek konuları görüşüldü.
Uluslararası İlişkiler Uzmanımız Fulya Pınar Özcan ETUC kadın komitesi adına Avrupa Sosyal Diyalog Çalışma Programı gündem maddesinde konuşma gerçekleştirerek çalışma programına ilişkin hazırlanan belgeye destek verdi.
Çalışma programında özellikle toplumsal cinsiyet boyutunun altını çizmenin önemli olduğunu belirten Özcan, özellikle Tele çalışma, Şiddet ve taciz, Stres, Eşitlik ve ayrımcılık yapmama, Gizlilik ve Gözetim, Psikososyal riskler başlıklarının cinsiyet perspektifini yansıtmasına vurgu yaptı.
Toplumsal cinsiyet boyutunun yansıtıldığı güçlü sosyal diyalogun, sorunların üstesinden gelmenin anahtarı olduğunu belirten Özcan uzaktan çalışmanın (telework) iş-yaşam dengesini destekleme potansiyeline sahip olduğunu ve cinsiyet eşitliğini teşvik etmenin bir yolu olduğunu, bunun için kadınların yaptığı ücretsiz bakım ve ev içi işlerin yükünün erkeklerle tam olarak paylaşılması gerektiğini söyledi. Sağlık ve güvenlik ile taciz ve şiddete karşı korunma dahil olmak üzere işyerine uygulanan kuralların ev ofisine uygulanması gerektiğini de sözlerine ekledi.
ETUC Kadın işçiler manifestosunun maddelerinden birisinin, işyerinde çevrimiçi ve çevrimdışı şiddet ve tacizi sona erdirmek olduğunu belirten Özcan, Cinsel sömürü de dahil olmak üzere kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi ve bunlarla tüm Üye Devletlerin, 190 sayılı ILO Sözleşmesini onaylayabilmeleri için acilen önlemler alınması gerektiğini söyledi.
Uluslararası İlişkiler Uzmanımız aynı zamanda çocuk haklarına yönelik hazırlanan belgenin görüşüldüğü gündem maddesinde söz alarak ETUC'un çocuk garantisine ilişkin belgeye destek verdi.
Konuşmasında tüm çocukların mutlu ve sağlıklı olma, dünyalarını güvenli bir şekilde keşfetme ve tüm potansiyellerine ulaşma şansını hak ettiklerini belirten Özcan, çocuk bakımının ağırlıklı olarak kadınlar tarafından düşük ücretle gerçekleştirildiğini ve kötü çalışma koşullarının sona ermesini ve bununla bağlantılı olarak kadın komitesinin yüksek kaliteli çocuk bakım hizmetlerinin artırılmasını talep ettiğini belirtti.
Sosyal diyalogun ve Toplu Pazarlığın zorlukların üstesinden gelmek ve çalışma koşullarında iyileştirmeler sağlamak için önemli bir araç olduğunu belirten Özcan, Niteliksel ve niceliksel hedefler de dahil olmak üzere ulusal iyileşme ve dayanıklılık planlarında çocuk bakımı sağlanmasına odaklanmanın yanı sıra, tüm müzakerecilerin bunu müzakere gündemlerine almaları son derece önemlidir dedi.
Kadın komitesi olarak AB üye ülkelerini sektörde çalışmanın değerini teşvik etmeye, toplu sözleşmeyi güçlendirme ve kaliteli, istikrarlı işler, adil maaş sağlama dahil olmak üzere iyi çalışma koşulları sağlamaya çağırdıklarını belirten Özcan, yeterli düzeyde sosyal koruma sağlanması ve sektörde özellikle erkeklere yönelik istihdamı teşvik etmek çekmek için önlemler alınması gereklidir dedi.
Toplantı tüm gündem maddelerinin onaylanmasının ardından sona erdi.