Öz İplik İş Sendikası Başkanlar Kurulu, 4 Kasım 2024 tarihinde Antalya’da toplandı.
Genel Başkanımız Rafi AY’ın başkanlığında toplanan Başkanlar Kurulu, Genel Başkan Yardımcılarımız Muzaffer Birdoğan, Engin Doğan, İbrahim Yıldız, Samet Ceylan, Genel Sekreterimiz Turgay Ulutürk, Genel Sekreter Yardımcılarımız Bünyamin Bayır ve Kadir Erkan, şube-bölge-il-ilçe başkanlarımız ve sekreterlerinin katılımıyla Antalya’da gerçekleşti.
Genel Başkanımız Rafi AY, Başkanlar Kurulu Toplantısında çalışma hayatının gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yönetim Kurulu Üyelerimizin de konuşma yaptığı kurulda, başkanlar kurulu üyeleri kendi görüş ve önerilerini dile getirdi.
Öz İplik İş Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi yayınlandı.
BAŞKANLAR KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ
Öz İplik İş Başkanlar Kurulu, Türkiye’nin önde gelen turizm merkezlerinden biri olarak bilinen ancak tekstil sektörünün de bölge ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğu Antalya ilinde toplanmıştır.
Öz İplik İş Başkanlar Kurulu, sendikamızın da örgütlü işyeri/işletmelerinin bulunduğu Antalya başta olmak üzere Türkiye genelinde emekçilerin sendikalaşma mücadelelerinin oldukça çetin bir süreçten geçtiğini kamuoyuna duyurmaktadır. Öz İplik İş, Türkiye’nin dört bir yanında emek ve hak mücadelesi veren sektör işçilerine büyük katkı vereceğini taahhüt eder. Öz İplik İş, çalışma hayatında sendikalı işçinin artması ve emekçilerin örgütlenme özgürlüğünü kullanabilmeleri için, hakça bir bölüşüm için çalışmalarını hız kesmeden sürdürecektir.
“TEKSTİL VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNÜN İŞÇİ HAKLARINI KORUYACAK ŞEKİLDE DESTEKLENMELİ”
Tekstil sektörü kritik bir eşikte. Sektörümüz hem küresel rekabetin yoğunlaşması hem de iç dinamiklerdeki zorluklar nedeniyle önemli kararlar alınmasını gerektiren bir dönemden geçiyor. Düşük maliyeti üretim merkezlerinin artması, döviz kurundaki dalgalanmalar, enerji ve ham madde artışı gibi nedenlerle ülkemizde tekstil sektörünün rekabet gücü oldukça etkilenmiştir. Bu fabrika kapanmalarına istihdamda olumsuz yansımıştır. Bu dönemde tekstil ve hazır giyim sektörünün işçi haklarını koruyacak şekilde desteklenmesi önem arz etmektedir. Bilindiği üzere Tekstil ve hazır giyim sektörü halen dünyanın en büyük sektörlerinden biridir. Doğrudan 1,5 milyon, dolaylı olarak 5 milyon kişinin geçim kapısıdır. Daha da önemlisi ülkemizin dış ticaret fazlası sağlanan en büyük imalat sanayii sektörüdür. Kadın istihdamının en yoğun olduğu sanayi koludur. Tüm tarafları emeğe saygılı, örgütlü bir sektör bağlamından kopmadan, küresel ve yerel zorlukların yaşandığı bu dönemde tekstil ve hazır giyimi desteklemeye çağırıyoruz.
“ÖRGÜTLÜ GÜCE HER ZAMANKİNDEN DAHA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR”
Öz İplik İş Sendikası Başkanlar Kurulu, Türkiye’nin dört bir yanında örgütlenme mücadelesi veren emekçiler başta olmak üzere, işçilerin örgütlenme özgürlüğüne saygı gösterilmesini talep eder. Sendikal örgütlenme anayasal, yasal bir haktır, uluslararası sözleşmeler tarafından desteklenmektedir ve bu hakkın engellenmesi suç teşkil etmektedir. Ancak maalesef sahada durum aksini gösterir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Hem sektörümüzde hem çalışma hayatında sendikalılığın önü açılmalıdır. Şunu özellikle vurgulamalıyız ki; bugünün ekonomik ve sosyal koşullarında örgütlü güce her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Ekonomik dalgalanmalar, enflasyon, işsizlik, iş güvencelerinin azalması gibi sorunlar ancak örgütlü bir yapı ile etkin şekilde ele alınabilir. Kararlı bir şekilde ancak bu birliktelikle mücadele edilebilir. Çalışanların haklarının korunması ve daha adil bir düzenin inşasında kritik bir eşikteyiz. Emekçilerin geleceği, ülkemizin geleceği, ekonominin istikrarı için güçlü bir sendikal örgütlülüğünün şart olduğu ortadadır. Öz İplik İş Sendikası Başkanlar Kurulu, işçileri sendikalara üye olmaya, işverenleri anayasal hakları tanımaya, siyasetçileri de anayasal hak olan örgütlenmeyi engelleyenlere karşı Anayasa’nın gücünü göstermeye çağırmaktadır.
“EKONOMİK ZORLUKLARIN FATURASININ EMEKÇİLERE YÜKLENMESİNDEN ARTIK VAZGEÇİLMELİ”
Öz İplik İş Başkanlar Kurulu, enflasyondan ve ekonomik dengesizlikten olumsuz anlamda en fazla etkilenen kesimin ücretliler olduğunu ilan eder. Ekonomik zorlukların faturasının emekçilere yüklenmesinden artık vazgeçilmesini talep eder.
“İŞÇİLER OLARAK ADALET İSTİYORUZ”
Bizler emeğine yaslanan ve emeğiyle geçinen, zor şartlar altında çalışan kesim olarak adalete en çok ihtiyaç duyduğumuz bir dönemdeyiz. Ücretlerde, çalışma koşullarında, iş güvencesinde, sosyal güvenlikte, sendikal hakları kullanma noktasında maalesef eksiklik yaşıyoruz. Sendikal örgütlenme anayasal bir haktır. Anayasamızda verilen bu hak, hukuk dışı yollarla engellenmeye çalışılmakta, emekçilerin iradeleri engellenmektedir. İnsan hakkı ihlali düzeyinde girişimler söz konusu olabilmektedir. Anayasal düzeydeki bu hak ihlallerinin önüne geçilmesi anayasanın ve demokrasinin gereğidir. Öz İplik İş Başkanlar Kurulu, büyük fotoğrafta görüldüğü üzere tekstil emekçileri başta olmak üzere tüm işçiler için adalet istemektedir.
“ÇALIŞMA HAYATININ DİNAMİKLERİ SOSYAL ÇÜRÜME BAĞLAMINDA ELE ALINMALI”
İçinde bulunulan ekonomik ve sosyal dalgalanmalar, iş bulma, işi yürütme ve çalışma süreçlerimize yansıdığı gibi çalışma hayatının geneline de yansımış ve yayılmış durumdadır. Yasal ve hukuki gerçekliklerin içinde baskı ve illegal yöntemlerin ayyuka çıktığı ve kabul gördüğü bir zeminin içinde olduğumuz gerçekliğiyle karşı karşıyayız. Öz İplik İş Sendikası olarak önünüze çıkan, yasa dışı, hukuk dışı hatta insaf, akıl ve vicdan dışı engellere karşı mücadeleden bugüne kadar yılmadık ve asla yılmayacağız. Öz İplik İş Sendikası, sosyal çürüme bağlamında çalışma hayatının dinamiklerinin yeniden gözden geçirilmesini işçi, işveren sendika ve tüm sosyal taraflarla bu konunun irdelenmesini çalışma hayatının geleceği bakımından önemli bulmaktadır.
“ÖZ İPLİK İŞ, TOPLUMDA HER TÜRLÜ ŞİDDETİN KARŞISINDADIR”
Son zamanlarda basına yansıyan işyeri-aile içi şiddet, ve sağlıksız ilişkilerden ciddi anlamda geleceğimiz için endişe duymaktayız. Savunmasız çocukların ve bazı canlıların gördüğü insanlık dışı muameleler bizleri derinden sarsıyor ve içinde bulunduğumuz durumu daha fazla sorgulamamıza neden oluyor. Biz Öz İplik İş Sendikası olarak toplumda her türlü şiddetin karşısındayız. Bu tür sorunlarla başa çıkmak için uzun yıllardır farkındalık ve teşkilatımızda yaptırımı olan çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Gerek iş ve aile yaşamının uyumlaştırılması anlamında yaptığımız çalışmalar, gerek imzaladığımız şiddete sıfır tolerans belgesi paralelinde şiddete karşı yürüttüğümüz proje ve farkındalık çalışmalarımızla duruşumuzun net şekilde altını çiziyoruz. Ancak toplumsal bir sorun olarak ciddi anlamda geleceğimizi tehdit eden şiddet ve sağlıksız ilişkiler için birlikte hareket etmenin oldukça kıymetli olduğunu düşünmekteyiz. Bu kapsamda tüm sosyal tarafları geleceğimizi daha iyi yönetebilmek güçlü ve insan ilişkilerinin olumlu yönetimi için bulundukları alanda daha fazla çalışmaya davet ediyoruz.