AY, INDUSTRİALL KÜRESEL SENDİKA ARA DÖNEM KONFERANSINDA SENDİKAMIZIN DENEYİMLERİNİ PAYLAŞTI || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

AY, INDUSTRİALL KÜRESEL SENDİKA ARA DÖNEM KONFERANSINDA SENDİKAMIZIN DENEYİMLERİNİ PAYLAŞTI


Genel Başkanımız Rafi AY, Şirketlere ve Markalara Yönelik Stratejiler ve Eylemler Oturumunda Konuştu


IndustriALL Küresel Sendikanın 20-22 Haziran 2023 tarihlerinde Güney Afrika’nın Capetown şehrinde gerçekleştirilen ara dönem konferansının ikinci günü 21 Haziran 2023 tarihinde 4 farklı oturumda gerçekleşti. Oturuma Genel Başkanımız Rafi Ay, Genel Başkan Yardımcımız Muzaffer Birdoğan, Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz ve Kadın Komite Başkanımız Fulya Pınar Özcan, Kadın Komite Başkan Yardımcımız Aleyna Avcı katıldı.

Birinci grupta dünyada artan eşitsizliklerin ele alınması, yaşam maliyetiyle mücadelede ücret krizine sendika tepkisi, temel işçi ve sendika haklarının yeni bir sosyal sözleşme ile evrensel sosyal korumanın güçlendirilmesi

İkinci grupta örgütlenerek sendika gücü oluşturmak, sendika örgütlenme stratejileri, işçilerin gücünü oluşturmak için gereken özeni anlamak ve kullanmak, dönüştürücü birlik gündemine yönelik eylemler

Üçüncü grupta şirketlere ve markalara yönelik stratejiler ve eylemler, kampanya için yenilikçi ve kapsayıcı stratejiler, Küresel endüstriyel ilişkiler ve sendika yapıları ile araçlarımızı geliştirmek ve zenginleştirmek, özellikle sendikalar arasında sendika dayanışmasının güçlendirilmesi

Dördüncü grupta adil geçiş ile geleceğimizi şekillendirmek, adil geçişi sahada gerçeğe dönüştürmek, adil geçiş konusunda sendika eylemi ve iş birliği ve özgün sürdürülebilir sanayi politikaları geliştirmek konuları tartışıldı.

Genel Başkanımız Rafi AY, üçüncü oturuma katılarak oturumda söz alarak sendikamızın deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Genel Başkanımız AY, konuşmasında özellikle sendikamızın örgütlenme sürecinde kullandığı uluslararası araçlara ilişkin bilgiler vererek, işçi hakkı ve sendikal ihlallerin gerçekleştirildiği işyerlerinin listelenerek IndustriALL Küresel sendikanın web sitesinde yayınlanması gerektiğini belirtti. Çok uluslu markaların sendikalı işyerlerine sipariş garantisi ve teşvik uygulaması gerektiğini de dile getirerek, IndustriALL küresel sendika öncülüğünde hazırlanacak durum tespit yasası ve uluslararası şikâyet mekanizma kılavuzunun yararlı olacağını söyledi.

Yürütülen kampanyalarda Industriall küresel ve Avrupa’nın örgütlenme hakkının tanınması noktasında aktif bir rol alarak ortak müdahalede bulunmasının sahada yaşadığımız zorlukları aşabilmemizde ve örgütlü işçi kapasitesinin geliştirilmesinde büyük bir öneme sahip olduğunu belirten AY, Sendikamız Öz iplik iş, çalışma hayatının sorunlarını uzlaşmayla çözüme kavuşturmayı tercih etmektedir. Endüstriyel sistemin çalışma hayatının bütün aktörlerinin katılımıyla sağlıklı bir şekilde var olması, aktörler arasındaki sosyal diyaloğa ve uzlaşmacı tutuma bağlıdır.

Türkiye’de tekstil sektörü tedarik zinciri çok uzun ve dağınık bir yapıdan oluşmaktadır. Tedarikçilerin çok fazla taşeron firma ile çalışması yaşadığımız sorunların en önemlisidir dedi ve bu noktada markalar nezdinde tedarik zinciri ile ilgili bir haritalandırmanın önemli olduğunu dile getirdi.

Üçüncü oturumda Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan da IndustriALL Küresel Sendika kadın komitesi adına söz alarak kadın komite toplantısında üçüncü oturuma ilişkin kadın komitesinin görüş ve önerilerini paylaştı.

Özcan konuşmasında özellikle küresel çerçeve sözleşmelerinde cinsiyet eşitliğine ilişkin maddelerin güncellenmesi gerektiğini özellikle ILO 190 sayılı işyerinde şiddet ve tacizin önlenmesi sözleşmesine atıfta bulunulmasının yanı sıra dijitalleşme, adil geçiş, eğitim gibi konularında cinsiyet eşitliği bakış açısının yerleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Adil bir geleceğin ancak cinsiyet eşitliği, eşit haklar ve kanunlar, eşit değerde iş için eşit ücret, dengeli bir yaşam, eşit insan hakları, karar alma mekanizmalarında kadınların eşit temsili, kadınların ekonomik ve sosyal yönden güçlendirilmesiyle mümkün olduğunu belirten Özcan, kadınların örgütlenme süreçlerine dahil edilmeleri gerektiğini, kadın örgütlenme uzmanları yetiştirmenin sendikaların gücünü arttıracağını, Çok uluslu firmaların toplu iş sözleşmelerindeki cinsiyet eşitliğine yönelik maddeleri izleyecek araçlar geliştirmesinin gerekliliğinin altını çizdi.

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR