Sendikamız Öz İplik İş Depremden Etkilenen Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Çalışan Kadınların Ekonomik ve Duygusal Güçlendirilmesi için Best Seller ve Asos markalarının katkısıyla önemli bir projeye imza atmıştır.
Projemiz kapsamında 25 Kasım - 20 Aralık 2024 tarihleri arasında Malatya ve Şanlıurfa’ da örgütlü olduğumuz Kübratekstil-Özak, Çalık Denim ve Demirşah firmalarında 17 farklı oturumda, 30 kişilik gruplar halinde toplam 540 kadın çalışana, duygusal dayanıklılık ve stres yönetimi eğitimleri verilmiş, sanat terapisi gerçekleştirilmiştir.
Psikolog-Öğrenme ve Gelişim Uzmanı Petek Çakalöz ve Kişisel Gelişim ve Çocuk Gelişim Uzmanı Özlem Küçükfırat tarafından verilen eğitimlerin takibi ve organizasyonunda sendikamız sürdürülebilirlik ve eğitim birim sorumlumuz Gizem Yurduseven bulunmuştur.
Proje kapsamında gerçekleştirilen eğitimlerimizin kapanış oturumuna Malatya Şube Başkanımız Kemal Büyük, Proje Koordinatörümüz ve Uluslararası İlişkiler sekreterimiz Pınar Özcan ve Projemiz Destekçisi Bestseller markası adına Sürdürülebilirlik Müdürü Seçil Orhan katılmıştır.
Eğitim programlarımız iki oturum olarak gerçekleştirilmiş olup; ilk oturumda duygusal dayanıklılık ve stres yönetimi konusunda katılımcılarımıza bilgiler aktarılıp atölye çalışmaları yapılırken; eğitimimizin ikinci oturumunda sanat terapisi gerçekleştirilmiştir.
Bu eğitim programımız, çalışan kadınların strese karşı daha iyi başa çıkma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmuştur. Eğitimde olumsuz düşünce kalıplarının tanınması ve değiştirilmesi üzerine çalışılmıştır.
6 Şubat’ta Türkiye’nin güneyinde meydana gelen deprem, 10 farklı ili kapsayan bir bölgede maalesef büyük bir yıkıma neden oldu. Malatya Valiliği, depremler nedeniyle şehirde 4 bin 655 bina ve 12 bin 83 bağımsız bölümün yıkıldığını ve 40 binin üzerinde hasarlı bina olduğunu açıkladı. Malatya’da ölü sayısı 1300’ü aşarken, yaralı sayısı 7000’in üzerine çıktı. Etkilenen bölgede birçok tekstil ve konfeksiyon fabrikası bulunmaktadır. Tekstil ve konfeksiyon sektörlerinde çalışan işçilerin yaklaşık üçte biri bu bölgede istihdam edilmektedir. Deprem felaketi, 1616 hazır giyim ve 1290 tekstil fabrikasını etkilerken, 150 bin hazır giyim ve 200 bin tekstil çalışanı depremden etkilenmiştir.
Malatya’daki tekstil ve konfeksiyon sektörü 1,2 milyon kişiyi istihdam etmekte olup, bunların çoğunluğu kadındır. Depremden etkilenen ailelerin çoğu konteyner kentlerde yaşamaktadır ya da farklı şehirlere göç etmektedir.
Özellikle genç kadınlar, yaşlı, engelli ve çocukların bakımını üstlenmek zorunda kalmıştır. Sendikamız tarafından bölgede bir ihtiyaç analizi yapılmış ve bu doğrultuda harekete geçilmesi gereken ihtiyaçlar belirlenmiştir. Yapılan ankette kadın çalışanların çoğunluğu deprem sonrası sosyal yaşama uyum sağlama, korkuyla başa çıkma, deprem mücadele yöntemleri ve duygusal dayanıklılık konularında eğitim almak istediklerini belirtmiştir.
Depremden etkilenen kadınların duygusal dayanıklılığını artırmak için psikolojik destek programları, grup terapileri ve sanat terapileri gibi faaliyetler oldukça etkili yöntemlerdir. Bu faaliyetler, kadınların duygusal refahlarını geri kazanmalarına, travma sonrası stres semptomlarını azaltmalarına ve sosyal destek ağlarını güçlendirmelerine yardımcı olabilir.
Sanat terapisi, uzman bir psikolog gözetiminde aktif sanat üretimi ve yaratıcı süreçlerin tartışıldığı bütünsel bir terapi yöntemidir. Bu terapi yönteminde, kişinin hislerini ve düşüncelerini farklı sanat yollarıyla ifade edebilmesine olanak sağlanır. Sanat terapisi, dil sınırlarını aşan duyusal, algısal, kinestetik ve sembolik yollar kullanılarak deneyimlerin ifade edilmesini sağlar.
Sanat terapisi, bireyin kişisel, ailevi, sosyal ve iş hayatını daha üretken ve sağlıklı hale getirmek için sanatın yaratıcılığını kullanır. Terapist ve danışanın aktif rol aldığı bu terapi yönteminde, danışanın iyiliği için işbirliği içinde bir ilişki geliştirilir.
Bu etkinlikler, depremden etkilenen kadınların duygusal dayanıklılıklarını artırmak için bütüncül bir yaklaşımın önemli bir parçasını oluşturacaktır. Her etkinlik, kadınların duygusal refahlarını desteklemeye, travmatik deneyimlerle başa çıkmalarına ve güçlü sosyal destek ağlarına erişmelerine yardımcı olacaktır.
Projemizin Genel Hedefi:
Tekstil ve konfeksiyon sektöründe çalışan ve depremden etkilenen kadınların ekonomik ve duygusal olarak güçlendirilmesi hedeflenmektedir.
Projenin Özel Hedefleri:
1. Depremden etkilenen tekstil ve hazır giyim sektöründe çalışan 540 kadının duygusal dayanıklılığını artırmak amacıyla psikolojik destek ve eğitim sağlanması.
2. Tekstil ve konfeksiyon sektöründe toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak.
3. 540 kadının sanat terapileri ile kültürel ve sanatsal hayata katılımının sağlanması