Zonguldak Çaycuma’da faaliyet gösteren Nersoy Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti’de çalışan işçiler, işçiler bir süre önce sendikamız Öz İplik İş’e üye olmuşlardır.
İşçilerin sendikamız Öz İplik İş’e üye olmasından haberdar olan işveren ve işveren vekilleri tarafından işçilere baskı yapılmıştır. İşçilerin anayasal, sendikal hak ve özgürlükleri engellenmiştir. Sendikaya üye olan 25 işçi arkadaşımız işten çıkarılmıştır.
Genel Sekreterimiz Samet Ceylan, 11 Kasım 2022 tarihinde çevre ilerden gelen Öz İplik İş teşkilatı ve işten çıkarılan işçiler ile Nersoy Tekstil’in İstanbul’da bulunan merkezi önüne giderek açıklamalarda bulundu.
Genel Sekreterimiz Samet Ceylan yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Bugün Nersoy Tekstil işçilerinin sendikalaşma mücadelesi için İstanbul’dayız. Nersoy Tekstil işvereninin hukuk tanımaz tavrı için buradayız. Nersoy Tekstil işvereninin anayasayı ihlal etme girişimini engellemek için fabrika önündeyiz.
Nersoy Tekstil’de çalışan işçiler Temmuz ayından itibaren sendikamıza üye oldular. Konudan haberdar olan işveren ve işveren vekilleri tarafından işçilere baskı yapıldı. İşçilerin anayasal, sendikal hak ve özgürlükleri engellendi. Sendikaya üye olan 25 işçi arkadaşımız işten çıkarıldı.
Sendikaya üye olmak ve üyelikten ayrılmak anayasal haktır. Sendikalaşmayı engellemek suçtur. İşçiler burada sendikamıza üye olmak istiyor. Anayasal haklarını kullanmak istiyor. Nersoy Tekstil, Anayasanın 51. Maddesi ve 6356 sayılı yasanın 25. maddesi olan sendikaya üye olma özgürlüğünü ihlal ediyor. Nersoy Tekstil yetkilileri söz konusu tutum ve davranışlarıyla Türk Ceza Kanunu’nun 118’nci maddesi kapsamında kamu davasına da konu olabilecek suç işliyor.
Buradan Nersoy Tekstil İşverenine Sesleniyoruz; Çalışanların sendikaya üye olma özgürlüğüne saygı gösterin. Baskıcı tutumdan vazgeçin. 1978 yılında kurulan, işçilerin yasal temsilcisi olan sendikamız Öz İplik İş’i tanıyın. Öz İplik İş Sendikası olarak, biz çalışma barışının sağlanmasını istiyoruz. Üyesi olduğumuz küresel sendikadan ve küresel markalardan aldığımız destekle ilerliyoruz. Bu sebeple işverenin inatçı ve baskıcı tutumundan vazgeçmesini bekliyoruz. Sürecin diyalog ile tatlıya bağlanmasını diliyoruz. Bu inadın taraflara hiçbir yararı olmayacağının altını çiziyoruz. İşten atılan işçi kardeşlerimizin tekrar işlerine dönmesini istiyoruz”