SENDİKAMIZDAN BİR İLK DAHA || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

SENDİKAMIZDAN BİR İLK DAHA


The Global Deal Ortaklık Ağına Katıldık


Sendikamız Sosyal Diyalog alanında yürüttüğü başarılı çalışmaların sonucunda yeni ortaklarla yerel, ulusal ve küresel düzeyde sosyal diyaloğu geliştirmeye yönelik kararlı adımlar atmaya devam ediyor.

Toplu İş Sözleşmelerinde yürütüğümüz ikili  sosyal diyaloğun yanı sıra kadına yönelik şiddet ve tacizin önlenmesi, cinsiyet eşitliği ve adil iş ücretleri, sosyal diyalog yoluyla kadın istihdamının artırılması ,sosyal diyalog yoluyla kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi gibi konularda yürütüğümüz projeler ve farkındalığı artıran eğitimlerle yürüttüğümüz başarılı sosyal diyaloğu en üste düzeye taşıyarak OECD Global Deal imzalayarak bu konudaki kararlılığımızı somut bir şekilde ortaya koyduk  
Dünyada 26 ülkeden 38 sendika ile ortak olan Global Deal girişimi; hükümetleri, işletmeleri, sendikaları ve diğer kuruluşları sosyal diyaloğu geliştirmeye yönelik taahhütlerde bulunmaya teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Sosyal diyalog, ekonomik ve sosyal politikayla ilgili ortak çıkarlara ilişkin konularda hükümetlerin, işverenlerin ve işçilerin temsilcileri arasında veya bunlar arasında her türlü müzakere, danışma veya bilgi alışverişini içerir. Etkili sosyal diyalog, insana yakışır işlere, kaliteli işlere dolayısıyla daha fazla eşitliğe ve kapsayıcı büyümeye katkıda bulunmaktadır.  
TÜRKİYE’DE BİR İLKE İMZA ATTIK
Sosyal Diyaloğu önemli bir araç olarak gören sendikamız, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 8 ile uyumlu olarak kapsayıcı ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi, tam ve üretken istihdamı ve herkes için insana yakışır işi teşvik etmeyi nihai amaçları arasında görmektedir ve buna istinaden Türkiye’de sosyal diyaloğun öneminin anlaşılması ve ortaklıkların geliştirilmesi için örnek bir adım atarak, Global Deal’a katılan Türkiye’den ilk ve tek sendika oldu.  
Öz İplik İş Sendikası olarak, çalışma hayatıyla ilgili ortak çıkarları ilgilendiren konularda hükümet, işveren ve işçi temsilcileri arasındaki müzakerelerimizi ve istişarelerimizi iyileştirmeye devam etmek, emek ve sermaye arasında yeni ve daha iyi bir anlayışı ve diyaloğu geliştirmeyi hedefliyoruz. İnsana yakışır iş elde etmenin ve iş kalitesini istikrarlı bir şekilde iyileştirmenin bir yolu olarak işgücü piyasasındaki sosyal diyaloğu geliştirmeyi önemli görmekteyiz. Bu nedenle ortak anlayışla sosyal diyaloğu güçlendirecek yeni bir yola giriyoruz.
GLOBAL DEAL NEDİR?
Global Deal, sosyal diyalog ve kapsayıcı büyüme için çok paydaşlı bir girişimdir. Hükümetler, işletmeler ve işveren kuruluşları, sendikalar, sivil toplum ve diğer kuruluşların ortaklığını temel alır. Global Deal ortaklığının amacı, sosyal diyaloğun değerini vurgulayan ve mevcut işbirliği yapılarını güçlendiren bir platformdan yararlanmak ve bu platforma katkıda bulunmaktır.Global Deal, küresel işgücü piyasasındaki zorlukları ortaklaşa ele alma ve tüm insanların küreselleşmeden faydalanmasını sağlama hedefiyle küresel bir ortaklıktır.  
Global Deal, sürdürülebilir kalkınma için BM 2030 Gündemindeki Hedef 17 (“hedefler için ortaklıklar”) ile uyumlu çok paydaşlı bir ortaklıktır. Aynı zamanda, insana yakışır iş ve kapsayıcı büyüme ile ilgili 8. hedef ve eşitsizliklerle ilgili 10. hedef başta olmak üzere, diğer birçok hedef için somut adımlar atan bir girişimdir.
Global Deal, hükümetleri, işletmeleri, sendikaları ve diğer kuruluşları sosyal diyaloğu geliştirmeye yönelik taahhütlerde bulunmaya teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Sosyal diyalog, ekonomik ve sosyal politikayla ilgili ortak çıkarlara ilişkin konularda hükümetlerin, işverenlerin ve işçilerin temsilcileri arasında veya bunlar arasında her türlü müzakere, danışma veya bilgi alışverişini içerir. Etkili sosyal diyalog, insana yakışır işlere, kaliteli işlere ve artan üretkenliğe ve dolayısıyla daha fazla eşitliğe ve kapsayıcı büyümeye katkıda bulunmaktadır, böylece işgücü piyasasındaki tüm aktörler için bir kazan-kazan-kazan fırsatı sunmaktadır.
Global Deal, farklı çıkarları temsil etmeye devam ederken ortak çözümleri teşvik etmek için çeşitli paydaşları bir araya getirmeyi amaçlamaktadır. Etkili sosyal diyalog, işverenler, işçiler ve hükümetler arasında uygun işbirliği koşulları yaratmak için karşılıklı saygı ve güven gerektirir. Bu, işgücü piyasasında barışa yol açar, rekabeti teşvik eder ve ekonomik istikrarı ve ortak refahı artırır.
Neden Gereklidir?
Dünyanın birçok yerinde işçiler temel insan haklarından mahrum bırakılıyor ve hatta bazıları zulüm görüyor ve öldürülüyor. Çocuklar hâlâ en insanlık dışı koşullarda çalışmaya zorlanıyor ve göçmenler korkunç şekillerde sömürülüyor. Her yıl 2,3 milyon işle ilgili ölüm, 310 milyon ölümcül olmayan kaza ve 160 milyon işle ilgili hastalık vakası yaşanıyor.
Birçok ülkede artan eşitsizlikler toplumsal huzursuzluğu körüklüyor ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi engelliyor. 
Ekonomik kriz, mevcut işlerin kalitesini değiştirerek işgücü piyasalarını olumsuz etkiledi. Küresel çalışma çağındaki nüfus artışına ayak uydurmak için 2030 yılına kadar 600 milyondan fazla yeni işin yaratılması gerektiği tahmin ediliyor. Çalışan ancak kendilerini ve ailelerini yoksulluktan kurtaracak kadar kazanamayan 780 milyon kadın ve erkeğin de koşulları iyileştirilmeli ve kayıt dışı ekonomiden kayıtlı ekonomiye geçiş kolaylaştırılmalıdır. İstihdam, ekonomik kalkınma ile yoksulluğun azaltılması arasındaki bağlantıdır - daha fazla ve daha iyi işe erişim, yaşam koşullarını iyileştirmenin ve sürdürlebilir kalkınma hedeflerine ulaşmanın anahtarıdır. Kadın ve erkeklerin işgücü piyasasında eşit fırsatlara sahip olması ve karar alma süreçlerine eşit katılımları sağlanmalıdır.
OECD çalışması, iş dünyasındaki değişikliklere, teknolojik gelişmelere ve talepteki dalgalanmalara etkili bir şekilde uyum sağlayan iyi işleyen sosyal diyaloğun insana yakışır iş ve iyileştirilmiş iş kalitesi oluşturmak için önemli bir araç olduğunun altını çizmiştir. Küresel Mutabakat toplumlar için sosyal uyuma katkıda bulunabilir, güven ve kapsayıcılık inşa edebilir ve sosyal huzursuzluk riskini azaltabilir. Eşitsizliklerin azaltılmasında ve toplumun tüm kesimlerinin küreselleşmeden faydalanabilmesinin sağlanmasında önemli bir rol oynayabilir. İş açısından bakıldığında, iyi gelişmiş sosyal diyalog ekonomik olarak karlı. Yararları arasında artan üretkenlik, daha istikrarlı ve güvenli tedarik zincirleri, uzun vadeli planlama ve risk yönetimi için daha iyi koşullar, ticari operasyonlarda kesinti riskinin azalması, gelişmiş yatırımcı ilişkileri, daha güçlü markalar ve hepsinden önemlisi daha sağlıklı ve daha sadık çalışanlar sayılabilir. Küresel Anlaşma işçiler için adil bir gelir, kariyer gelişimi, işyerinde güvenlik, kişisel ve profesyonel gelişim ve sosyal entegrasyon için daha iyi beklentiler, endişelerini ifade etme özgürlüğü, hayatlarını etkileyen kararlara örgütlenme ve katılma fırsatları sağlayabilir ve tüm kadın ve erkekler için fırsat ve muamele eşitliği. Küresel Anlaşma, sosyal, insan hakları ve iş perspektiflerini bir araya getiriyor.
Küresel Anlaşma, kapasite geliştirmeye ve sosyal diyaloğun yararları konusunda farkındalığı artırmaya da katkıda bulunabilir. Gelişmiş sosyal diyalog,dünyanın görmezden gelmeyi göze alamayacağı fırsatlar sunar.  
Tüm bu nedenleri dikkatlice analiz eden sendikamız’ın Global Deal konusundaki kararlılığının tüm sendikalara örnek olmasını dileriz.

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR