AY, INDUSTRIALL KÜRESEL SENDİKA ARA DÖNEM KONFERANSI’NDA KONUŞTU || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

AY, INDUSTRIALL KÜRESEL SENDİKA ARA DÖNEM KONFERANSI’NDA KONUŞTU


Genel Başkanımız Rafi AY, Industriall Ara Dönem Konferansında Konuştu


IndustriALL Küresel Sendika Ara Dönem Konferansı 20-22 Haziran 2023 tarihleri arasında Güney Afrika’nın Cape Town şehrinde gerçekleşiyor.

Toplantı, IndustriALL Başkanı Jörg Hofmann’ın açılış konuşmasıyla başladı. İsveç eski Başbakanı ve şu anda Avrupa Sosyalistleri Partisi Başkanı ve Etkili Çok Taraflılık konusunda BM Üst Düzey Danışma Kurulu başkanı Stefan Löfven, Kenya Metal İşçileri Birleşik Sendikası Genel Sekreteri ve IndustriALL Küresel Sendikası Başkan Yardımcısı Rose Omamo ve IndustriALL genel sekreteri Atle Høie'nin konuşmalarıyla devam etti.

İlk günkü genel tartışma bölümünde söz alan genel başkanımız Rafi AY konuşmasında özellikle dayanışmanın önemine dikkati çekerek şunları söyledi;

Öz İplik İş Sendikası adına sizleri saygıyla selamlıyor, alınan kararların şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.

6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizi kapsayan deprem felaketi ile ülke olarak tarif edilemez bir acıyla çok zor günlerden geçmekteyiz.

Birlik ve dayanışmanın kıymetli olduğu bu dönemde uluslararası boyutta acımızı paylaşan, maddi ve manevi katkıları ile, dayanışma mesajlarıyla yanımızda olan tüm sendikacı dostlarımıza ve Industirall Küresel sendikaya minnettar olduğumuzu belirtmek isteriz.

Depremin üzerinden 4 aydan fazla süre geçmesine rağmen Bizler Öz İplik İş Ailesi olarak bölgedeki işyerlerimiz ile depremin ilk gününden itibaren irtibat kurarak emekçiler ve ailelerine, sağlıklı ve güvenli bir yaşam alanı oluşturulması noktasında çabamızı sürdürmekteyiz.

Yıkımı yaşama dönüştürme noktasında yoğun çaba gösterdiğimiz bu günlerde küresel piyasalarda Ukrayna – Rusya arasındaki savaş ile enerji fiyatlarındaki artışla yaşanan kriz, yüksek enflasyon oranları elbette ki işgücü piyasalarının da temel etkileyicisi haline gelmiştir.

İstihdam ve ihracat yoğun yapısıyla tekstil ve hazır giyim sektörü kur dengesizlikleri, enerji krizi ve girdi maliyetlerindeki artış sebebiyle ilk ve en belirgin etkilenen sektörlerden olmuştur.

Süreç itibariyle fabrikaların üretimi küçültmesine veya faaliyetlerini kapatmasına neden olan olumsuz koşullar emek yoğun bu sektörde yakın gelecekte işçilerin daha fazla  iş ve gelir kaybı yaşamasına neden olacaktır.

Dünyada barışın tesis edilmesi için, sendikalar olarak hep birlikte mücadele etmeliyiz. Adil bir gelecek için birlikteliğe küresel düzeyde dayanışmaya bugün her günden çok ihtiyacımız vardır.

İçinde bulunduğumuz olağanüstü hal ve krize rağmen ülkenin demokratik ve ilerici güçleri olarak bizler, haklar ve özgürlükler için, güçlü uluslararası işbirlikleri, etkin sosyal diyalog ve somut projelerle mücadelemizi sürdürüyoruz.

Krizden, ulusal ve küresel adalete geçiş yolunda yapılacak daha çok şeyin olduğunu biliyoruz.

Zorlu süreçlerden geçtiğimiz bu dönemde İnsan onuruna yakışır ücret, iş ve gelir güvencesi, eşitlik, adil bir geçiş için tüm dünyada sendikal örgütlenmenin önemi daha derin bir şekilde anlaşılmıştır. Sendikal örgütlenme önündeki engellerin bertaraf edilebilmesi için daha çok dayanışmaya ihtiyacımız vardır.

Küresel düzeyde koordinasyonu ve tılsımı sağlayacak olan yönetimin rehberliğinden ve liderliğinden de önceki dönemde olduğu gibi önümüzdeki dönemde de yararlanacağımıza ve aynı şekilde dayanışma içinde olacağımıza inancımız sonsuzdur.

Sözlerime son verirken,  sektör ayrımı gözetmeden üye sendikalarla dayanışmayı benimseyen IndustriALL Küresel federasyona teşekkür eder, saygılar sunarım. 

Dört farklı oturumda gerçekleşecek olan toplantının ikinci gününde ilk grupta Dünyada artan eşitsizliklerin ele alınması- Yaşam maliyetiyle mücadelede Ücret Krizine Sendika Tepkisi- Temel işçi ve sendika haklarının yeni bir Sosyal Sözleşme ile Evrensel Sosyal Korumanın güçlendirilmesi ikinci grupta Örgütlenerek sendika gücü oluşturmak- Sendika örgütlenme stratejileri- İşçilerin gücünü oluşturmak için gereken özeni anlamak ve kullanmak- Dönüştürücü sendika gündemine yönelik eylemler. Üçüncü grupta şirketlere ve markalara yönelik stratejiler ve eylemler- Kampanya için yenilikçi ve kapsayıcı stratejiler- Küresel endüstriyel ilişkiler ve sendika yapıları ile araçlarımızı geliştirmek ve zenginleştirmek- Özellikle sendikalar arasında sendika dayanışmasının güçlendirilmesi Dördüncü grupta ise Adil Geçiş ile geleceğimizi şekillendirmek – Adil Geçişi sahada gerçeğe dönüştürmek - Adil Geçiş konusunda sendika eylemi ve işbirliği - Özgün sürdürülebilir sanayi politikaları geliştirmek konuları tartışılacak

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR