Avrupa Sendikalar Konfederasyonu Kadın komitesi toplantısı 3-4 Mayıs 2022 tarihlerinde hybrid olarak gerçekleşti. Toplantıya konfederasyonumuz Hak-İş’i temsilen Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz ve Kadın Komite Başkanımız Fulya Pınar Özcan katıldı.
Toplantı; ETUC Kadın komitesi yönetim kurulu seçimi, Toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin gelişmeler, Ukrayna’daki güncel durum, Cinsiyete dayalı ücret şeffaflığı direktifi, Kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin Yönerge Önerisi ve aile içi şiddet, Kadına yönelik işyeri şiddeti ve tacizle mücadele, Toplu Pazarlık için Yeni Sınırlar – Eşit Ücret projesi, 190 sayılı ILO sözleşmesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Anketi gündem maddelerinden oluştu.
Toplantıda ilk olarak ETUC Genel Sekreter Yardımcısı Esther Lynch cinsiyet eşitliği konusunda Avrupa’daki gelişmelere ilişkin bilgileri paylaştı ardından ETUC Kadın komitesi yönetim kurulu için boş olan yönetim kurulu üyeliği için seçim yapıldı. Tek aday olan Sırbistan Konfederasyonu CATUS temsilcisi Radmila Obrenović çoğunluğun oylarıyla seçildi.
Seçimlerin ardından Ukrayna'daki Eylemler ve ETUC tarafından hazırlanan Cinsiyete Dair Barış Nöbeti Taslağı kadın komite üyeleriyle paylaşıldı.
Esther Lynch barış için, ETUC üyelerinin, sendikaların Ukrayna ile dayanışma içindeki eylemleri hakkında bilgi paylaşmalarının ve ETUC'un Avrupa genelinde sahadaki durumu anlamasını sağlamanın bir yolu olarak bir platform oluşturulduğu bilgisini paylaştı.
Lynch, Kadın Komitesi'nin Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline ilişkin açıklamasına ve Eşitlikten Sorumlu Komisyon Üyesi Helena Dalli'ye gönderilen mektuba atıfta bulunarak, savaş cinsiyetçi bir boyut taşıyor. Bucha'dan ve Ukrayna'nın diğer şehirlerinden ve köylerinden bize ulaşan resimler ve hikayeler, özellikle kadınları ve çocukları hedef alan cinsel şiddet, tecavüz ve savaş suçlarının korkunç kanıtlarıdır dedi.
Bu "Barış Nöbeti" ile, Ukrayna'daki ve Ukrayna'dan kaçan kadın ve çocukların özel güvenlik açıklarını göz önünde bulundurarak, sendikaların ve ülkelerin savaşa tepkisi hakkında daha iyi bir fikir edinmek istediklerini belirten Lynch oturumda Ukraynalı kadınların işgücüne entegrasyonunu kolaylaştırmak için konfederasyonların eylemlerinin neler olduğunu katılımcılara sordu.
Bu oturumda söz alan Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan Hak-İş’in Ukraynalı mültecilere yardım eli uzattığını bu kapsamda HAK-İŞ Konfederasyonu ve üye sendikaların mültecilere ve işsiz kalan Ukraynalı işçi ve ailelerine ulaştırılmak üzere ITUC ve EPSU ile yurdunu terk etmek zorunda kalan Ukraynalı mültecilere kapılarını açan Moldova’daki Moldova Ulusal Sendikalar Konfederasyonu’na (CNSM) yardımda bulunduğunu HAK-İŞ olarak, dünyanın neresinde olursa olsun tüm mağdur ve mazlumların renklerine, dinlerine ve inançlarına bakmadan yanında olmayı insani ve vicdani bir görev olarak gördüğünün altını çizdi.
HAK-İŞ olarak, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya yönelik haksız ve hukuksuz işgalinin bir an önce durdurmasını, Rusya ve Ukrayna başta olmak üzere bölgemizde yaşanan bütün ihtilafların barışçıl yollarla çözülmesini istediğimizi belirtti.
Ukrayna gündeminin ardından Cinsiyete Dayalı Şeffaflık Direktifi konusunda Güncellemeyi Avrupa Parlementosu Yeşiller/EFA Grubu İstihdam ve Sosyal İşler Danışmanı Júlia Sardà Magem ve ETUC Danışmanı Aline Brüser yaptı.
Komisyon Üyesi Kabine Üyesi Lesia Radelicki Kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin Yönerge Önerisi ve aile içi şiddet konusunda güncel bilgileri paylaştı.
ETUC tarafından yeni uygulanmaya başlayan Yeni Proje: Kadına yönelik işyeri şiddeti ve tacizle mücadele konusunda Aline Brüser sunum yaptı.
Brüser, ETUC'un "İş yerinde kadınlara yönelik şiddet ve tacizle mücadele" projesinin sendikaları işyerinde şiddet ve tacizi sona erdirmek için yaptıkları eylemleri, COVID cephesinde çalışan kadınları, özellikle bakıcılar, nakliye çalışanları, tezgâhtarlar ve temizlikçileri kapsayacağını belirtti.
COVID-19 pandemisinin damgasını vurduğu, giderek dijitalleşen bir iş dünyası bağlamında projenin aynı zamanda çevrimiçi şiddet ve taciz gibi mevcut ve yeni şiddet ve taciz biçimlerinin nasıl ortaya çıktığını belirlemeyi hedeflediğini, projenin, sendikalara şiddet ve tacizi önleme konusunda yardımcı olmak için çalışma alanları ve iyi uygulama örnekleri açacağını söyledi.
Bir sonraki gündem maddesi Toplu Pazarlık için Yeni Sınırlar – Eşit Ücret projesi hakkında Barbara Helfferich gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını paylaştı.
ILO’nun 190 sayılı sözleşmesi konusunda ETUC tarafından gerçekleşen aksiyonlar ve ITUC tarafından gerçekleşen çalışmalar ITUC Eşitlik Politika Danışmanı Marieke Koning tarafından paylaşıldı.
Bu bölümde Uluslararası İlişkiler sekreterimiz Fulya Pınar Özcan söz alarak, Hak-İş konfederasyonu ve bağlı sendikalar olarak Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 190 sayılı sözleşmesinin kabul edilmesi için HAK-İŞ’in Türkiye’de öncü olduğunu ve toplu iş sözleşme maddeleri hazırlayarak bağlı sendikaları aracılığıyla sözleşmeleri yaygınlaştırdığını ve sosyal diyalog yoluyla ILO190 kabul edilmesi için görüşmeleri ve toplantıları gerçekleştirdiğini söyledi.
Son olarak Lionel Fulton tarafından Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Anketi konusunda bilgiler verildi. Her yıl sendika üye istatistiklerinin anket yoluyla belirlendiğini ancak en son yılın istatistiklerinin kurum web sitesi ve ulaşılabilen bilgiler vasıtasıyla belirlendiğini belirten Fulton bulguları katılımcılarla paylaştı. İkinci bölüm için bu yıl iş aile yaşam direktifine yönelik soruların konfederasyonlara gönderileceğini belirtti.
Toplantı katılımcıların görüş ve önerilerinin ardından sona erdi.