Tekstil, Hazır Giyim, Deri ve Ayakkabı (TGSL) Sektör Komitesi Yönetim Toplantısı, 15 Kasım 2023 tarihinde çevrimiçi olarak zoom platformu üzerinden gerçekleşti.
Toplantıya IndustriAll Küresel Sendikası Genel Sekreteri Atle Hoie, IndustriALL Küresel Sendika Tekstil, Hazır Giyim, Deri komitesi Eş başkanları Habib Hazami, Heidi Lampinen ve Zahra Khan ve IndustriAll Küresel Sendikası Tekstil ve Konfeksiyon Endüstrisi direktörü Christina Hajagos-Clausen ve üye sendikalardan birçok temsilci katıldı. Toplantıya sendikamız adına Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan katıldı.
Toplantının açılış bölümünde IndustriAll Küresel Sendikası Genel Sekreteri Atle Hoie gündeme ve toplantının akışına ilişkin bilgi verdi ardından IndustriAll Küresel Sendikası Tekstil ve Konfeksiyon Endüstrisi direktörü Christina Hajagos-Clausen TGSL sekreterya raporu hakkında bir sunum yaptı.
Toplantıda İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında tematik kampanyaların önemine değinildi. Hazır Giyim işçilerinin daha güvenli fabrikalarda çalışabilmeleri için kampanyaların ve lobi faaliyetlerinin desteklenmesi gerektiği vurgulandı. Bu kapsamda IndustriAll Küresel Sendikası ve Çok Uluslu Şirketler arasında imzalanan GFA (Küresel Çerçeve Sözleşmeleri)nin önemine değinildi.
Tartışmaların devamında çalışanların iş sağlığı, güvenliği ve tedarik zinciri endüstriyel ilişkilerine yönelik kampanya ve faaliyetlerin gönüllülüğün ötesinde bağlayıcı olmasına ilişkin tartışmalar yürütüldü. Tartışmalar üzerine söz alan Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan, küresel şirketler ve sendikalar arasındaki anlaşmaların bağlayıcılığı açısından başta Cornell Üniversitesi, Amerikan Hazır Giyim Derneği, Adil emek vakfı, Çalışma Bakanlığı ve Beyaz saray olmak üzere ABD’de sendikamızın Industriall Küresel Sendika heyetiyle birlikte gerçekleştirdiği ziyaretlerden bahsetti. Industriall Küresel Sendika Tekstil, Hazır Giyim ve Deri Tekstil Direktörü Christina Hajagos-Clausen’ın organizasyonuyla gerçekleşen bu ziyaretlerin daha güçlü tedarik zinciri endüstriyel ilişkilerin gelişmesi noktasında önemine vurgu yaptı.
Toplantının devamında Bangladeş Güvenlik Anlaşması ve Pakistan Anlaşması üzerine Uluslararası Accord Anlaşmasının İcra Direktörü Joris Oldenziel tarafından bir sunum yapıldı. Uluslararası Accord Anlaşmasının; kapsamı, güvenilir denetimler, iyileştirme, eğitim, şikâyet mekanizmaları, şeffaflık raporlaması, tedarikçi teşvikleri, sorumluluk alanı, mali destek ve uyuşmazlıkların çözümü noktasında önemli detayları katılımcılarla paylaştı.
Toplantının son oturumunda ise OECD’nin Hazır Giyim ve Ayakkabı Sektöründe Sorumlu Tedarik Zincirleri için Durum Tespiti Kılavuzu ve Cornell araştırmasının iklim değişikliğinin hazır giyim çalışanları için riskleri üzerine tartışmalar yürütüldü.