YERELE GEÇİŞ AB PROJESİ KAPANIŞ TOPLANTISI BUDAPEŞTE’DE GERÇEKLEŞTİ || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

YERELE GEÇİŞ AB PROJESİ KAPANIŞ TOPLANTISI BUDAPEŞTE’DE GERÇEKLEŞTİ


Ortağı Olduğumuz Yerele Geçiş AB Projesi Kapanış Toplantısı Gerçekleşti


Sendikacıların yerel düzeyde bilgi ve kapasitelerinin artması: Yerele Geçiş Avrupa Birliği projesini sendikamız Macaristan Enerji, Maden, Tekstil, Hazır Giyim Sendikası BDSZ, Portekiz’den FESETE ve Industriall Avrupa Federasyonlarıyla 1 Ağustos 2022 tarihinde imzaladı. 1 yıldır başarıyla yürütülen projenin kapanış toplantısı 14 Haziran 2023 tarihinde gerçekleşti.

Genel Başkanımız Rafi AY, Genel Başkan Yardımcımız Engin Doğan ve Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan Budapeşte’de gerçekleştirilen kapanış toplantısına katıldı.

Sendikacıların ilgili konularda pazarlık yapma becerilerini geliştirmek ana hedefiyle uyguladığımız Proje’nin özel hedeflerine de başarıyla ulaşıldı.

Projemizle, ekonominin yeşilleştirilmesi, sürdürülebilirlik ve iklim nötr bir ekonomiye geçiş çağrısı kapsamında hazır giyim ve tekstilde döngüsel ekonominin anlamı ve olanakları konusunda bilgilenme yapıldı. Değişiklik yönetimi – paydaşların şirketlerde mümkün olan en kolay değişikliği gerçekleştirmelerini desteklemek üzere metotlar gerçekleştirildi. İstihdam koşulları, yerel tekstil ve hazır giyim endüstrisindeki sağlık ve güvenlik dahil olmak üzere iş kalitesi, cinsiyete dayalı ücret farkını belirleme yolları da dahil olmak üzere ücret pazarlığı hakkında pratik bilgiler geliştirildi ve proje ortaklarının ülkelerinde pazarlık bilgisinin ve döngüsel ekonomi gibi konular yaygınlaştırıldı.

Proje kapsamında sendikamız AB'de sosyal diyalog, bölgesel sendikalaşma ve Değişim yönetimi; döngüsel ekonomi, toplu (ücret) pazarlığı, uygulamada cinsiyetler arası ücret farkının ele alınması konularında hazırlanan rapora katkıda bulundu, oluşturulan bilgilerin uygulamaya geçmesi için metodoloji geliştirilmesine katkıda bulundu.

Kapanış toplantısında projenin ulaşılan çıktıları ve süreçte yaşanan zorluklar ele alındı. Proje’nin ulusal koordinatörü Szabolcs Beöthy Feher ilk olarak projenin çıktılarını katılımcılarla paylaştı. Ardından BDSZ Sendikası Başkanı Ferenc Rabi Türkiye, Portekiz ve Macaristan gibi ülkelerde çok önemli olan Tekstil, Hazır Giyim ve Deri sektöründe uygulanan projenin ve deneyim paylaşımından ve projenin başarıyla sonuçlanmasından duyduğu memnuniyeti diler getirdi. Portekiz temsilcisi Bruno Freitas’ta Türkiye ve sendikamız Öz İplik İş ile bu proje vasıtasıyla ilk kez ortaklık yürüttüklerini ve bu işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek bu proje gelecekte gerçekleştireceğimiz çalışmaların sadece başlangıcıdır dedi. Aynı zamanda Portekiz’de proje deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Genel Başkanımız Rafi AY açılış konuşmacısı olarak böylesine önemli bir projenin paydaşı olmaktan duyduğumuz memnuniyeti dile getirdi.

Endüstri İlişkileri sisteminin etkin ve verimli bir şekilde kazanımlarını sürdürebilmesi için mevcut aktörler arasında sağlıklı bir iletişimin kurulması en temel gereklilik olduğuna vurgu yapan AY, sendikalar endüstriyel barışın ve sosyal taraflar arasında iletişimin sağlanması açısından önemli bir yere sahiptir. Sendikamız Öz İplik İş bir işçi sendikası olarak; endüstriyel sistem içerisinde ne kadar önemli bir konuma sahip olduğunun bilinciyle yalnızca çalışma koşullarına ilişkin belirli konular üzerinde durmamış; çalışma hayatının bütününü baz alarak sosyal konulara da ağırlık verip bu konuları da kendisine düstur edinerek görev bilinci ile hareket etmiştir-etmektedir.

Sendikamız her zaman çalışmalarında çatışmacı anlayışı değil, uzlaşmacı yaklaşımı benimseyen bir tutum içindedir.

Sosyal Diyalog bilinciyle çalışanların verimliliğini, eğitimini, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için çeşitli projelere imza atarak örnek çalışmalar gerçekleştirmektedir.

Sendikal anlamda faaliyette bulunduğumuz tekstil sektörü maalesef ki gerek işleme sırasında yoğun su kullanımı gerek önişlem, boyama, terbiye aşamalarında yüksek kimyasal yük barındırması sebebiyle en yoğun kirlilik yaratan sektörlerden biridir ve bu konuda hammadde seçiminden, tedarik zincirine, lojistik aşaması da dahil olmak üzere üretim süreci tercih edilen yöntemler açısından özen gerektirmektedir.

Bu noktada sürdürülebilirliğin sadece çevresel bir boyutu bulunmamaktadır. Bununla birlikte ekonomik ve sosyal boyutları da iyileşme yaratmanın merkezindedir. Atık yönetimi, karbon ve su kullanımı, enerji ve kaynak verimliliği çevresel boyutunu oluştururken; toplumsal cinsiyet farkındalığı,iş sağlığı güvenliği, cinsiyet eşitliği, insan hakları ve hürriyetleri, etik ve adil rekabet koşullarının sağlandığı üretim süreçleri ise sosyal ve ekonomik açıdan sürdürülebilirlik sağlamanın gerekliliklerindendir.

Üretim süreçlerinde iletişim ve işbirliğinin kopmaması, süreç itibari ile şeffaflık amaçlarımıza ulaşma konusunda bizlere yardımcı olacaktır. Çalışanların çevreye duyarlı, sürdürülebilir üretim farkındalığı noktasında ise sürece sendikaların dahiliyeti elzemdir.

Sendika olarak bu kapsamda güçlü bir örgütlenme ekibi oluşturmak üzere sürekli eğitimler gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda kadın örgütlenmeciler de yetiştirerek kadın emeğinin yoğun olduğu sektörümüzde kadın  üye sayımızı da arttırıarak örgütlenmenin oldukça güç olduğu ülkemizde üye sayımızı sürekli yukarı taşıyoruz ve büyümeye devam ediyoruz.

Öz İplik İş Sendikası olarak, çalışma hayatıyla ilgili ortak çıkarları ilgilendiren konularda hükümet, işveren ve işçi temsilcileri arasındaki müzakerelerimizi ve istişarelerimizi iyileştirmeye devam etmek, emek ve sermaye arasında yeni ve daha iyi bir anlayışı ve diyaloğu geliştirmeyi hedefliyoruz. İnsana yakışır iş elde etmenin ve iş kalitesini istikrarlı bir şekilde iyileştirmenin bir yolu olarak işgücü piyasasındaki sosyal diyaloğu geliştirmeyi önemli görmekteyiz. Bu nedenle ortak anlayışla sosyal diyaloğu güçlendirecek iş birliklerini önemsediğimizi belirtir ve her türlü iletişime açık olduğumuzu belirtmek isteriz.

Davetiniz için teşekkür ederiz. Sendikalar arası diyalogun önemine ve sosyal diyalogun gücüne olan inancımızı sürdürerek, daha iyi bir geleceğe doğru ilerleyebiliriz dedi. İşbirliğimizi geliştiren, iyi örnekler konusunda ufkumuzu açan bu projeye ortak olduğumuz için memnuniyetimizi dile getiren AY, gelecekte daha güzel projelere imza atmaya devam edeceğimizi belirtti.

Genel başkan yardımcımız Engin Doğan da  misafirleri selamlayarak Sendikalar arası diyalogun önemine değindi ve sosyal diyalogun gücüne olan inancımızı sürdürerek, daha iyi bir geleceğe doğru ilerleyebiliriz dedi. Sağlıklı, adil ve başarılı bir çalışma dünyası için birlikte çalışmamız gerektiğini altını çizdi ve projenin ortağı olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan ise Türkiye’de örgütlenme metodu, zorluklar ve iyi örnekleri katılımcılarla paylaşarak, sendikamızın çalışmalarını katılımcılarla paylaştı.  Toplantı tüm katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.

Genel Başkanımız Rafi AY ve beraberindeki heyet, toplantı sonrasında BDSZ Başkanı Ferenc Rabi’nin organizasyonunda Macaristan Parlamentosunu ziyaret ederek siyasilerle buluşma fırsatı yakaladı. Parlamento’da ki görüşmede Macaristan ve Türkiye’deki ekonomik ve politik durumla ilgili bilgiler paylaşıldı.

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR