TEKSTİL VE GİYİM SEKTÖRÜNDE BECERİLERİN GELİŞTİRİLMESİ VE ADİL GEÇİŞ ÇALIŞTAYI || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

TEKSTİL VE GİYİM SEKTÖRÜNDE BECERİLERİN GELİŞTİRİLMESİ VE ADİL GEÇİŞ ÇALIŞTAYI


İtalya’nın Torino Kentinde Gerçekleşen Çalıştaya Katıldık


25-26 Kasım 2024 tarihlerinde İtalya’nın Torino kentinde Uluslararası Çalışma Örgütü Eğitim Merkezi (ITCILO)’da düzenlenen Tekstil ve Giyim Sektöründe Becerilerin Geliştirilmesi ve Adil Geçiş Çalıştayı gerçekleşti. Uluslararası Çalışma Örgütü, EURATEX, Industriall Küresel Sendikası, Industriall Avrupa Sendikalar Federasyonu ve bağlı sendikalardan birçok temsilci katıldı.  Çalıştayda BM Çevre Programı'ndan Maria Hughes, Avrupa Komisyonu'ndan Mikael Garellick ve Uluslararası Çalışma Örgütü'nden Cristina Martinez ve Casper Nicholas Edmonds ve Indıtex’ten Javier Díaz Pena’nın da aralarında bulunduğu uluslararası kuruluşlardan ve markalardan temsilciler yer aldı. Ayrıca Industriall Küresel Sendikasına bağlı Güney Asya, Afrika ve Güney Amerika'dan temsilcilerin de katıldığı çalıştaya sendikamızı temsilen Uluslararası İlişkiler Birimimizden Yusuf Ceyhan katıldı.

Çalıştay, tekstil ve hazır giyim sektöründe sürdürülebilirlik ve adil geçiş için sosyal diyalogun gerekliliğini vurgulayan bir platform sundu. 90 milyondan fazla çalışanın istihdam edildiği sektörde, dijitalleşme ve yeşil dönüşüm süreçlerinin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için küresel düzeyde uyum ve dayanışmanın önemine dikkat çekildi.

Çalıştayda, yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerinin başarılı bir şekilde planlanması ve uygulanması için sosyal diyaloğun hayati bir rol oynadığı vurgulandı. Sosyal ortakların süreçlere dahil edilmesinin, işçilerin haklarını korumak ve adil bir geçişi sağlamak açısından kritik olduğu ifade edildi. Sektörde çalışanların, özellikle kadınların ve dezavantajlı grupların, beceri kazandırma ve yeniden beceri kazandırma programlarıyla desteklenmesi gerektiği belirtildi. Bu tür yatırımların, geçiş süreçlerinde hiçbir çalışanın geride bırakılmamasını sağlamak için temel olduğu vurgulandı.

Geçişin yalnızca bölgesel bir perspektiften ele alınmasının yeterli olmayacağı, küresel tedarik zincirlerini kapsayan bir yaklaşımla tüm sektör çalışanlarının sürece dahil edilmesi gerektiği ifade edildi. Bu kapsamda, küresel dayanışmanın ve uyumun gerekliliği üzerinde duruldu.

Çalıştay tekstil ve hazır giyim sektörünün sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşması noktasında hem işçiler hem de işverenler için adil bir geçiş süreci inşa etme yönünde önemli adımların atılmasına katkı sağladı.

İnteraktif olarak gerçekleşen çalıştayda katılımcılar gruplar halinde tekstil sektöründe yaşanan sosyal, ekonomik ve teknolojik zorlukların ve fırsatların neler olabileceği üzerine fikir alışverişinde bulundu.

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR