Kasım 2022'de IndustriALL İcra Komitesi, IndustriALL'un Çok Uluslu Şirketler üzerindeki çalışmalarını yönetecek ve özellikle genel sendika politikaları geliştirecek, Çok Uluslu Şirketlere odaklanan proje ve faaliyetler önerecek,üye kuruluşları destekleyecek ve Çok Uluslu Şirketlerde sendikal güç inşa etme üzerine kurulması karar verilen Küresel Çok Uluslu Şirketler Politika Komitesi ilk toplantısını 27-28 Nisan tarihlerinde Paris’te hybrid olarak gerçekleştirdi.
Toplantıya IndustriALL Küresel Sendikası başta olmak üzere üye sendika temsilcileri katıldı. Sendikamız Öz İplik İş adına Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan çevrimiçi olarak Zoom platformu üzerinden katıldı.
Gündem maddeleri arasında yer alan başlıklar iki gün boyunca tartışıldı ve komitenin yapısı, politikaları, stratejik adımları gibi kapsamlı bir değerlendirme yapıldı.
Toplantının birinci bölümünde IG Metal Sendikası Genel Sekreteri Claudia Rahman’ın “Sendikal Güç İnşa Ederek Küresel Sermaye ile Yüzleşmek” üzerine yaptığı sunumda Kontrol Çemberi, Etki Çemberi, İlgi Çemberi olarak katılımcılarla paylaştığı ve bu çemberi uygulamakla birlikte sendikalar olarak stratejileri sorgulamanın önemine değindi. Bu kapsamda yeni taktikler, yaklaşımlar, düşünme ve çalışma şeklinin yeniden belirlenmesinin önemli olduğunu ancak kendimizi değiştirdiğimizde değişimin olabileceğinin altını çizdi. Ardından dinamik ve stratejik bir komitenin oluşabilmesi için çalışmaların nasıl organize edileceğini katılımcılarla paylaştı.
Toplantının ikinci bölümünde IndustriALL Küresel Sendikası Güney Doğu Asya Ofisinden Ramon Certeza tarafından “Stratejik örgütlenme kampanyalarıyla küresel sermaye ile yüzleşmek için sendika gücü oluşturmak” konulu bir sunum yapıldı. Sunumda örgütlenme kampanyasının stratejik yaklaşımı ve aşamaları, şirketlerde sağlam bir temel oluşturmak için temel unsurlar, sendika gücünün başarısının yanı sıra karşılaştığı zorlukların ve tuzakların farkında olmanın önemine değinildi. Ardından IndustriALL Küresel Sendikası Güney Doğu Asya Ofisinden Göknur Mars “Örgütlenme Uzmanı Yetiştirme Programı”nın kapsamında stratejik olarak karşı koymanın önemine vurgu yaptı ve değişen her şeyin ne anlama geldiğine dair sürekli kontrol gerekliliğine değindi. Aynı zamanda bu kapsamda değişim için SWOT analizleri ile yeni çevre ve paydaş analizlerinden yararlanılmasının gerekliliğini katılımcılarla paylaştı.
Üçüncü oturumda, İngiltere ve Avustralya merkezli dünyanın en büyük metal ve madencilik sektöründe çok uluslu bir şirket olan Rio Tinto’nun değerlerinden, politikalarından ve stratejilerinden oluşan bir sunum yapıldı.
Birinci günün değerlendirilmesi ve sunumlar hakkında tartışmaların devam ettirilmesi için sendika temsilcilerinin görüşlerine ve eleştirilerine yer verildi.
Burada söz alan Sendikamız Öz İplik İş Uluslararası İlişkileri Sekreteri Pınar Özcan; Çok Uluslu Şirketler Politika Komitesinin kurulmasının son derece önemli olduğunu ve tekstil, hazırgiyim ve deri sektörlerinde örgütlü bir sendika olarak aktif kampanyalar yürüttüğümüzün, durum tespiti yasalarını çok yakından takip ettiğimizin ve IndustriALL Küresel Sendikası ile temas halinde olduğumuzun altını çizdi. Ayrıca, Türkiye’deki örgütlenmenin zorluklarına değindi. Fabrikalarda karşılaşılan ihlallere karşı her türlü mücadelenin verildiğinin buna bağlı olarak markalarla aktif iletişime geçildiğinin altını çizdi. Bu kapsamda ortak mücadele için bir network ağının kurulmasının, katılımcılarla ortak bir yol haritasının belirlenmesinin ve böylelikle bu tür zorluklarla ortak mücadele etmenin önemine değindi.
Toplantının ikinci gününün birinci bölümünde, IndustriALL Küresel Sendikasından Walton Pantland, Kurumsal gücün artması, politika ve uluslararası kurumlar üzerindeki kurumsal etkinin artmasının yanı sıra, tematik kampanyaların önemine değindi. Ayrıca - İş Dünyası ve İnsan Haklarına İlişkin BM Kılavuz İlkeleri, ESG Ölçümlerinde İnsan Hakları Durum Tespiti, Daha Fazla Ülkede Durum Tespiti Mevzuatı, OECD Yönergeleri Ve NCP'lerin Kullanılması, ILO (sendika-şirket diyaloğu) gibi küresel standartlar ve yasal çerçevelerin önemini vurguladı.
Toplantının ikinci bölümünde, katılımcıların yorumlarına ve eleştirilerine yer verildi.
Bu oturumda söz alan Sendikamız Öz İplik İş Uluslararası İlişkileri Sekreteri Pınar Özcan; Komitenin öncelikli tartışma konuları arasında tekstil sektörünün de yer alması gerektiğinin altını çizdi.
Son oturumda ise; Komitenin tartışmalarının Haziran 2023’te Cape Town’da IndustriALL Ara Dönem Politika Toplantısında tartışmalara devam edileceği ve komitenin isminin Çok Uluslu Şirketler Komitesi olarak kısaltıldığı toplantının özet notları arasında katılımcılarla paylaşıldı.