INDUSTRIALL KÜRESEL VE INDUSTRIALL AVRUPA ORTAK TÜRKİYE TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

INDUSTRIALL KÜRESEL VE INDUSTRIALL AVRUPA ORTAK TÜRKİYE TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ


Genel Başkan Yardımcımız Muzaffer Birdoğan Toplantı’da Sendikamızın Görüşlerini Dile Getirdi


“IndustriALL Küresel ve IndustriALL Avrupa Ortak Türkiye Toplantısı” 19 Ocak 2023 tarihinde İstanbul’da gerçekleşti.

Lastik- İş Sendikası ev sahipliğinde gerçekleşen ve Industriall Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan ve Industriall Avrupa Sendikası Genel Sekreteri Luc Triangle’ın katılımlarıyla gerçekleşen toplantıya sendikamızı temsilen Genel Başkan Yardımcımız Muzaffer Birdoğan ve Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan katıldı.

13 üye sendikadan 30 kişinin katılımıyla gerçekleşen toplantı, Industriall Küresel Sendikanın Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan’ın açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmasında dünyadaki gelişmelere ilişkin bilgiler verdi. Türkiye’ye kısa süre önce gerçekleşen ve 42 maden işçilerinin kaybına neden olan Amasra’daki maden faciası vesilesi ile bölgeye dayanışma ziyareti gerçekleştirmek üzere geldiklerini, basın toplantısıyla adalet çağrısı yaptıklarını ve sendikaların bu konuda desteğine ihtiyaç bulunduğunu belirtti.

Dünyada demokrasi üzerindeki saldırıların yoğun olarak devam ettiğini belirten Özkan yükselen enerji fiyatları, yükselen enflasyon, Ukrayna savaşının dünyada krizi tetiklediğini, Myanmar’da da sivil halka ve işçilere zulmün devam ettiğini, Britanya ve İngiltere’de hükümetin grevlerin önünü kesebilmek için ciddi bir kanuni çalışmaya girdiğini söyledi.

Demokrasi, işçi hakları, insan haklarına yapılan baskıların yanı sıra satın alma krizi yaşandığını belirten Özkan, Tedarik zincirleriyle ilgili tüm dünyada hassasiyetlerin arttığını belirtti.

Sendikalaşmada uluslararası enstrümanları nasıl daha iyi kullanabiliriz bunu düşünmemiz lazım. İklim değişikliği ve teknolojiyle beraber çalışma hayatına etkileri ve adil dönüşüm konusunun gelecek dönemde tartışılması gereken önemli konular olduğunu belirten Özkan Haziran ayında Industriall Küresel sendikanın ara dönem konferansının Güney Afrika’nın Cape Town şehrinde gerçekleştireceği bilgisini verdi.

Kemal Özkan’ın ardından Industriall Avrupa Genel Sekreteri Luc Triangle konuşma yaptı. Luc Triangle Maden kazası sonucu vefat eden işçilerin ailelerine gerçekleştirdikleri ziyarete ilişkin bilgi veren Triangle, maalesef araştırma raporu sonucunda bir suçlu bulunulmadığını, ihmallere neden olanların sorumlu tutulmasını ve adaletin yerine gelmesi gerektiğini söyledi.

Dünyadaki genel duruma ilişkin bilgi veren Triangle, Ukrayna’da savaşla birlikte enerji krizi var. Bu hem şirketleri hem işçileri etkiliyor. Enflasyon arttırıyor. Avrupa’da da Enflasyon problemi var ama Türkiye’yle kıyas kabul etmez. Türkiye’de %100 üzerinde bir enflasyondan bahsediyoruz. Türkiye bir Avrupa ülkesi ve önemli oranda bir enflasyon sorunu var. Endüstri şirketleri enerji krizi yaşıyor ve üretim Avrupa dışına taşınıyor. Bu Türkiye’yi de tehdit ediyor. Şirketler en ucuz üretimin peşindeler. Ticaret savaşı söz konusu. Bu Türkiye’yi de etkileyecek. İklim de diğer bir sorun. Türk sektörleri bu konuda zorluk yaşayacak. Karbonsuzlaştırmaya yatırım yapmak zorundayız. Eğer şirketler bunu yapmazsa işçiler bunun bedelini ödeyecek. İklim gündemi 200 üyemizi ilgilendiriyor. Bu sosyal problem getiriyor. Amerika’da Avrupa ülkelerinde Çinle ilişkiler de değişiyor. Çin’de Tayvan arasında bir sorun çıkmamasını diliyoruz. Sendikalar birçok zorlukla karşı karşıya. Bu mücadelede birlik olmalıyız. Bu zorluklarla birlikte mücadele etmeliyiz. İyi bir toplu iş sözleşmesi için uğraşmalıyız dedi.

Açılış konuşmalarının ardından sendikaların yöneticilerine söz verildi. Genel Başkan yardımcımız Muzaffer Birdoğan söz alarak Türkiye ve sektörümüzdeki gelişmelere ilişkin bilgiler verdi. İklim ve enerji krizinin, dijitalleşmenin ve yüksek enflasyonun çalışanlar üzerindeki etkilerinden bahseden Birdoğan, dayanışma ve iş birliğinin önemine vurgu yaptı. Sorunlarla ancak uluslararası ve ulusal düzeyde iş birliği ve dayanışmayla mücadele edebiliriz dedi.

Tüm sendikaların değerlendirmelerinin ardından Kemal Özkan ve Luc Triangle değerlendirmeler yaptı. Kemal Özkan İş sağlığı güvenliği, adil geçiş konularında sendikaların ortak çalışması gerektiğini söyledi. Kapsamlı bir toplantı daha düzenleyerek ortak çalışma alanların belirleyeceğini söyledi. Alman yasası gibi yeni gelişmelerin de kapsamlı biçimde ele alınmaya devam edileceğini belirtti.

Değerlendirmelerin ardından toplantı sona erdi. Toplantı sonrasında Industriall Küresel ve Avrupa üyesi Türk sendikalar Selüloz-İş Sendikasının örgütlü olduğu Kartonsan ’da 29 gündür devam eden grev çadırını ziyaret ederek dayanışma mesajı verdi.

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR