IndustriALL Küresel Sendika’nın Küresel Çerçeve Sözleşmeleri (GFA) Kapsamında desteklediği işyeri şiddeti ve tacizine yönelik farkındalık çalışmaları yapılarak ILO 190 sayılı sözleşmenin kabulüne ilişkin zeminin oluşturulması yönünde planlanan eğitim çalışmalarının ilki “İş Yerinde Cinsiyet Eşitliği, Etkin İletişim, Şiddet ve Tacize Yönelik Farkındalığın Arttırılması Eğitimi” 25 Nisan 2023 tarihinde Aksaray’ da örgütlü olduğumuz Eroğlu Giyim Fabrikasında başladı.
Beyaz yaka, gri yaka ve mavi yaka olmak üzere katılımcı gruplarının kategorilendirilerek organize edildiği eğitimin ilk gününe Fabrika Müdürü Meral Gökçe, İl Başkanımız Celal Bozkıl, Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz ve Kadın Komite Başkanımız Fulya Pınar Özcan, İl Sekreterimiz Süleyman Baltacı, Baş temsilcimiz Tunç Aslan Dutkun, Kadın Komite İl sorumlumuz Dilek Payhan, Baş temsilcimiz, Sürdürülebilirlik ve Eğitim birim sorumlumuz Gizem Yurduseven, Teşkilatlanma personelimiz Pınar Berk katılım sağladı.
Eğitimin ilk günü, Fabrika Müdürü Meral Gökçe, Marka temsilcisi Elçin Yıldırım Sayın ve Uluslararası İlişkiler sekreterimiz Pınar Özcan’ın açılış konuşmaları ile başladı. Gökçe konuşmasında işyerinde endüstri ilişkileri, sosyal diyalog, etkin iletişim ve öfke kontrolü konularının çok önemli olduğunu ve Eroğlu Giyimin işyerinde taciz ve şiddete asla tolerans göstermeyen bir firma olarak bu eğitimlerin tüm çalışanlara verilmesinin kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.
Özcan, açılış konuşmasında; İşyerinde Kadına Yönelik Şiddet ve Cinsel Tacizin Önlenmesi Projesi” kapsamında İşçi, işveren, sivil toplum kuruluşları, devlet kurumları, akademisyenler, diyanet işleri, Birleşmiş milletlere bağlı uluslararası kuruluşlar, medya kuruluşları ve konuyla yakından ilgili tüm tarafların dâhil olduğu Sosyal Diyalog Platform toplantılarına değinerek ilgili taraflarla iş birliği içerisinde şiddet ve tacize ilişkin çözüm yolları arandığını ifade etti. Konuşmasının devamında Eroğlu Giyim firması yetkililerinin şiddet ve tacizden uzak bir işyeri benimsenmesi noktasındaki hassasiyetini de vurgulayarak tüm fabrikanın eğitime katılmasının önemini dile getiren daire başkanımız firma yetkililerine bu hassasiyetleri ve destekleri için teşekkür etti.
Eğitim sonunda katılımcılara “İşyerinde Şiddet ve Tacize Son” yazılı kupalar takdim edilerek, Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü başta olmak üzere çalışma hayatında ve yaşamın her alanında şiddet ve tacizin önlenmesine yönelik mesaj verildi.
Eğitim toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Bir buçuk ay sürmesi planlanan eğitim çalışmasında eğitim uzmanlarımız tarafından katılımcılara İşyerinde İletişim, İş Etiği ve Endüstri Kültürü ve İşyeri Şiddeti ve Türleri üzerine eğitim verilecektir. Eğitim bitiminde marka temsilcisinin de katılımıyla gerçekleşen eğitim değerlendirme toplantısında, bir buçuk ay sürmesi planlanan eğitim sürecine dair detaylar görüşülerek İleriye yönelik adımların da planlanması gerçekleştirildi.