AY, ADİL EMEK DERNEĞİ YÖNETİM KURULU TOPLANTISINA KATILDI || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

AY, ADİL EMEK DERNEĞİ YÖNETİM KURULU TOPLANTISINA KATILDI


Genel Başkanımız Rafi AY, Amerika’da Adil Emek Derneği Yönetim Kurulu Toplantısına Katıldı


Genel Başkanımız Rafi AY, beraberinde Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan ile ABD’nin başkenti Washington’da gerçekleşen Adil Emek Derneği Yönetim Kurulu Toplantısına katıldı.

16-18 Ekim 2023 tarihleri arasında gerçekleşen toplantıya IndustriALL Küresel Sendika Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü Direktörü Christina Hajagos-Clausen, FLA Yönetim Kurulu Üyesi ve Bangladeş SGSF Başkanı Nazma Akter, Kamboçya Hazır Giyim İşçileri Demokratik Sendikası Koalisyonu (CCAWDU) Başkanı Athit Kong, Tunus FGTHCC-UGT (Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Genel Federasyonu) Başkanı Habib Hzami’nin yanı sıra Adil Emek Derneği(FLA) yönetim kurulu üyeleri, FLA personeli, katılımcı şirketlerin ve tedarikçilerin, üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarından temsilcileri katıldı.

GENEL BAŞKANIMIZ RAFİ AY, SİVİL TOPLUM PANEL OTURUMUNDA KONUŞMA YAPTI 

Genel Başkanımız Rafi Ay, Türkiye’de örgütlenmenin önündeki engeller konusunda küresel çerçeve sözleşmelerinin önemine değindi. Türkiye'de örgütlenme oranının düşük olduğunu vurgulayan Genel Başkanımız Rafi AY, Türkiye’de örgütlenme özgürlüğü önündeki engelleri, yasal süreçlerin uzunluğunu ve sendikamızın yaşadığı ihlalleri katılımcılarla paylaşarak Uluslararası markaların, şirketlerin özellikle ABD markalarının bağlayıcı sözleşmelere imza atması çağrısında bulundu.

Konuşmalarının devamında Türkiye’de pilot olarak çalışması yapılan ACT yaşam ücret çalışmasına ilişkin bilgi verdi.  AY, FOA Annex (Örgütlenme Özgürlüğü Eki)nin yaşadığımız örgütlenme önündeki ihlallerin ortadan kalkması için önemli bir anlaşma olduğunun altını çizdi. AY, yaşam ücretlerinin iyileştirilmesi, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması noktasında FLA markalarının da Küresel Çerçeve Sözleşmelerine ve Accord Anlaşmasına dahil olması gerektiğini vurguladı.

Toplantının birinci oturumunda, Sivil Toplum Örgütleri (CSO Caucus) toplantısı yapıldı. Bu oturumda Moda Sürdürülebilirliği ve Sosyal Sorumluluk Yasası hakkında FLA tarafından bir sunum yapıldı. Ardından IndustriALL Küresel Sendika Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü Direktörü Christina Hajagos-Clausen Küresel Çerçeve Sözleşmelerinin ve Accord Anlaşmasının tekstil işçilerinin iş sağlığı ve güvenliği başta olmak üzere önemine değindi ve sözleşmelerdeki gönüllü uygulamaların artık daha bağlayıcı uygulamalara dönüşmesi için birlikte çalışmanın önemine vurgu yaptı. küresel çerçeve anlaşmaları hakkında Sendikamız Uluslararası İlişkiler Sekreteri Fulya Pınar Özcan,  FLA markalarının da anlaşmalara dahil edilmesin önemine ilişkin görüş bildirdi.

Toplantının dizisinin ikinci bölümünde imalat komite toplantısı gerçekleştirildi. Sürdürülebilir uyumluluk girişimi (SCI) Değerlendirmeleri, Temel Değerlendirmeler (SCIB), Doğrulama değerlendirmeleri (SCIV), Odaklanmış/Modüler Değerlendirmeler, Saha Gözlemleri, Fabrika Düzeyinde Pilot Projeler ve Sosyal Etki Değerlendirmeleri olmak üzere yedi aşamadan oluşan Bağımsız Değerlendirme Türlerinin FLA tarafından temel alındığına dair bir sunum yapıldı.

CSO Panel oturumunda 2013 yılında Bangladeş’te meydana gelen tekstil üretim atölyelerinden oluşan sekiz katlı Rana Plaza’da çoğu kadın 1138 işçi hayatını kaybetmesinin ardından küresel şirketler ve sendikalar arasında imzalanan Accord Anlaşması (Bangladeş Bina ve Yangın Güvenliği Anlaşması) üzerine tartışmalar yürütüldü. Küresel sendikalar ve 200 hazır giyim markası ile imzalanan bağlayıcı ve İş Sağlığı ve Güvenliği açısından önemli bir anlaşma olduğunu ifade eden FLA Yönetim Kurulu Üyesi ve Bangladeş SGSF Başkanı Nazma Akter, FLA üyesi markalar da olmak üzere birçok markanın imzalama sürecine dahil olması gerektiğinin altını çizdi.

CSO Caucus oturumunun  devamında New York Moda Yasası üzerine Yeni Standartlar Enstitüsü İcra Direktörü Maxine Bedat tarafından New York Moda Yasası ve STK’ların nasıl destek verebileceği hakkında bir sunum yapıldı. Ardından Mart ayında yönetim kurulunun gündeme aldığı  Çin'deki kısıtlamalar göz önüne alındığında FLA'nın akreditasyona nasıl yaklaştığına dair tartışmalara yer verildi. Çin'deki üye şirket durum tespitinin FLA tarafından değerlendirilmesine ilişkin politika ve prosedür değişiklikleri hakkında öneriler geliştirmek üzere tartışmalar yürütüldü.

Gündem maddelerinin bir sonraki başlığı olan kapanmalar ve işten çıkarma tartışmaları üzerine katılımcılar fikirlerini beyan ettiler. Bu oturumda hazır giyim ve ayakkabı sektöründe işten çıkarmalar ve fabrika kapanmalarının gerekçeleri ve FLA Standartları göz önünde bulundurularak nasıl bir iyileştirme olacağı üzerine üzerine tartışmalar yürütüldü. Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Pınar Özcan söz alarak sorumlu çıkış konusunda markaların satın alım bölümleri ve sürdürülebilirlik birimlerinin sürece ortak dahil olarak sendikalarla planlamayı beraber yapmalarının önemine dikkati çekti. Oturumda  Honduras, El Salvador, Endonezya ve Pakistan’da yapılan anket çalışmalarının sunumları paylaşıldı ve Kıdem Tazminatı Ödemeleri, Fesih ve İşten Çıkarma Politikaları ve Prosedürleri ve Yasal Olarak Zorunlu Yardımlar hakkında tartışmalar devam etti.

Toplantının sonunda gündeme ilişkin maddelerin güncellemeleri ve komitelerde yapılan yönetim değişiklikleri üzerine oylamalar yapıldı. Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan’ İzleme Komitesine seçildi.

Gerçekleşen toplantıların ardından Genel Başkanımız Rafi AY ve Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan, görevi sona eren FLA direktörü Sharan Laxman için organize edilen veda resepsiyonuna katılarak kendisine hediye takdim etti.

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR