Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından yürütülen İş Dünyası Ev İçi Şiddete Karşı Şirketler Ağı’nın (BADV), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında düzenlediği “İş Dünyasında Şiddetle Mücadelenin Kurumsallaşması” başlıklı panel, 19 Kasım 2024’te Unilever Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşti. Kadın komite başkanımız ve Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan panelde konuşmacı olarak yer aldı. İş dünyası, sivil toplum ve akademiden uzmanların katıldığı etkinlikte, ev içi şiddet ve iş yerindeki şiddetin çalışma hayatına etkileri ile bu sorunlara karşı geliştirilen iş birliklerinin önemi ele alındı.
Açılış konuşmalarını Unilever Türkiye, Kuzey Afrika ve Orta Doğu Kurumsal İlişkiler ve İletişim Başkanı Ebru Şenel Erim, Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Ata Can Bertay, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, UNFPA Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Program Koordinatörü Yasemin Akis Kalaylıoğlu ve TÜSİAD Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı Billur Barlın yaptı.
Sendikal harekette kadına yönelik şiddetle mücadeleye liderlik eden sendikamız Öz İplik İş Sendikası Uluslararası İlişkiler Sekreteri ve Kadın Komitesi Başkanı Fulya Pınar Özcan, panelde şiddete sıfır tolerans politikalarının gerekliliğini vurgulayarak sendikamızın işyerlerinde şiddete sıfır tolerans konusunda attığı adımlara ilişkin bilgiler verdi. Ayrıca, European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu gibi kuruluşların temsilcileri, iş dünyasının bu mücadeledeki rolünü somut örneklerle destekleyen konuşmalar yaptı.
Etkinlik, iş dünyasında toplumsal cinsiyet eşitliği ve şiddetle mücadeleye dair yeni fikirlerin paylaşılması ve iş birliklerinin kurulması adına önemli bir platform oluşturdu.
İş Dünyası Ev içi şiddete karşı platformu(BADV) Proje Koordinatörü Esen Özdemir, iş dünyasında şiddetsiz bir ortam yaratmanın, toplumdaki eşitsizlikleri ortadan kaldırmayı hedefleyen bir perspektifle mümkün olduğunu belirtti.
EBRD Toplumsal Cinsiyet Program Koordinatörü Özen Tümer, şiddetin şirketlerde hukuki sorunlara ve mali kayıplara yol açtığını vurguladı.
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, şiddetle mücadelede başarılı örneklerin sivil toplum ve özel sektör iş birlikleri ile mümkün olduğunu ifade etti.
BM Kadına Yönelik Şiddet Eski Özel Raportörü Prof. Dr. Yakın Ertürk, kadına yönelik şiddetle mücadelenin toplumsal cinsiyet eşitliğini ana akımlaştırmayı hedefleyen bir yaklaşımla yürütülmesi gerektiğini belirtti.
Şu önemli mesajlar verildi;
-
Şiddete karşı sıfır tolerans, iş dünyasının temel ilkesi olmalı.
-
Ev içi şiddetin iş hayatına etkileri görünür kılınmalı.
-
Çalışanlara yönelik destek mekanizmaları güçlendirilmeli.
-
Sivil toplum, sendikalar , özel sektör-akademi iş birlikleri geliştirilerek kalıcı çözümler üretilmeli.
Etkinlik, şiddetsiz ve eşit bir geleceğin inşası için iş dünyasının liderlik rolünün altını çizdi.