“TÜRKİYE YÜZYILINDA KADIN EMEĞİ PANELİ VE ÇALIŞTAYI” || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

“TÜRKİYE YÜZYILINDA KADIN EMEĞİ PANELİ VE ÇALIŞTAYI”


HAK-İŞ ve MEMUR-SEN Kadın Komiteleri Tarafından Düzenlenen Çalıştaya Katıldık


HAK-İŞ ve MEMUR-SEN Kadın Komiteleri tarafından “Türkiye Yüzyılında Kadın Emeği Paneli ve Çalıştayı” gerçekleştirildi.

7 Mayıs 2024 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen panel ve çalıştaya, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, HAK-İŞ Genel Sekreteri Eda Akbulut, HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcıları Fatma Zengin ve Hamdi Abdullah Koçoğlu, HAK-İŞ’e bağlı sendikaların Genel Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Hak-İş ve Memur-Sen üyesi kadınlar katıldı.

Sendikamızı temsilen etkinliğe, Genel Sekreterimiz Turgay ULUTÜRK, Sürdürülebilirlik ve Eğitim Birim Sorumlumuz Gizem AKTÜRK YURDUSEVEN, Tokat Kadın Komite İl Sorumlumuz Merve DELİ katılım sağladı.

Program, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Hak-İş Genel Sekreter Yardımcısı ve Kadın Komite Başkanı Fatma Zengin ve Memur-Sen Kadın Komisyonu Başkanı Sıdıka Aydın’ın açılış konuşmaları ile başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik, bakanlık olarak, sendikal örgütlenmede kadınların daha fazla yer almalarını ve karar alma mekanizmalarına daha fazla katılmalarını önemsediklerini ifade ederek, “Kadının toplumun her kademesinde, asli bir unsur olarak var olması, sosyal yaşama aktif bir şekilde katılması, fırsatlardan eşit ve adil bir şekilde yararlanması hayati öneme sahiptir. Güçlü kadınlar, güçlü aileler ve ardından güçlü bir toplum demektir” şeklinde açıklamalarda bulunurken; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Kıran ise Hak-İş ve Memur-Sen ‘in mücadelesinin Türkiye’nin ötesinde çok geniş bir coğrafyada ilham kaynağı olarak karşılık bulduğunu vurguladı.

Hak-İş Genel Sekreter Yardımcısı ve Kadın Komite Başkanı Fatma Zengin, “48 yıllık sendikal mücadelemizde kadın odaklı çalışmalar yürüttük. Yirmi yıla yakın süredir ise kadın komitemiz ile bu alanda kurumsal ve profesyonel olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Ülkemizin birçok ilinde kadın odaklı projeler ve eğitimler yapıyoruz. Kadın Bakış açısıyla sendikacılık, Yeterlilik odaklı sendikalı kadın takım kaptanları gibi kadın odaklı birçok yayını çalışma hayatına kazandırdık. Toplu iş sözleşmelerimizde kadın ve aileyi önceleyen hükümler ekledik. Ebeveyn izinlerinin artırılması, çocuk ve aile yardımı, kreş yardımı gibi kazanımlar elde ettik. Çalışma barışının sağlanması, işyerinde ayrımcılık, şiddet ve tacizin önlenmesi için top yekûn seferberlik başlattık” dedi.

Memur-Sen Kadın Komisyonu Başkanı Sıdıka Aydın ise,  “İşçi ve memur olarak farklı alanlarda çalışıyor olsak da sorunlarımız ve sorumluluklarımız, alın terimiz ve emeğimiz benzerdir. Tam da bu yüzden, bugün siz değerli misafirlerin katkılarıyla Türkiye’de kadın emeğinin görünüşünü, derinlemesine bir bakış açısıyla değerlendirecek olmamız kadın çalışanlarımız için çok kıymetlidir” açıklamasında bulundu.

Açılış konuşmalarının akabinde HAK-İŞ Genel Sekreteri Eda Akbulut moderatörlüğünde düzenlenen panelde,  Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden Öğretim  Görevlisi Tarkan Zengin “Çalışma Hayatında ve Sendikal Alanda Kadınların Tarihsel Yeri ve Değişen Rolleri” konulu, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden Doç. Dr. Canan Erdoğan “Kadın Çalışanlar Özelinde Karşılaştırmalı Mevzuat Uygulamalar” konulu, Kırıkkale Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Cavit Demiral “Kadınlara Yönelik Politikalar Bağlamında Uluslararası Uygulama Örnekleri” konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

Programın öğleden sonraki bölümünde farklı konu başlıkları ile çalıştaylar düzenlendi. Mevzuat Uygulamaları, Sorunlar ve Çözüm Önerileri” çalıştayı Hizmet-İş Sendikası Hukuk Müşaviri Av. Hacer Türk Albayrak tarafından, “İş, Aile ve Sosyal Yaşam Uyumu” çalıştayı Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nergis Dama tarafından, “Çalışma Hayatında Şiddet ve Tacizin Önlenmesi-İş Barışının Sağlanması” çalıştayı Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi’nden Doç. Dr. Hatice Altunok tarafından gerçekleştirildi.

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR