TGSL DÜNYA SEKTÖR KONFERANSI ONLİNE TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ
Online Zoom Platformu Üzerinden Gerçekleştirilen TGSL Dünya Konferansı’na Katıldık
2-3 Şubat 2023 tarihlerinde IndustriALL Küresel Sendika tarafından gerçekleştirilen TGSL (Tekstil, Konfeksiyon, Ayakkabı ve Deri) Dünya Konferansı online zoom platformu üzerinden gerçekleştirildi. Toplantıya IndustriALL başta olmak üzere Dünya genelinde birçok sendikadan 130’dan fazla temsilci katıldı.
IndustraALL Küresel Sendikasından Genel Sekreter Atle Høie, Tekstil ve Konfeksiyon Endüstrisi Direktörü Christina Hajagos-Clausen, ITUC Başkanı Akiko Gono’nun katılımcı olduğu toplantıya sendikamızı temsilen Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan ve stajerimiz Yusuf Ceyhan katıldı.
Toplantının birinci oturumunda Akiko Gono ve Athit Kong oturuma başkalık etti ve TGSL Dünya Sektör Konferansı koordinasyon komitesi için seçilecek eş başkan adaylarına ve oylamalara dair tartışmalar yürütülmesinin ardından toplantının ilerleyen oturumlarında önümüzdeki dört yılı kapsayacak Aksiyon Planında yer alan teklif maddeleri üzerine tartışmalar yürütüldü.
Birinci oturumda başkanlık seçimi için adayların konuşmalarından sonra adayların kaç yıllığına ve nasıl bir yöntemle başkan seçilmesi müzakere edildi ve sendika temsilcilerinin önerilerine yer verildi. İlgili konuyla ilgili Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan; seçilecek başkanların dönüşümlü olarak iki yıllığına ikişer kişi seçilmesi önerisine destek verdi.
İki gün boyunca tartışılan ve Aksiyon Planında yer alan konular ve maddeler arasında;
İşçi Haklarını Geliştirmek konusunda özellikle iş yaşamında şiddet ve tacize karşı ILO C190 sayılı sözleşmesine vurgu yapıldı ardından sosyal koruma da dahil olmak üzere işçilerin temel haklarına ilişkin eğitim ve öğretim faaliyetlerinin genişletilmesi ve geçim ücretlerinin iyileştirilmesi tartışıldı. Dünya genelinde işçilerin yaşadığı zorluklara karşı birlikte hareket etmek amacıyla sivil toplum kuruluşlarının diğer kuruluşlarla iş birliği ve ortaklıklar geliştirmenin önemine değinildi.
Ardından Workers United tarafından sunulan Sözleşmenin kapsamının sürdürülmesi, yönetim yapısında sendikalar ve işverenler-markalar arasında yüzde 50/50 güç paylaşımının sürdürülmesi ve örgütlenme özgürlüğünün korunması teklifi müzakere edildi.
Önemli konulardan bir diğeri ise TGSL sektörü ve tedarik zincirlerinde hem örgütlenmeye hem sendikanın daha fazla önem kazanılmasına hem de toplu sözleşme haklarının ve sosyal diyaloğun geliştirilmesi hususunda çok uluslu şirketlerinde dahil olduğu bir dayanışma ve iş birliği ağının geliştirilmesi vurgulandı.
Özellikle bu kapsamda Dünya Konferansı Genel Sekreteryası tarafından sunulan öneride, sendika ağlarının ve küresel çerçeve sözleşmelerinin öneminin altını çizildi ve şirketlerin küresel çerçeve sözleşmelerini etkinleştirmek için Inditex, H&M, Tchibo, Asos, Esprit ve Mizuno küresel sendika ağının gelişimini teşvik etmesi önerildi. Bu öneriye ek olarak İspanya CCCO sendikası temsilcisi Victor Garrido bu şirketlerle çerçeve sözleşmesini genelleştirerek Inditex Küresel sendika komitesinin başarısının modellenebileceği önerildi
Küresel Çerçeve Sözleşmelerinin önemine ilişkin açıklamada bulunan sendikamızın Uluslararası İlişkiler Sekteri Fulya Pınar Özcan; Küresel Çerçeve Sözleşmelerinin etkili bir şekilde uygulanması için güçlü bir denetim mekanizmalarına ve bu adımların takip edilmesine ihtiyacımız var dedi
Christina Hajagos-Clausen, Tekstil ve Konfeksiyon Endüstrisinde Sağlık ve Güvenlik Uluslararası Anlaşması'nı hem kapsamını koruyarak hem de örgütlenme özgürlüğünü de içerecek şekilde yeniden müzakere edilmesi teklifinde bulundu ve Ülkeye özgü programlar, sendika, endüstri ve markaları içerecek bir ulusal yönetişim yapısına sahip olmasının altını çizdi Dünya Konferansı bu tartışmaları yapmak için bir çalışma grubunun kurulmasını önerdi ve toplantı Christina Hajagos-Clausen’in kapanış konuşmasıyla sona erdi.