INDUSTRIALL KÜRESEL SENDİKA İCRA KURULU TOPLANTISI GÜNEY AFRİKA’DA GERÇEKLEŞİYOR || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

INDUSTRIALL KÜRESEL SENDİKA İCRA KURULU TOPLANTISI GÜNEY AFRİKA’DA GERÇEKLEŞİYOR


Genel Başkanımız Rafi AY, Güney Afrika’da gerçekleşen IndustriALL Küresel Sendika İcra Kurulu Toplantısında Konuştu


IndustriALL Küresel Sendika İcra Kurulu Toplantısı 19 Haziran 2023 tarihinde Güney Afrika’nın Cape Town şehrinde başladı. İki gün sürecek toplantıya Genel Başkanımız Rafi AY, Genel Başkan Yardımcımız Muzaffer Birdoğan, Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan ve Kadın Komitesi Başkan Yardımcımız Aleyna Avcı katılıyor.

İcra Kurulu Toplantısı,  IndustriALL Küresel Sendika Başkanı Jörg Hofmann'ın açılış konuşmasıyla başladı. Hofmann, dünyanın Ukrayna savaşı, iklim krizi, dijitalleşme, pandemi ve ekonomik zorluklar gibi birçok zorlukla karşı karşıya kaldığı bir dönemden geçtiğini, bu süreçte sendikal dayanışmaya daha çok ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Açılış konuşmasının ardından gündem ve 15-16 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleşen toplantının tutanaklarının onaylanmasının ardından Genel Sekreter Atle Hoie sekreterya raporunu icra kurulu üyeleriyle paylaştı.

Raporda Tedarik zincirlerinde sendikal haklara saygının azaldığının, daha az insanın örgütlü olduğunu, daha az toplu sözleşme olduğunu, daha fazla güvencesiz çalışma ve daha fazla sömürü olduğunun altını çizdi.

Hoie, Avrupa Birliği’nin insan haklarına ilişkin bağlayıcı bir anlaşma olan durum tespiti direktifine yönelik süreci bu yıl tamamlamasının önemli olacağına dikkati çekti.

Alman Durum Tespiti yasasının nasıl kullanılacağına dair bölgesel seminerler düzenlemenin de gündemlerinde olduklarını belirtti.  Bangladeş’teki bina ve yangın güvenliğine yönelik imzalanan ACCORD anlaşmasının Pakistan’a genişletilmesinin gündemde olduğunu belirtti.  Accord, ACT ve Küresel çerçeve sözleşmeleri aracılığıyla artık birçok şirketin tedarik zincirlerine tam erişime sahip olduğumuzu belirtti. Raporunda Türkiye’de deprem konusunda önemli finansal katkıda bulunulduğunu belirten Hoie bu paranın deprem bölgesinde çalışanlara katkıda bulunacağını belirtti.  Sektörel ve Bölgesel konulara ilişkin kısa bilgilendirme yapmasının ardından delegeler söz aldı.

Genel Başkanımız Rafi AY söz alarak deprem konusunda uluslararası dayanışma gösteren sendikalara teşekkür ederek, bu süreçten sonra çalışanların kalıcı çözümlere ihtiyacı olduğunu bu konuda daha fazla dayanışma ve katkı beklediğimizi belirtti.

Sekreterlik Raporunun ardından, Ara Dönem Politika Konferansına yönelik gündeme ilişkin icra kurulu üyelerinin görüşleri alındı.

Toplantının sonraki bölümlerinde ise Kadın Komitesi ve gençlik komitesi raporlarını sundu. 2025 IndustriALL Küresel Kongresinin Avustralya’nın Sidney şehrinde yapılmasına karar verildi.

Küresel Çerçeve Sözleşmeler üzerine stratejik tartışmanın sonucu, Küresel Çokuluslu Şirket Politikası Komitesi (GMCPC) ve ileriye dönük yol haritası, Tedarik zincirlerine ilişkin sendikal stratejiler, Ukrayna’daki güncel durum, Mali ve idari konular diğer gündem maddelerini oluşturuyor.

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR