INDUSTRIALL KÜRESEL SENDİKA SEKTÖR KOMİTESİ YÜRÜTME KURULU TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

INDUSTRIALL KÜRESEL SENDİKA SEKTÖR KOMİTESİ YÜRÜTME KURULU TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ


Industriall Küresel Sendika Tekstil, Hazır Giyim, Ayakkabı ve Deri Sektör Komitesi Yürütme Kurulu Toplantısına Katıldık


Industriall Küresel Sendika Tekstil, Hazır Giyim, Ayakkabı ve Deri Sektör Komitesi Yürütme Kurulu toplantısı 20-21 Ekim 2021 tarihlerinde video konferans yöntemiyle gerçekleşti. Toplantıya sendikamızı temsilenGenel Başkanımız Rafi Ave Uluslar arası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan katıldı. 

18 farklı ülkeden 120’nin üzerinde katılımcı toplantıda küresel bir tedarik zinciri stratejisinin uygulanmasını ve hazır giyim işçilerinin kendilerini genellikle değer zincirinin altında buldukları bir sektörde sendika üyeliğinin artmasını ve güçlendirilmesini tartıştı.

Toplantıyı Industriall Eş başkanları Akiko Gono ve Athit Kong yönetti.

Açılış konuşmasını IndustriALL genel sekreteri Atle Høie gerçekleştirdi. Høie konuşmasında, tekstil ve hazır giyim sektörünün istihdam edilen işçi sayısı bakımından büyük bir sektör olmasına rağmen, sendika üyeliği açısından küçük bir sektör olduğunu söyledi.

Atle Høie “Büyümek için ortam müsait ve bir araya gelip daha fazla üye örgütlemek için mücadele etmeliyiz. Sektörde sahip olduğumuz küresel çerçeve anlaşmalarını da (GFA) örgütlenmede daha aktif bir şekilde kullanmalıyız.”dedi.

Endüstride eşit şartlar yaratmak için sistemik çözümlere gerek duyulmaktadır. Bu yıl, hayat kurtarma (ACCORD) anlaşmasının Uluslararası Anlaşmaya dönüştürülmesinde önemli bir gelişme yaşandı ve bu da onun kapsamını yeni ülkelere ve yangın ve bina güvenliğinin ötesine taşıdı. 

Hazır giyim sektörü ve çalışanları Kovid-19 pandemisi nedeniyle ağır bir darbe yedi. Sosyal güvencesi olmayan veya yetersiz olan ülkelerde, ödenmeyen ücretlerin işçiler üzerinde yıkıcı etkileri oldu.

Dayanışma Bildirgesi uyarınca IndustriALL, siparişler için ödeme yapmayan veya tedarik zincirlerini yönetirken gerekli özeni göstermeyen ve bunun sonucunda da insan hakları ve temel çalışma standartlarının ihlal edilmesine neden olan markaları ve perakendecileri belirlemek için üyelerle birlikte çalışmaktadır. 

Üyeler, markaların kendi ülkelerindeki sendikalarla ve IndustriALL ile aşağıdaki konularda şeffaflık taahhüt etmeleri için bağlayıcı anlaşmalar imzalamasını talep ediyor: 

• siparişlerin ödenmemesi (verilen siparişlerin detaylandırılması, WIP, vb.), siparişlerin iptali, gelecekteki siparişlerin geri çekilmesi ve tedarikçilerle olan sözleşmelerin feshi dahil kaynak bulma düzenlemelerindeki tüm değişiklikler

• tedarikçilerin kısmen veya tamamen fabrika kapatmasına ilişkin tam veriler. Yukarıdaki bilgilere dayanarak, Çok uluslu firmalar, bunu tek başına veya müştereken ve/veya üyeleriyle sınırlı olmamak üzere kendi sanayi birlikleri aracılığıyla tedarikçileri ile birlikte sağlamalıdır:

• tüm işçilere, sokağa çıkma yasağı, işten çıkarma, üretimin durdurulması veya işin geçici olarak durdurulduğu dönemler için ödenmemiş ücretler ödenmelidir.

• Faal olan bir fabrikada çalışan sayısı azaltılmışsa veya işten çıkarma işlemi yapılmışsa, bu duruma maruz kalan tüm işçiler tam olarak ödenmemiş ücretleri ile birlikte görevlerine iade edilmelidir ve

• Fabrikanın kapanması durumunda, işten çıkarılan tüm işçilere yeterli tazminat ödenmelidir

IWFM başkanı Khaing Zar, Myanmar'daki demokrasi mücadelesini ve iktidardaki askeri cuntayı düşürmek için kapsamlı ekonomik yaptırımların uygulanmasının şart olduğunu gündeme getirdi.

Khaing Zar konuşmasında “Tekstil üretiminin yapıldığı sanayi bölgeleri sıkıyönetim kapsamında ve birçok işçi hayatını riske atıyor. İşçiler öldürülüyor ve hapsediliyor ve bu nedenle sizin dayanışmanıza ve desteğinize ihtiyacımız var.”dedi.

Tekstil, Hazır Giyim, Ayakkabı ve Deri Sektör Direktörü Christina Hajagos Clausen konuşmasında Industriall Küresel Sendikanın gerçekleştirdiği çalışmalara ilişkin bilgiler verdi. Bölgesel anlamda yaptıkları çalışmaları ve yürütülecek çalışmaları özetleyen Hajagos “Tekstil ve hazır giyim sektörü iş kayıpları, ücret hırsızlığı, sağlık ve güvenlik tehlikeleri gibi birçok zorlukla boğuşuyor olsa da, sendikalarımızla birlikte küresel tedarik zincirinde yeni standartlar belirlemek için çalışıyoruz. Sendika yoğunluğu, insana yakışır çalışma koşulları ve sosyal koruma için savaşmaya devam etmemiz gerekiyor. Bu endüstrideki sömürü ancak örgütlenme ve toplu pazarlıkla durdurulabilir dedi. 

Toplantı katılımcıların değerlendirme ve yorumlarının ardından sona erdi.

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR