İŞ YERLERİNDE ŞİDDET VE TACİZİN ÖNLENMESİNE YÖNELİK SOSYAL DİYALOG PLATFORM TOPLANTISI || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

İŞ YERLERİNDE ŞİDDET VE TACİZİN ÖNLENMESİNE YÖNELİK SOSYAL DİYALOG PLATFORM TOPLANTISI


Sendikamız Öz İplik İş tarafından 12 Aralık 2024 tarihinde Grand Ankara Otel’de gerçekleşen İş Yerlerinde Şiddet ve Tacizin Önlenmesine Yönelik Sosyal Diyalog Platform Toplantısı gerçekleşti.


Toplantıda Genel Başkanımız Rafi Ay, Genel Başkan Yardımcılarımız Muzaffer Birdoğan, Engin Doğan ve İbrahim Yıldız, Genel Sekreterimiz Turgay Ulutürk, Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan ve uzmanlarımızın yanı sıra ulusal ve uluslararası birçok katılımcı yer aldı.

Toplantıya,  Uluslararası Çalışma Örgütü ILO Türkiye Direktörü Yasser Ahmed Hassan, ILO Türkiye Kıdemli Program Yöneticisi Ebru Özberk Anlı, ILO Türkiye Toplumsal Cinsiyet Analisti Ayşe Emel Akalın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) Genel Müdür Yardımcısı Suat Dede, UNFPA - Kaynak Mobilizasyon Ve Ortaklık Analisti Nazife Ece Karaduman,Türkiye Belediyeler Birliği Genel sekreter yardımcısı Dr. Şengül Altan Arslan, Şönim Ankara Başkanı Berna Bal Oğuztürk, Ankara Barosu Gelincik Merkezi Av. Arb. Nazlı Özlem Atmaca, Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Proje Yöneticisi Esen Özdemir, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu(TKDF) başkanı Canan Güllü, H&M, İnditex, Bestseller, PVH, İşyerinde şiddet ve tacizin önlenmesine yönelik iyi uygulama örnekleri olan İş yerlerinden Eroğlu Giyim, Çak Tekstil, Ekoten ve Sun Tekstil, Beks Çorap İşyeri Baş Temsilcisi, Sumoteks, Disk Tekstil Sendikası katıldı.

Sosyal taraflar birlikte, işyerlerinde şiddet ve tacizi önleme konusunda ortak eylem planı tartışmaları gerçekleştirdi. Bugünkü toplantıda, bu mücadeleyi daha da ileri taşımak için mevcut politikalar gözden geçirildi ve yenilikçi stratejiler masaya yatırıldı.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Ortak Hedefler

Kadına yönelik şiddeti önlemenin sadece bir toplumsal sorumluluk değil, aynı zamanda iş dünyasının sürdürülebilirliği için de kritik olduğu vurgulandı. "Şiddetsiz işyerleri, güçlü toplumlar demektir" mesajıyla yola çıkan toplantıda, kısa vadeli aksiyonlardan uzun vadeli stratejilere kadar geniş bir yol haritası oluşturuldu.

2019’dan Bugüne: Kalıcı Çözümler için Güçlü İşbirlikleri

Sosyal Diyalog Platformu, kurulduğu günden bu yana şiddet ve tacizle mücadelede işbirliğini temel alan bir yaklaşım benimsiyor. Platformun bugünkü toplantısı, hem işyerlerinde hem de toplumsal alanda kalıcı değişimler yaratmayı hedefleyen politikaları ele almaktadır.

Genel Başkanımız Rafi Ay sendikamız tarafından 2019 yılından beri yürütülen Sosyal Diyalog Platform toplantılarının önemini vurgulayan bir konuşma yaptı. Ardından protokol konuşmacıları platforma dair görüşlerini beyan ettiler.

“Şiddet ve Tacizle Mücadeleye Güçlü Vurgu”

Genel Başkanımız Rafi Ay, işyerlerinde şiddet ve tacizle mücadelenin önemine dikkat çekerek, bu sorunun çözümünde sosyal diyalog mekanizmalarının hayati bir rol oynadığını vurguladı.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) Genel Müdür Yardımcısı, Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri, ÇASGEM Başkanı, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı, Ankara ŞÖNİM Başkanı, uluslararası kuruluş temsilcileri, marka temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının da aralarında bulunduğu geniş bir katılımcı kitlesine hitap eden Ay, işyerlerinde şiddet ve tacizle mücadelenin yalnızca mağdurları değil, tüm toplumu etkileyen önemli bir insan hakları meselesi olduğunu söyledi.

Genel Başkan Ay, yaptığı konuşmada, şiddet ve taciz vakalarının çalışma yaşamına olan olumsuz etkilerine değinerek, “Şiddet ve tacizin, insan onurunu etkilemesinin yanı sıra yalnızca mağdurları değil, işyerlerinin verimliliğini, çalışanların motivasyonunu ve şirketlerin sürdürülebilirliğini de olumsuz etkiliyor. Bu nedenle, işyerlerinde güvenli bir çalışma ortamı oluşturulması, toplumun huzur ve refahı için bir zorunluluktur,” dedi.

ILO’nun 190 Sayılı Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Sözleşmesi’nin, bu mücadelede rehberlik ettiğini ifade eden Ay, sosyal diyalog mekanizmalarının işçi, işveren ve kamu otoritelerinin iş birliğiyle daha güvenli bir çalışma hayatı oluşturmak için önemli bir araç olduğunu belirtti.

"Şiddete Sıfır Tolerans Politikası Kararlılıkla Sürüyor"

2017 yılında IndustriALL Küresel Sendikası’nın “Sendikalar Kadına Şiddete Hayır Diyor” kampanyasına destek vererek bu alandaki çalışmalarını başlattıklarını hatırlatan Ay, “Bugün sendikamızın örgütlü olduğu 20 işyerinde şiddet ve tacize sıfır tolerans belgesi imzalanmış durumda. Ayrıca Indıtex, H&M, Asos ve Tchibo’nun yanı sıra PVH ve Bestseller’in de desteğiyle dayanışmamız güçleniyor. Bu işbirlikleri sayesinde daha güvenli çalışma ortamları sağlıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Genel Başkanımız Rafi Ay, bu kapsamda geçtiğimiz yıl SUMOTEKS Tekstil’in de şiddete sıfır tolerans politikası belgesini imzalayarak bu mücadeleye katıldığını ve bu hassasiyetin sosyal diyalog platformunun başarısının önemli bir göstergesi olduğunu belirtti.

"Sosyal Diyalog, Güvenli Çalışma Hayatının Temelidir"

Genel Başkanımız Rafi Ay, konuşmasında şiddet ve tacizle mücadelenin tüm paydaşların ortak çabasıyla yürütülmesi gerektiğinin altını çizerek, “Bu mücadele, sendikalar, işverenler ve kamu otoriteleri ile uluslararası kuruluşların güçlü bir sosyal diyalog çerçevesinde iş birliğini zorunlu kılıyor,” dedi.

2019 yılından itibaren düzenlenen sektörel toplantılarla, ILO’nun 190 Sayılı Sözleşmesi’nin ülkemizde kabul edilmesi ve uygulanması için yoğun çaba harcadıklarını belirten Ay, bu toplantıların yalnızca mevcut politikaların uygulanmasına değil, gelecekteki politikaların şekillenmesine de katkı sağladığını söyledi.

"Güçlü Bir Kararlılıkla Çalışıyoruz"

Toplantının şiddet ve tacizle mücadelede sürdürülebilir politikaların geliştirilmesi açısından yol gösterici olacağına inandığını dile getiren Ay, “Bugün burada, daha güvenli, adil ve saygılı bir çalışma hayatı inşa etmek için güçlü bir irade ile bir araya geldik. Katılımınız ve katkılarınız, bu önemli mücadelenin başarısı için çok kıymetli. Sizlerin desteğiyle, şiddet ve tacizle mücadelede önemli bir mesafe kat edeceğimize inanıyorum,” diyerek konuşmasını tamamladı.

İş Hayatında Şiddet ve Tacize Karşı Ortak Çözüm Arayışları

Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Başar Ay: “Ortak İş Birliği ve Sosyal Diyalogla Başarı Mümkün”

Başar Ay, konuşmasında iş yerlerinde şiddet ve taciz konularının çözümüne yönelik sosyal diyalog ve ortak iş birliğinin önemini vurguladı.

Ay, İş yerlerinde psikologların bulunması gerektiğini ve insan kaynakları birimlerinin bu konuda merkezi bir rol oynadığını vurguladı. Performans yönetimi ve sevgi dolu disiplin kavramına değinen Başar Ay, “Acar Baltaş'ın dediği gibi, sevgi dolu disiplin ile iş yerlerinde şiddeti ve tacizi önleyebiliriz,” ifadelerini kullandı. Sosyolojik eğitimin önemine dikkat çeken Ay, toplu iş sözleşmelerinde bu konulara daha fazla yer verilmesi gerektiğini belirtti.

“Şiddet ve Taciz İnsan Hakları Sorunudur”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Suat Dede, şiddet ve taciz konularını bir insan hakları sorunu olarak tanımladı ve bakanlığın bu konuyu öncelikli gördüğünü ifade etti. “İnsana yakışır iş ve güvenli çalışma koşulları sağlamak için elimizden gelen tüm çabayı sarf ediyoruz,” diyen Dede, ülkemizin temel politika belgesi olan 12. Kalkınma Planı’nda kadının yerinin özellikle vurgulandığını belirtti.

Dede, ayrıca Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığıyla ortak yürütülen 18-29 yaş arası kadınların sorunlarını çözmeye yönelik başarılı bir projeden söz etti ve bu projenin ikinci fazı üzerinde çalışıldığını belirtti.

“C190 Sözleşmesi Kadınların Çalışma Hayatında Eşitliği İçin Kritik”

ILO Türkiye Direktörü Yasser Ahmed Hassan, Öz İplik İş Sendikası’nın düzenlediği bu organizasyondan dolayı teşekkür ederek konuşmasına başladı. İş yerlerinde şiddet ve tacizle mücadelede 2019 yılında kabul edilen C190 Sözleşmesi'nin önemine değinen Hassan, bunun iş yerinde cinsiyet eşitliğini güçlendiren kritik bir adım olduğunu söyledi.

Cenevre’de yeni bir sosyal diyalog sözleşmesinin kabul edildiğini belirten Hassan, bu sözleşmenin önemli maddelerini katılımcılarla paylaştı: Eşit çalışma ortamı için sosyal diyaloğun önemi, Ulusal bazda çalışan örgütlerin daha çok dahil edilmesi, Politika geliştirme süreçlerinde paydaşların katılımı, İfade özgürlüğü ve toplu iş sözleşmesinin gerekliliği, Kaynakların ve personelin etkin mobilizasyonu, Toplumdaki dezavantajlı grupların süreçlere dahil edilmesinin önemini vurguladı.

ILO Türkiye Ofisi olarak bu süreçte sosyal diyaloğa ve paydaşlarla iş birliğine verdikleri desteği dile getiren Hassan, “Özellikle Öz İplik İş Sendikası yani sizlerin başarılarına katkıda bulunmaktan memnuniyet duyuyoruz. Sizi desteklemeye devam edeceğiz,” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Toplantı açılış ve prokol konuşmalarının ardından Sosyal Diyalog Platform Toplantısı paydaşlarının deneyim aktarımlarıyla devam etti.

Bu bölümde söz alan Kadın Komitesi Başkanımız Fulya Pınar Özcan, 2019 yılından beri başlattığımız çok paydaşlı Sosyal Diyalog Platformumuzun hikayesini ve bugüne kadar yaptığımız faaliyetleri bir sunum üzerinden katılımcılarla paylaştı. Özcan, özellikle platformun bir çıktısı olan 20 iş yerinde Şiddete ve Tacize Sıfır Tolerans Belgesini imzalayan iş yerlerinde kaydedilen pozitif etkiyi ve eğitimlerle başarılı bir noktaya gelindiğini iş yerlerinde yapılan anket verileriyle paylaştı.

Şiddet ve tacizin bir kadın meselesi değil bir insan hakları ihlali olduğunun altını çizen Özcan Öz İplik İş Sendikasının en büyük önceliklerinden birinin iş yerlerinde insan onuruna yakışan çalışma koşullarını sağlamak olduğunu belirtti. Öz iplik İş’in “Şiddete ve Tacize Sıfır Tolerans" yaklaşımını temel bir değer olarak benimsediğinin altını çizen Özcan, bu çerçevede işyerlerinde ve kendi yapısında şiddet ve tacizin önlenmesi, farkındalık oluşturulması ve bu tür olumsuzluklara karşı etkili politikalar geliştirilmesi adına birçok faaliyet gerçekleştiğini belirterek tüm faaliyetleri katılımcılarla paylaştı

Toplantının devamında ILO Türkiye Kıdemli Program Yöneticisi Ebru Özberk Anlı katılımcılara bir sunum yaptı. Anlı, Çalışma yaşamında şiddet ve tacizle mücadeleye yönelik yapılan çalışmaların önemine dikkat çekerek, eğitim, farkındalık ve politika geliştirme süreçlerinin bu mücadeledeki kilit noktalar olduğunu vurguladı. Özellikle dijital eğitimler, toplumsal cinsiyet eşitliği ve “İş Yerinde Şiddet ve Taciz Algıları ve Deneyimleri Araştırma Raporu” gibi kaynakların bu alanda kritik rol oynadığını belirtti. Anlı, iş yerlerinde güvenli ve saygılı bir ortam için işveren taahhütleri, ortak komisyonlar ve etkili şikayet mekanizmalarının geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Bugüne kadar 7500 kişiye şiddet ve taciz konulu eğitimler verildiğini aktaran Anlı, farkındalık çalışmalarının önemini vurgulayarak, veriye dayalı politikaların gelecekte daha etkili sonuçlar doğuracağını söyledi.

Toplantının ikinci oturumunda panel oturumları gerçekleşti. Birinci panelde Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Proje Yöneticisi Esen Özdemir moderatörlüğünde, geçen sene Şiddete ve Tacize Sıfır Tolerans Politika Belgesini imzalayan iş yerleri arasında yer alan Eroğlu Giyim, Ekoten-Sun, Çak Tekstil’in yanı sıra Şiddete ve Tacize Sıfır Tolerans Politika Belgesini yeni imzalayan Sumoteks’in temsilcileri deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Ardından ILO Türkiye Toplumsal Cinsiyet Analisti Ayşe Emel Akalın tarafından İş Yernde Şiddet ve Taciz Algıları ve Deneymler Araştırması Raporunun sonuçları katılımcılarla bir sunum üzerinden paylaşıldı.

İkinci panelde ise Hacı Bayram Veli Üniversitesi Dr.Öğr.Üyesi Nuran Halise Belet moderatörlüğünde, sendikalardan Öz İplik İş ve Disk Tekstil, markalardan H&M ve Indıtex’ten  temsilciler deneyimlerini paylaştı.

Programın son bölümünde Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü moderatörlüğünde tüm katılımcıların aktif katılımıyla tartışma ve görüş alışverişi yapıldı.

“Özel Sektör ve Yerel Yönetimlerle de Çalışmalar Yürütülüyor”

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Kadın cinayetlerinin toplum üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekti. Güllü, bu sorunun üstesinden gelebilmek için mevcut mekanizmaların etkin bir şekilde işletilmesi gerektiğine işaret etti. Sosyal paydaşlarla görüşmelerin önemini vurguladı. Bu konuda sorumluluk alarak kararlı bir şekilde çalışma yürüttüklerini ve TKDF olarak hem özel sektörle hem de yerel yönetimlerle birlikte çalıştıklarını vurguladı.

Ardından Sosyal Diyalog Platformunun bir sonraki adımları üzerine Kadın Komitesi Başkanımız Fulya Pınar Özcan katılımcıların fikir ve önerilerini aldı.

"Hedefimiz Güvenli İşyerleri ve Eşit Bir Dünya"

Platformun gelecek hedeflerine değinen Kadın Komitesi Başkanımız Fulya Pınar Özcan, işyerlerinde şiddet ve tacize karşı daha güçlü önlemler alınması gerektiğini vurgulayarak, kısa vadede işyerlerinde şiddet ve tacize karşı daha net ve etkili politikalar oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. Uzun vadede ise iş dünyasında ve toplum genelinde toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirecek sürdürülebilir bir yapı kurmayı amaçladıklarını ifade etti. Özcan, "Güvenli işyerleri, eşit bir dünyanın temeli olacaktır" dedi.

"ILO C190'nın Onaylanma Sürecine Sembolik Bir Mesaj: Sosyal Diyalog Platformu Şemsiyesi Altında Birlik"

Kadına yönelik şiddet ve tacizi önlemek için sürdürülen mücadeleye güçlü bir anlam katan Sosyal Diyalog Platformu toplantısı, ILO C190’nın onaylanma sürecine sembol niteliğinde bir mesajla sona erdi.

Toplantının sonunda, günün ruhunu ve dayanışmayı yansıtmak adına, tüm katılımcılar Sosyal Diyalog Platformu şemsiyesi altında bir araya gelerek ILO’nun 190 sayılı sözleşmesini onayla yazılı şemsiyelerle toplu bir fotoğraf çektirerek konuya dikkati çekti.

Bu güçlü kare, şiddetsiz bir iş dünyası ve toplumsal cinsiyet eşitliği için atılan adımların dayanışma içinde sürdürüleceğini dünyaya ilan eden bir mesaj niteliği taşıyor.

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR