Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan ILO Sözleşmesi C190'ın kabulünün beşinci yıldönümünü anma etkinliği çerçevesinde Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), Ford Vakfı, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Küresel Emek Adaleti (GLJ), Dayanışma Merkezi, UNI Küresel Sendika, Uluslararası Ev İşçileri Federasyonu (IDWF) ,Asya Taban Ücret İttifakı (AFWA) ve Feminist Haklar İttifakı (FAR) gibi saygın kuruluşların oluşturduğu bir koalisyon tarafından 20 Haziran 2024 tarihinde düzenlenen etkinlikte ITUC adına konuşma yaparak Küresel sendikal hareket tarafından gerçekleştirilen çalışmaların yanı sıra sendikamız Öz İplik İş ve konfederasyonumuz Hak İş’in faaliyetlerini paylaştı.
Etkinliğe, Küresel Emek Adaleti (GLJ) İcra Direktörü Jennifer (JJ) Rosenbaum, INMUJERES Meksika Kadın Enstitüsü Ulusal Eşitlik ve Kadın Hakları Politikası Genel Müdürü Marta Ferreyra, Ford Vakfı, Uluslararası Çalışanların Geleceği Kıdemli Program Sorumlusu, Ghada Abdel Tawab, UNI Küresel Sendika Genel Sekreteri Christy Hoffman, Uluslararası Koordinatör, Asya Taban Ücret Birliği (AFWA), Anannya Bhattacharjee ITUC Kadın Komitesi Üyesi ve Sendikamız Öz İplik İş Kadın Komitesi Başkanı Fulya Pınar Özcan, Uluslararası Ev İşçileri Federasyonu (IDWF) Adriana Paz Ramirez, ABD Dışişleri Bakanlığı, Küresel Kadın Sorunları Ofisi ve Büyükelçi Dr. Greeta Rao Gupta katıldı.
Programın ikinci bölümünde ise ILO Saygın iş takımı Kıdemli cinsiyet uzmanı Fatime Christiane Ndiaye,Dakar, BM Kadın ve Kız çocuklarına yönelik ayırımcılık çalışma grubu başkan yardımcısı Laura Nyirinkindi, BM özel raportörü Tomoya Obokata konuşma yaptı. Toplantının kapanış konuşmasını ise BM kadın sivil toplumla ilişkiler direktörü Lopa Banarjee gerçekleştirdi.
Toplantıda Küresel Emek Adaleti (GLJ) İcra Direktörü Jennifer (JJ) Rosenbaum açılış konuşmasının ardından çalışma yaşamında şiddet ve tacizi temel alan ILO’nun C190 sayılı sözleşmesi kapsamında ITUC adına söz alan Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan, ITUC’un çalışma hayatında şiddet ve taciz ele alan ILO C190 ile ilgili dünyada yürüttüğü politikalara ve sendikamız Öz İplik İş’in Sosyal Diyalog Platformu kapsamında yürüttüğü çalışmalar ve şiddet ve taciz eğitimlerine değindi. Özcan konuşmasında ILO‘nun 190 sayılı sözleşmesinin yasal bir araçtan daha fazlası olduğunu belirterek bu bir umut ışığı, herkes için daha güvenli, daha kapsayıcı bir işyerinin vaadi demektir dedi. Dünya genelindeki pek çok kadın için 190 sayılı sözleşmenin dönüştürücü bir fırsatı temsil ettiğini belirten Özcan. ILO 190 sayılı sözleşmesinin Yalnızca işyerinde şiddet ve tacizi sona erdirmek için değil, aynı zamanda kadınların lider olarak yükselmesi, seslerinin duyulması ve görmek istedikleri değişimi gerçekleştirmeleri için güçlenmeleri için de bir yol sunduğunu belirtti.
C190 ve Tavsiye 206'nın 2019'da kabul edilmesinden bu yana sendikaların, ITUC'un #RatifyC190 Kampanyası kapsamında 80'den fazla ülkede ulusal kampanyalar düzenleyerek harekete geçtiğini belirten Özcan, ITUC'un hedefinin, tüm ITUC üyelerinin karar alma organlarında en az %50 kadın temsiline ulaşmak olduğunu belirtti. Örgütlenme özgürlüğünün işyerinde değişim sağlamanın anahtarı olduğunu belirten Özcan, birlikte hedeflere ulaşabiliriz dedi.
Etkinlik kapsamında, ILO C190’ın şu anda 44 ülke tarafından onaylandığı ve hızlı bir şekilde onaylanmaya devam edildiği kaydedildi. C190'ın tavsiye ve normlarını işyerlerine ve çalışma dünyasına değişim getirmek için kullanan sendikalara, kadın örgütlerine ve dünya çapındaki milyonlarca işçiye taahhütler bulundurduğu vurgulandı.
Hukuk ve politika, toplu pazarlık, tedarik zinciri anlaşmaları ve diğer yaratıcı yöntemler gibi çeşitli yollarla C190, işçilerin çalışma dünyasında şiddet ve tacizle mücadele etmeleri için zemin hazırladığı belirtildi.
Kadın işçiler, işyerinde toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve tacizi ele almaları için güçlendirilerek kendi yaşamlarını ve toplumlarını dönüştürebileceği ifade edildi.
350’den fazla kişinin katılımcı olduğu etkinlik ILO C190’ın tüm ülkeler tarafından kabulünün sağlanması için birlikte çalışmanın önemine vurgu yapılarak tamamlandı