OECD TUAC Çok Uluslu Şirketler Çalışma Grubu toplantısı 28 Mart 2023 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleşti. Farklı ülkelerden sendikaların katıldığı toplantıya sendikamızı temsilen Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan katıldı.
OECD Sendikalar Danışma Komitesi (TUAC), hükümetleri, OECD Çok Uluslu Şirketler için Kılavuz İlkelerde yer alan çalışan insanların yaşamlarını iyileştirmeye yönelik değişiklikleri desteklemeye ve işçilere işyerinde söz hakkı vermeye teşvik ediyor.
Ulaştırma, tekstil, imalat, madencilik, altyapı ve inşaat sektörlerindeki işçileri temsil eden 11 OECD ülkesinden sendika temsilcileri ve küresel sendika federasyonları, Mayıs ayında kabul edilmesi beklenen sorumlu işletme için OECD'nin gözden geçirilmiş standartlarında iyileştirmeler yapılması çağrısında bulundu.
TUAC üyeleri bir sendika kurma veya bir sendikaya üye olma ve toplu sözleşme yapma özgürlüğünün OECD'deki tüm işçiler için bir gerçeklik haline gelmesini sağlamak üzere toplantı gerçekleştirmiştir.
Toplantıda katılımcılar işçilerin sendika kurma ve sendikalara katılma haklarına ilişkin ifadelerin güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Yeni işler yaratmak için birlikte çalışan hükümetler, şirketler ve sendikalarla daha yeşil bir ekonomiye sosyal olarak adil bir geçiş konusunda ortak çalışmanın gerektiği görüşüldü.
ITF, UNI Küresel Sendikası, BWI ve IndustriALL Küresel Sendika federasyonlarından temsilciler, tedarik zincirlerinde çok uluslu nihai Kılavuz İlkeleri ve OECD Durum Tespiti standartlarını uygulayan kampanya faaliyetlerini sundu.
OECD TUAC temsilcisi Blake Harwell OECD Sorumlu İş davranışı tarafından sürdürülen ek çalışmaları ele alarak Refah, Kapsayıcılık, Sürdürülebilirlik ve Eşit Fırsat Merkezi (WISE) ve örgütlenme özgürlüğü ve toplu pazarlık için sendika önceliklerinin ve meşru şikayet mekanizmalarının dahil edilmesini sağlamaya yönelik Çalışma Grubuna fikir verdi.
TUAC Projeleri ve Kaynaklarının görüşüldüğü sonraki bölümde ise gelecek süreçteki kaynaklara ilişkin fikir alışverişinde bulunuldu.
Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan toplantıda söz alarak, ulusal düzeyde OECD ile sendikal düzeyde daha yakın ilişkiler kurmaya ihtiyaç olduğunu belirterek OECD şikayet mekanizmalarının işler hale gelmesine yönelik eğitim verilmesini talep etti.