ŞİRİKÇİOĞLU EMEKÇİLERİ İÇİN BASINA AÇIKLAMALARDA BULUNDUK || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

ŞİRİKÇİOĞLU EMEKÇİLERİ İÇİN BASINA AÇIKLAMALARDA BULUNDUK


Kayseri Şirikçioğlu İşçilerinin Sendikal Mücadelesi İle İlgili Açıklamalarda Bulunduk


Kayseri’de faaliyet gösteren Şirikçioğlu İplik ve Denim İşletmeleri San. Tic. A.Ş. çalışanlarının sendikal mücadelesi ve Şirikçioğlu işvereninin sendika karşıtı tutumu dolayısıyla Kayseri Şube Başkanımız Harun Bağcı, Kayseri Cumhuriyet Meydanında basına açıklamalarda bulundu.

Kayseri Şube Sekreterimiz Sadık Duman, Konfederasyonumuz HAK-İŞ’e bağlı sendikaların Kayseri teşkilatı ile çok sayıda basın mensubu katıldığı etkinlikte Kayseri Şube Başkanımız Harun Bağcı şu açıklamalarda bulundu:

Sendikamız Öz İplik İş, Kayseri’de faaliyet gösteren Şirikçioğlu İplik ve Denim İşletmeleri San. Tic. A.Ş. çalışanlarının sendikal hakkı için fabrika önünde bekleyişe  devam ediyor. Şirikçioğlu işçileri, bir süre önce uluslararası belge ve sözleşmelerin, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve yasaların kendilerine tanıdığı hakkı kullanarak  sendikamız Öz İplik İş’e üye olmuşlardır.

 

2017 yılında başlayan üyelikler, 2022 yılında ise hızlanmış, o dönemde işveren ve işveren vekilleri tarafından sendikalaşmayı engellemek adına sendikaya üye olan bazı işçilerin işine son verilmiştir. Yapılan tüm baskı ve engellemelere rağmen sendikamız  fabrikada yasanın aradığı çoğunluğu sağlamıştır.

“sendikamız Öz İplik İş fabrikada yetkili olmuş, işveren yetkiye itiraz etmiş, görülen davayı sendikamız kazanmıştır”

Bakanlık tarafından Öz İplik İş’e yetki verilmiş, ancak işveren tarafından yetkiye itiraz edilmiş ve işten çıkarmalar gerçekleşmeye devam etmiştir. Şirikçioğlu’nda işten çıkarılan işçiler için Öz İplik İş tarafından işe iade davaları açılmış ve kazanılmıştır. Hala bazı davalar devam etmekte, açılan sendikal tazminat davalarının da yarısı kazanılmış, yarısı da bilir kişidedir. İşveren tarafından açılan yetkiye itiraz davası, 27 Eylül 2022 tarihinde Kayseri 4.İş Mahkemesinde görülmüş, dava Öz İplik İş’in lehine sonuçlanmıştır.

“İşveren yetkilileri resmi olarak gerçekleşmesi gereken toplu iş sözleşmesi toplantısına katılmamıştır”

6356 sayılı kanun gereği 5 Mayıs 2023 tarihinde sendika ve işveren yetkililerinin bir araya gelmesi gereken toplu iş sözleşmesi toplantısına işveren yetkilileri katılım sağlamamış, işverenlikçe görüşme reddedilmiştir.

“İşveren yetki sürecini kötüye kullanmış, yetki sürecinin uzunluğunu dikkate alarak sendikalı işçileri işten çıkarmış, yeni işçi alımı yapmıştır”

2017 yılından itibaren başlayan bir süreç var. Burada emekçiler yaklaşık 6 yıldır sendikal mücadele vermektedir. İşyerinde sendikalaşmayı engellemek adına işveren tarafından yetki sürecinin uzunluğu kötüye kullanılmıştır. Yetkiye itiraz sürecinde sendikalı olan işçileri küçülme sebebiyle işten çıkarmış, yerine yeni işçi almıştır. Yetki süreci sonuçlandığında işyerinde maalesef sendikalı işçi sayısı aza inmiştir.

Yetki Süreci İle İlgili Görüşler

Sendikal  yetki süreci oldukça uzundur. Sendikalaşmaya karşı işverenlerin süreci daha da uzatmak için bilinçli olarak yetkiye itiraz etmektedirler.  Geçen zaman zarfında ise işçilere çeşitli yollar üzerinden yaptıkları baskılarla üyelikten istifaya zorlamaktadırlar.

Sendikamız Öz İplik İş’in Talebi

Teknik olarak bir işyerinde örgütlenme sağlandığında kayıtlardan yetki seviyesine gelindiği görüldüğü ve yetki verildiği anda toplu sözleşme süreci başlatılabilmelidir. Yetkiye itiraz olsa dahi bu toplu sözleşme sürecini engellememeli ve toplu sözleşme dönemi başlamalıdır. Bütün kayıtlar çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığımızda mevcuttur. Bir işyerinde sendikanın yetkisinin olup olmadığı anında görülebilmektedir. Mahkeme ve itiraz süreci uzundur. Bu örgütlenmenin önünde büyük bir engeldir. Öyle ki, uzun süren yetki davalarından dolayı dava sonuçlandığında bazen ne işyerini ne de işçiyi bulabiliyoruz. Şirikçioğlu da bunun en önemli örneğidir.

Sendikamız Öz İplik İş İşveren Yetkililerine Diyalog Çağrısında Bulunuyor

Sendikamız Öz İplik İş, çalışanların sendikalaşma özgürlüğüne saygı gösterilmesi, baskıcı tutumdan vazgeçilmesini istiyor. Öz İplik İş’le büyüyen işçisiyle birlikte yürüyen her işyerinin büyüdüğünün, geliştiğinin görülmesi ve işçilerin yasal temsilcisi Öz İplik İş’in tanınması talebinde bulunuyor, işverene diyalog çağrısında bulunuyoruz.

Sendikalaşma Hakkı

Sendikaya üye olmak ve üyelikten ayrılmak anayasal haktır.  Sendikalaşmayı engellemek suçtur. Şirikçioğlu İplik ve Denim İşletmeleri San. Tic. A.Ş. yetkilileri, Anayasanın 51. Maddesi ve 6356 sayılı yasanın 25. maddesi olan sendikaya üye olma özgürlüğü ihlal etmiştir.

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR