ANKER ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜNÜN TOPLANTISINDA PANELİST OLARAK YER ALDIK || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

ANKER ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜNÜN TOPLANTISINDA PANELİST OLARAK YER ALDIK


Kadın Komitesi Başkanımız, Anker Araştırma Enstitüsünün Toplantısında Panelist Olarak Yer Aldı


Anker Araştırma Enstitüsü'nün ev sahipliğinde 23 Şubat 2024 tarihinde hazır giyim sektöründe cinsiyete dayalı ücret farklılıklarının anlaşılması ve değerlendirilmesi toplantısı online zoom platformu üzerinden gerçekleşti.

Toplantıya Anker Araştırma Enstitüsünün kurucuları ve yöneticileri Richard Anker ve Martha Anker, Anker Araştırma Enstitüsünün Cinsiyet Lideri Sally Smith’in yanı sıra; Naripokkho Kadınların ekonomik hakları çalışma grubu koordinatörü Maheen Sultan, Küresel Moda Ajansının Etki ve Sürdürülebilirlik Programı Başkan Yardımcısı Holly Syrett,  VT Hazır Giyim Co.ltd Genel Müdürü ve Hazır Giyim Üreticileri Derneği Başkan Yardımcısı Chalumpon Lotharuk-pongn, Primark Yaşam Ücreti Lideri Frances Goodwin ve Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz ve aynı zamanda Kadın Komitesi Başkanımız Fulya Pınar Özcan panelist olarak katıldı.

Hazır Giyim ve Ayakkabı Sektöründe Durum Tespitine İlişkin OECD Forumunun yan etkinlikleri arasında yer alan hazır giyim sektöründe cinsiyete dayalı ücret farklılıklarının anlaşılması ve değerlendirilmesi toplantısında Anker Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen ve Bangladeş, Kolombiya, Fas, Tayland ve Türkiye’deki işyerlerinde yapılan çalışmanın bulguları ele alındı.

Toplantının birinci bölümünde Anker Araştırma Enstitüsünün kurucuları ve yöneticileri Richard Anker ve Martha Anker’in giriş konuşmasının ardından panelistlerin kendilerini tanıtmalara yer verildi ve daha sonra Anker Araştırma Enstitüsünün Cinsiyet Lideri Sally Smith tarafından “Küresel tedarik zincirlerindeki cinsiyete dayalı ücret farklılıklarını ölçmeye ve anlamaya yönelik” çalışmanın bulgularından oluşan raporun sunumu panelistlerle paylaşıldı.

Raporun bulgularını paylaşan Smith, Türkiye, Bangladeş ve Tayland'daki hazır giyim fabrikalarında 13.000 işçinin bordro verilerinin analizini ve işçiler, yöneticiler ve paydaşlarla yapılan 200'den fazla görüşmeyi içeren cinsiyete dayalı ücret farkı çalışmalarının sonuçları paylaştı.

Çalışma kapsamındaki işyerlerinde, Türkiye'deki 3 hazır giyim fabrikasında cinsiyete dayalı ücret farkı %4 ile %17 arasında değiştiğini vurguladı.

Toplantının ikinci bölümünde sunumda yer verilen bulgular ve cinsiyete dayalı ücret farklılıklarının giderilmesine yönelik eylemlere ilişkin panelistlerle tartışmalar yürütüldü.

Primark Yaşama Ücreti Lideri Frances Goodwin yaptığı konuşmada, 2030 yılına kadar beceri geliştirme ve ilerlemenin önündeki engelleri ele alma yoluyla tedarik zincirindeki kadınların konumunu güçlendirmeyi taahhüt ettiklerini belirtti.

Oturumun devamında söz alan Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz ve Kadın Komitesi Başkanımız Fulya Pınar Özcan, Türkiye’de cinsiyete dayalı ücret farkı verilerini panelistlerle paylaştı. ILO ve TÜIK tarafından 2020 yılında yapılan cinsiyete dayalı ücret farkının ölçümü raporuna göre Türkiye’de cinsiyete dayalı ücret farkının %15.6 olduğuna işaret eden Özcan, bu kapsamda kadın çalışanlar arasında farkındalığın artırılması gerektiğinin altını çizdi. Ardından Şubat 2024 tarihinde Sendikamız Öz İplik İş tarafından yürütülen ve örgütlü olduğumuz iş yerlerinde kadın çalışanlara uygulanan “Türkiye'deki tekstil ve hazır giyim sektöründe kadın işçilerin karşılaştığı zorlukları ve çözüm önerileri” anketinin verilerini paylaştı.

Sendikamız tarafından yürütülen “Türkiye'deki tekstil ve hazır giyim sektöründe kadın işçilerin karşılaştığı zorlukları ve çözüm önerileri” anket çalışmasına yoğun ilgi gösterildi ardından toplantı Anker Araştırma Enstitüsünün kurucuları ve yöneticileri Richard Anker ve Martha Anker’in panelistlere teşekkürleriyle tamamlandı.

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR