Öz İplik İş Sendikası Başkanlar Kurulu, 10 Mayıs 2024 tarihlerinde Bursa’da toplandı.
Genel Başkanımız Rafi AY’ın başkanlığında toplanan Başkanlar Kurulu, Genel Başkan Yardımcılarımız Muzaffer Birdoğan, Engin Doğan, İbrahim Yıldız, Samet Ceylan, Genel Sekreter Yardımcılarımız Bünyamin Bayır, Kadir Erkan, Berkant Yurduseven, şube-bölge-il-ilçe başkanlarımız ve sekreterlerinin katılımıyla Bursa’da gerçekleşti.
Genel Başkanımız Rafi AY, Başkanlar Kurulu Toplantısında çalışma hayatının gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yönetim Kurulu Üyelerimizin de konuşma yaptığı kurulda, tüm başkanlar kurulu üyeleri kendi görüş ve önerilerini dile getirdi.
Öz İplik İş Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi yayınlandı.
BAŞKANLAR KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ
Öz İplik İş Başkanlar Kurulu, Osmanlı’nın ilk başkenti, tarihi ve kültürel açıdan zengin, tekstil sektörünün şehir ekonomisinde ön plana çıktığı Bursa ilinde toplanmıştır. Bursa’da, tekstil sektörü ekonominin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Bursa’nın tekstil sektöründeki başarısı, tarihi geçmişine dayanır. Osmanlı döneminde başlayan ipek üretimi ve dokumacılığı, günümüzde modern tekstil endüstrisine dönüşmüştür. Bursa’da faaliyet gösteren firmalar, iç pazarda olduğu gibi uluslararası pazarda da rekabet ederler.
Öz İplik İş Başkanlar Kurulu, ilde köklü bir geçmişe sahip olan tekstil sektörünün ekonomik bir dinamik olarak güçlü bir şekilde varlığını sürdürdüğü Bursa’da, emekçilerin sendikalaşma mücadelelerin de bir o kadar çetin olduğunu kamuoyuna duyurmaktadır. Öz İplik İş, Bursa’da emek ve hak mücadelesi veren işçilere büyük katkı vereceğini taahhüt eder. Öz İplik İş, ilde sendikalı işçinin artması ve emekçilerin örgütlenme özgürlüğünü kullanabilmeleri için, hakça bir bölüşüm için çalışmalarını sürdürecektir.
“TEKSTİL VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ ÜLKEMİZ İÇİN VAZGEÇİLMEZDİR”
Tekstil ve hazır giyim sektörü halen dünyanın en büyük sektörlerinden biridir. Doğrudan 1,5 milyon, dolaylı olarak 5 milyon kişinin geçim kapısıdır. Daha da önemlisi ülkemizin dış ticaret fazlası sağlanan en büyük imalat sanayii sektörüdür. Kadın istihdamının en yoğun olduğu sanayi koludur. Dünya ve insanlar var oldukça tekstil ve hazır giyim sektörü de var olacaktır. Dünyanın hiçbir ekonomisi bu sektörden vazgeçmemiştir, vazgeçmeyecektir. Türkiye emekçileri, işçileri sayesinde Dünyanın 5. Büyük tekstil ve hazır giyim endüstrisini kurmuştur. Bu sektörün işçi haklarını koruyacak şekilde desteklenmesi önem arz etmektedir. Tüm tarafları emeğe saygılı, örgütlü bir sektör bağlamından kopmadan, küresel ve yerel zorlukların yaşandığı bu dönemde tekstil ve hazır giyimi desteklemeye çağırıyoruz.
“TEKSİL VE HAZIR GİYİMDE ÖRGÜTLÜLÜK, İŞÇİ HAK VE HUKUKA SAYGIYI VERİMLİLİĞİ ARTIRIR”
Öz İplik İş, iş barışının, verimliliğin, refahın yolunun sendikalı işyerlerinde olabileceğine inancını teyit eder. Bu inançla Öz İplik İş Başkanlar Kurulu olarak işverenlerimize çağrımız şudur: Bugün her zamankinden daha fazla örgütlü topluma, sendikalı işçiye, disiplinli işletmelere ihtiyaç var. İşçiler ve işverenler gelin örgütlü, toplu pazarlık sistemine geçelim. Gelin sektörün içinde bulunduğu bu zor süreçten işçi, sendika, işveren kol kola çıkalım. Birbirimizden güç ve destek alalım. Bugüne kadar sendikalı işyerlerinde olduğu gibi, disiplinli verimli çalışmalarımızla daha hızlı toparlanalım ve büyüyelim. Emeğin hakkını verelim, işyerlerimizi büyütelim.
“İŞÇİ HAKLARI VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ GÜNDEMİNE ALMAYAN FİRMALAR RİSK ALTINDA”
Küresel manzara değişiyor, ülkemizde sektörü ayakta tutmak için dönüşmek zorundayız. Bundan başka yol yok! İnsanı merkezine almayan, işçisiyle birlikte yol yürümeyen, hak ve hukuku gözetmeyen, çevreye duyarlı üretim yapmayan firmalar, uluslararası pazarda bulunamayacak. Uluslararası pazarda bulunan ünlü markalara üretim de yapamayacak. Tekstil, hazır giyim ve deri sektöründe küresel görünüm değişmiştir. AB, karbon ve işçi haklarına yönelik ihlalleri ticaretin asli unsuru haline getirmiştir. Avrupa Parlamentosunda “Kurumsal Sürdürülebilirlik Durum Tespiti Direktifi” onaylanmıştır. AB, adeta firmaların üretim ve tedarik süreçlerinde çevresel ve sosyal haklara etkilerini önemsemeleri ve özen göstermeleri konusunda ki hassasiyeti ortaya koymuştur. Bu gelişmeler, ülkemize her yıl 20 milyar dolardan fazla NET ihracat geliri sağlayan, doğrudan ve dolaylı 2 milyona yakın hanenin geçimini sağlayan, bir sektörde hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını göstermektedir. Öz İplik İş Başkanlar Kurulu, dijital dönüşüm ve yeşil dönüşümün öneminin farkındadır. Sektörün bütün bileşenlerinin bu dönüşüme hazırlanması gerektiğine inanmaktadır. Öz İplik İş emeğin hakkını korumanın yanında, geleceğe de hazırlayan, işletmelerin geleceğine de katkı verme noktasında bilgi birikimi ve kapasitesi bulunan bir sendikadır.
“SENDİKAL ÖRGÜTLENME; EMEKÇİNİN GELECEĞİ VE EKONOMİNİN İSİKRARI İÇİN ŞART”
Öz İplik İş Sendikası Başkanlar Kurulu, Bursa’da örgütlenme mücadelesi veren emekçiler başta olmak üzere, işçilerin örgütlenme özgürlüğüne saygı gösterilmesini talep eder. Sendikal örgütlenme her ne kadar anayasal, yasal bir hak olsa da, uluslararası sözleşmeler tarafından desteklense ve bu hakkın engellenmesi suç teşkil etse de, maalesef sahada durum aksini gösterir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Hem sektörümüzde hem çalışma hayatında sendikalılığın önü açılmalıdır. Emekçilerin geleceği, ülkemizin geleceği, ekonominin istikrarı için güçlü bir sendikal örgütlülüğünün şart olduğu ortadadır. Örgütlenmenin önünde bahane oluşturmayı sağlayan düzenlemeleri kaldırmaya kaldırılmalıdır. Öz İplik İş Sendikası Başkanlar Kurulu, işçileri sendikalara üye olmaya, işverenleri anayasal hakları tanımaya, siyasetçileri de anayasal hak olan örgütlenmeyi engelleyenlere karşı Anayasa’nın gücünü göstermeye çağırmaktadır.
“ADALET EN FAZLA İŞÇİLERE LAZIM”
Sendikal örgütlenme anayasal bir haktır. Anayasamızda verilen bu hak, hukuk dışı yollarla engellenmeye çalışılmakta, emekçilerin iradeleri engellenmektedir. İnsan hakkı ihlali düzeyinde girişimler söz konusu olabilmektedir. Anayasal düzeydeki bu hak ihlallerinin önüne geçilmesi anayasanın ve demokrasinin gereğidir. Büyük fotoğrafta, adaletin en fazla işçilere lazım olduğu görülmektedir.
“ÇALIŞMA HAYATININ DİNAMİKLERİ SOSYAL ÇÜRÜME BAĞLAMINDA ELE ALINMALI”
İçinde bulunduğumuz ekonomik ve sosyal dalgalanmalar, iş bulma, işi yürütme ve çalışma süreçlerimize yansıdığı gibi çalışma hayatının geneline de yansımış ve yayılmış durumdadır.. Yasal ve hukuki gerçekliklerin içinde baskı ve illegal yöntemlerin ayyuka çıktığı ve kabul gördüğü bir zeminin içinde olduğumuz gerçekliğiyle karşı karşıyayız. Öz İplik İş Sendikası olarak bize çıkarılan, yasa dışı, hukuk dışı hatta insaf, akıl ve vicdan dışı engellere karşı mücadeleden bugüne kadar yılmadık ve asla yılmayacağız. Öz İplik İş Sendikası, sosyal çürüme bağlamında çalışma hayatının dinamiklerinin yeniden gözden geçirilmesini işçi, işveren sendika ve tüm sosyal taraflarla bu konunun irdelenmesini çalışma hayatının geleceği bakımından önemli bulmaktadır.
“EMEKÇİLERİN ÜSTLENDİĞİ VERGİ YÜKÜ ÇOK FAZLADIR”
Öz İplik İş Başkanlar Kurulu, enflasyondan ve ekonomik dengesizlikten olumsuz anlamda en fazla olumsuz etkilenen kesim ücretliler olduğunu ilan eder. Ekonomik zorlukların faturasını emekçilere yüklenmemesini talep eder. İşçi kesiminin üstlendiği yük çok fazladır. Dolaylı vergilerin ödeyicisi emekçilerdir. Gelir vergisinin yükünü çeken emekçilerdir. Asgari ücretin gelir vergisi tarifesinde ikinci dilime geçmesinin izahı yoktur. Son yıllarda gelir vergisi tarifesine, gerçek yaşam koşulları yansımadı. KDV artışları emekçilere ilave yük getirdi. Gelir vergisi dilimlerinde yeniden ayarlama artık zorunlu hale gelmiştir. Evet, eşi benzeri olmayan bir pandemi süreci geçirdik. Evet, tarihin en büyük felaketlerinden birini yaşadık, ancak deprem hepimiz için acının yanında büyük bir ekonomik yük getirdi. Ekonomik zorlukların faturası emekçilere yüklenemez. Hayat pahalılığı, vergi yükü nedeniyle iş barışı da bozulmaktadır. Ücretlerin vergi nedeniyle aşınması sendikalı, düzgün çalışan, iş barışını koruyan işyerlerinde iş barışı için risk doğurmaktadır.