Japon Tekstil Hazır Giyim ve Deri Sendikası UA Zensen ve Industriall Küresel Sendika ortaklığında gerçekleşen Durum tespit süreci ve Asya Pasifik'teki Tekstil, Hazır Giyim, Ayakkabı ve Deri Sektörü için sendikalarla anlamlı bir etkileşim toplantısı ve Paydaş yuvarlak masa toplantısı, 5-6 Haziran 2024 tarihlerinde Kamboçya'nın Phnom Phen kentinde gerçekleşti.
Bangladeş, Kamboçya, Endonezya, Japonya, Moğolistan, Nepal, Pakistan, Filipinler, Sri Lanka, Tayland, Avustralya, İspanya, Güney Afrika, Tunus, ABD, İsveç, Hindistan, Nijerya, İsviçre, Malezya ve Türkiye’den sendikamız Öz İplik İş’in temsil edildiği ve sendika temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıya Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan katıldı.
Toplantı, IndustriALL Proje Koordinatörü Raisul Khan'ın teknik duyurular yapması ve toplantının tematik konusunu tanıtmasıyla başladı.
IndustriALL TGSL Sektör Direktörü Christina Hajagos-Clausen ve UA Zensen Başkanı Ahihiko Matsuura, kuruluşları adına açılış konuşmaları yaptı.
Açılış konuşmalarının ardından OECD Politika Uzmanı Dorothy Lovell işçi temsilcileri ve sendikalarla iş ilişkilerini ayrıntılı bir şekilde ele aldı. Ardından Christina Hajagos-Clausen zorunlu durum tespitine ilişkin AB Direktifi hakkında bir sunum yaptı.
UA Zensen'den Atsushi Shibata ve Hitomi Akiyama, Japonya'nın İnsan Hakları Durum Tespiti konusundaki yaklaşımını paylaşırken, Mizuno İşçi Sendikası ve ASICS Sendikasından Yoichi Ishikawa ve Yusuke Sato, sırasıyla Japon Mizuno ve Asics markalarını tanıttı.
Katılımcılar daha sonra yeni İKGDD yasalarının örgütlenme ve ülke planlarına nasıl entegre edileceğini tartışmak üzere ülke grubu çalışmasına katıldılar.
OECD Giyim ve Ayakkabı Sektöründe Sorumlu Tedarik Zincirleri İçin Durum Tespit Kılavuzu Çok Uluslu İşletmeler için Kılavuz İlkelerinde belirtilen durum tespiti beklentilerini karşılamalarına yardımcı olmak amacıyla sektörde durum tespiti konusunda ortak bir anlayış oluşturmaktadır. Birçok paydaşın katılımıyla geliştirilen Kılavuz, OECD Kılavuz İlkelerine uyan tüm hükümetler tarafından onaylanmış ve iş dünyası, sendikalar ve sivil toplum tarafından desteklenmiştir. Bu Kılavuz, 7-8 Haziran 2015 tarihlerinde Schloss Elmau'da yapılan G7 Liderler Deklarasyonu'na doğrudan bir yanıt olup, tekstil ve hazır giyim sektöründe sektör genelinde durum tespiti standartlarının yaygınlaştırılmasına yönelik uluslararası çabaları desteklemektedir. Kılavuz, küresel giyim ve ayakkabı tedarik zincirlerinde faaliyet gösteren büyük ve küçük tüm şirketler için geçerlidir. Bu kılavuzun Asya Pasifik ülkelerinde uygulanmasına yönelik fikirlerin tartışıldığı toplantıda genel olarak önemli bir konu olan İnsan Hakları Durum Tespiti konusu kapsamlı şekilde tartışıldı