ÖZ İPLİK İŞ KADIN KOMİTESİ TOPLANTISI VE ULUSLARARASI KADIN KONFERANSI GERÇEKLEŞTİ || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

ÖZ İPLİK İŞ KADIN KOMİTESİ TOPLANTISI VE ULUSLARARASI KADIN KONFERANSI GERÇEKLEŞTİ


Uluslararası Kadın Buluşması Antalya’da Gerçekleşti


Sendikamızın Kadın Komitesi Toplantısı ve Uluslararası Kadın Konferansı 26 Ekim 2023 tarihinde Antalya’da gerçekleşti.

Toplantıya Genel Başkanımız Rafi AY, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, HAK-İŞ Genel Sekreteri Eda Akbulut, Kadın Komitesi Başkanımız Fulya Pınar Özcan, HAK-İŞ İl Temsilcisi M. Talha Kandil, Öz İplik İş Genel Başkan Yardımcıları Muzaffer Birdoğan, Engin Doğan, Samet Ceylan, İbrahim Yıldız, Genel Sekreterimiz Turgay Ulutürk, Genel Sekreter Yardımcılarımız Bünyamin Bayır, Kadir Erkan, Berkant Yurduseven, KKTC KAMU-SEN Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sekreteri, Kadın ve Çocuk Hakları Komitesi Başkanı Seher  Güneş,  ABD Ilionois Universitesi Prof. Dr.Emily E. Lb. Twarog, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreter Yardımcısı Jordania Ureña, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Asya Pasifik (ITUC AP) Cinsiyet Eşitliği Direktörü Anna Lee Fos Tuvera, Avrupa Kadın Lobisi Genel Sekreteri Mary Collins, Eğitim Uzmanı ve Profesyonel Yaşam Koçu Kübra Öztürk Sever, İletişim Uzmanı ve Profesyonel Yaşam Koçu Dr. Ceylan Güliz Gökçe, Kadın Komitesi Başkan Yardımcıları ve İl Sorumluları, Öz İplik İş Başkanlar Kurulu Üyeleri,  Genel Merkez personeli ve davetliler katıldı.

Ayrıca Industriall Küresel Sendikası Kadın Komitesi Başkanı Ilvana Smajlovic canlı bağlantı ile toplantıya katılırken,  Industriall Avrupa Sendikası Genel Sekreter Vekili Isabelle Barthès ve Judith Kirton Darling ile Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreter Yardımcısı Isabelle Schömann da bir video mesaj gönderdi.

Saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayan toplantıda bir kısa film gösterilerek sendikamızın kadın çalışmaları katılımcılarla paylaşıldı. Genel Başkanımız Rafi AY, Konfederasyonumuz HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ve Kadın Komitesi Başkanımız Fulya Pınar Özcan açılış konuşması yaptılar.

Genel Başkanımız Rafi AY toplantıda yaptığı açıklamada şu açıklamalarda bulundu:

“Önemli katılımlarla bugün bir ilki gerçekleştiriyoruz”

Bugün tüm kadın komite üyelerimizin bu kadar geniş anlamda bir arada olduğu bir ilki gerçekleştiriyoruz. Kadınların çalışma hayatında ve toplumda ne kadar güçlü bir ses olduğunu, ne kadar büyük bir güce sahip olduğunu bir kez daha görüyoruz. Uluslararası Kadın deneyimlerini bizlerle paylaşacak olan hem Hak-İş’in üyesi olduğu, hem sendikamızın üyesi olduğu Uluslararası üst örgütlerin, Avrupa Kadın Lobisinin kadın temsilcilerini ilk kez bir araya getiriyoruz. Önemli iş birliklerimizi sürdürdüğümüz Ilenoy Üniversitesi çalışma ilişkileri bölümü öğretim üyesi bizlerle çok önemli deneyimlerini paylaşmak üzere aramızda. Böylesine önemli bir katılımın gerçekleşmesinden dolayı duyduğumuz memnuniyeti ifade ediyor teşekkür ediyorum.

 “Tekstil, kadın emeği, dayanışması için önemli bir sektör”

Sektörümüz kadın emeği, dayanışma ve güçlü bir birlik oluşturma açısından büyük öneme sahip. Karşılaştığımız zorlukları aşabilmek için birlikte mücadele etmeye ihtiyacımız var. İşte onun için,  birbirimizi motive etmek, gücümüzü hatırlatmak ve potansiyelimizi ortaya çıkarmak için bir aradayız.   Şunu bilmeliyiz ki, başarıya ulaşmak için gereken potansiyel ve yetenek hepinizde mevcut. Yeter ki, kendi gücümüze inanarak, birlikte hareket ederek ve mücadeleden asla vazgeçmeyerek ilerleyelim.

“Sendikamız Öz İplik İş 46 Yaşında”

İnanma eylemi sendikamızın kuruluşunda bu yana bizi başarıya götüren en önemli konudur.  Öyle ki; bu yıl 46’ncı yaşını kutladığımız sendikamız için, 1978 yılında birbirine inanan ve güvenen yedi tekstil işçisinin attığı adımlar, sendikamızın bugünlere gelmesinde büyük rol oynamıştır. Sendikamız; onların inancı sayesinde attığı ilk adımlarla yüzlerce, binlerce işçiyi birleştiren, bir işçi hareketine dönüştü. Kuruluşundan kısa bir süre sonra HAK-İŞ’e üye olan sendikamızın, yoluna devam etmesi de çok kolay olmadı. Çok badireler atlatıldı. Çok mücadeleler verildi.

“Sendikamızın isimsiz kahramanlarına minnetle anıyorum”

Sendikamızın bugünlere gelmesinde emeği geçen büyük mücadelenin isimsiz kahramanlarına, bugüne kadar sendikamızın değişik kademelerinde görev yapan, bu davaya emek ve gönül verenlere minnet ve şükranlarımızı sunuyorum. Biz Öz İplik İş Sendikası olarak, geçmişimize saygıyla bakarak, geleceğe umutla adım atıyoruz. Her geçen yıl, birlikte daha fazlasını başarmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Kuruluşumuzun 46.yıldönümünde, beraber yürüdüğümüz bu yolu ve birlikte elde ettiğimiz başarıları anımsayarak, yeni hedeflere doğru ilerliyoruz. Kadınların bakış açılarının sendikal hayatta çoğaldıkça, çalışma hayatına yeni bir boyut kattığını görüyoruz.  Biz kadınıyla, erkeğiyle tüm teşkilatımızla, eşit haklar için birlikte mücadele ediyoruz. Emek hareketi için, yarınlarımızın daha aydınlık ve parlak olmasını diliyoruz.

“Kadın komite başkanımıza ve komite üyelerimize teşekkür ediyorum”

Kadınların emekçilerin gücü ve katkısı olmadan, sendikamızda ve sektörümüzde ilerleme sağlamamız mümkün değil.  Bugün burada olduğunuz için gurur duyuyorum ve hepinize teşekkür ediyorum. Kadın komitesine ve sendikamıza verdiğiniz katkılarla ve çalışmalarınızla, sektörümüzde kadın emeğinin gücünü ve yeteneklerini gösterdiniz. Sendikamızın öncelikli görevlerinden birisi, kadınların haklarını savunmak ve onları desteklemektir. Kadın komitemiz, bu misyonumuzu daha da ileri taşıyacak ve kadınların sesini daha da yükseltecektir. Aynı zamanda kadınlar arasında dayanışma ve değişim sağlayacağız. Kadın komite başkanımız başta olmak üzere sendikamız kadın gücünün böylesine ileriye gitmesinde katkı veren tüm kadın komite üyelerimize teşekkür ediyorum. Bundan sonraki süreçte de kadınlara yönelik yapılacak çalışmalarda örnek alınacak çalışmaların öncüsü olmak üzere sizlere her daim destek olacağımızı bildirmek istiyorum.

“Kadınlar barış elçileridir”

Tarih bize göstermiştir ki, savaşın en büyük kurbanlarından biri maalesef kadınlar olmuştur, ama aynı zamanda savaşın en büyük barış elçileri de kadınlar olmuştur. Kadınlar, savaşın olumsuz etkilerine karşı direnen, umudu canlı tutan ve barışı savunan önemli yüreklerdir. İnsanlığın vicdanını temsil edenlerdir. Yıkımlara rağmen, hayatta kalmayı ve sevgiyi sürdürmeye devam edenlerdir.

“İsrail’in Gazze’ye yönelik insanlık dışı saldırılarını kınıyoruz”

Yaklaşık 20 gündür devam eden İsrail’in Gazze’ye yönelik insanlık dışı saldırılarını kınıyoruz. Öz İplik İş/Hak-İş olarak mazlum ve mağdur Filistin halkının yanındayız yanında yer almaya da devam edeceğiz. Gazze’de büyük bir katliam var, Gazze’de işlenen vahşet karşısında sessiz kalmamız mümkün değil. Bölgedeki çatışmanın karmaşıklığı ve tarihsel derinliği, insanların, kadınların, çocukların yaşama hakkını elinden alıyor, insanların yaşam koşullarının iyileştirilmesi çabalarını da zorlaştırıyor.  Kadın hakları ve eşitlik, her toplumda önemli bir konu ve Gazze'de yaşayan kadınları-çocukları görmezden gelemeyiz.  Gazze’de barışın sağlanması insan haklarının korunmasını istiyoruz. Gazze’de kadınlar ve çocukların daha iyi bir gelecek için güvende olmasını istiyoruz. Gazze’deki durum, insan hakları, barış ve adalet gibi temel değerlere olan bağlılığımızı hatırlatıyor. Gelecekte bu zorlu coğrafyada barış ve istikrarın hâkim olduğu bir dönem görmek istiyoruz.

“Savaş ve felaketlerden en çok kadınlar ve çocuklar etkileniyor”

Biliyoruz ki, savaşlardan, yaşanan felaketlerden en çok kadınlar ve çocuklar etkileniyor. Bunu 6 Şubat depreminde de yaşadık. Sağlıksız koşullarda yaşamak zorunda kalan kadınlar temel insani ihtiyaçlarını giderme noktasında problem yaşadı. Taciz ve şiddet iddiaları haberlere yansıdı. Söz konusu süreçte sendikamız olağan üstü imkân ve çabayla bölgede üyelerimizin yanında olduk.  Deprem felaketinde Konfederasyonumuz HAK-İŞ’le beraber en hızlı aksiyon alan sendika olduk. Hızlıca “deprem destek ekibi” oluşturarak bölgeye acil zaruri ihtiyaçları gönderdik.  Bunu yüreği deprem bölgesinde atan, 43 bin üyemizin adına yaptık. Özellikle de kadın depremzede üyelerimizin ve çocukların ihtiyaçlarını özenle ve itinayla temin ederek destek olmaya çalıştık.

“Afet Psikososyal Destek Platformu” ile depremzede üyelerimizin destek almasını sağladık”

Sendikalar arasında yine bir ilke imza atarak, bünyesinde uzman psikologların bulunduğu “Afet Psikososyal Destek Platformu” ile iletişime geçtik.  Bölgede bulunan üyelerimizle iletişimlerini sağlayarak destek almalarını sağladık ve olumlu geri dönüşlerin de mutluluğunu yaşadık.

“Cumhuriyetimizin 100.yılını kutlu olsun”

Önümüzdeki günlerde Cumhuriyetimizin 100.yılını kutlayacağız. Bu büyük tarih, Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin zaferini simgeliyor.  Cumhuriyetin 100.yılına ulaşmak büyük bir başarıdır. Geçmişimizi anlamak, geleceğe umutla bakmak için bir fırsattır. Cumhuriyet, bizlere eşitlik özgürlük, laik ve adalet gibi temel değerlere bağlı bir Türkiye inşa etme sorumluluğu vermiştir. Elbette geçen yıllarda karşılaştığımız zorluklar da oldu. Savaşlar, ekonomik krizler, darbeler, siyasi olaylar gibi zor dönemler yaşadık. Ancak millet olarak her seferinde bu zorlukların üzerinden gelmeyi başardık.

“Cumhuriyet, kadın haklarına ve eşitliğine duyulan inancın yansımasıdır”

Cumhuriyetimizin ilan edildiği tarih, sadece bir ulusun bağımsızlık mücadelesinin sonucu değil, aynı zamanda kadınların toplumun her alanında eşit katılım hakkını elde ettiği dönemin de başlangıcıydı. Cumhuriyet, kadın haklarına ve eşitliğine duyulan inancın bir yansımasıdır. Kadınların çalışma hayatında daha fazla yer alması, cinsiyet ayrımcılığına karşı mücadele etmek, cumhuriyetimizin temel ilkelerine sadakatimizin bir göstergesidir.

Konfederasyonumuz HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ise konuşmasında şu açıklamalarda bulundu:

Öz İplik İş Sendikamız başkanı, yönetimi, kadın komitesi başkanı ve yönetimi ile kadın mücadelesini üstlenmiş,  bu sendikanın kadın çalışmalarını bu noktaya getirmiş bütün arkadaşlarımıza ismi yer alsın alsın almasın herkese teşekkür ediyorum. Burada tezgâh başından toplantıya katılan değerli çalışma arkadaşlarımız var. Bu toplantı gerçekten hem kapsamı itibariyle hem katılım itibariyle bir ilk. İlklere  imza atmak tabii ki HAK-İŞ dahil sendikalarımızın yeniliklere, yeni hedeflere yeni bir kısım anlayışlara sahip olması için  ortaya koydukları bir iradenin sonucudur.  Gelişmeyi, büyümeyi gerçekleştirirken aynı zamanda içeriğini de doldurarak şekil olarak değil, öz olarak da bu çalışmalara gerçekten emek verip bu noktaya getirmek son derece kıymetli ve değerlidir.

“Konfederasyonumuz HAK-İŞ 48 Yaşında”

Konfederasyonumuz HAK-İŞ Türkiye emek hareketinin çok önemli bir aktörüdür. Geçtiğimiz günlerde konfederasyonumuzun kuruluşunun 48’nci kuruluş yıldönümünü gerçekleştirdik. 2 gün süren dolu dolu etkinlikler gerçekleştirdik. Gerçekleştirdiğimiz etkinlikte konfederasyonumuzun 48. Yaş gününde yeni hedeflere doğru yürüme konusunda da yeni yaklaşımları da ortaya koyma imkanımız oldu.

 

“HAK-İŞ Akademisi”

HAK-İŞ Konfederasyonunun artık HAK-İŞ Akademisi adını verdiğimiz bir oluşumu var. Yüzden fazla akademisyenin  yer aldığı ve daha da geliştireceğimiz bir yapı.  Her alanda olduğu gibi sadece sendikada, yaşamda, iş yaşamında değil, toplumun bütün kesimlerine yönelik yaşadığımız varsa zorluklar, sorunlar ve çözüm yollarını araştıracak önemli bir adım bu. Sendikal hareket adına ufuk verecek bir yaklaşımı adımını atmış olduk.

“Hak Arama ve Kurtarma/Umut Timi”

Yine konfederasyonumuzun ilklerinden birisi  “HAK Arama ve Kurtarma/Umut Timi”‘ni kurmuş olmasıdır. Türkiye'nin yedi bölgesinde arama kurtarma konusunda yeni hedeflere doğru ilerliyoruz. HAK-İŞ olarak 6 Şubat depreminin ilk saatlerinden itibaren bütün çalışmalarımızı, bütün gayretimizi deprem bölgesine verdik ama aynı zamanda arama kurtarma ekibimiz hızlıca yola çıktı ve o gün Kahramanmaraş’ta arama kurtarmaya çalışmalarına başlamıştı. Çok sayıda vatandaşımızı sağ olarak enkazdan kurtardılar. Tabii biz HAK-İŞ olarak arkadaşlarımızın kapasitesini arttırmak istiyoruz.

Afetle mücadelede çalışanlara yetkinlik kazandırılması için yedi  bölgede yedi ayrı  arama kurtarma timi konusunda bir proje yaptık. Bu projenin destekleyicisi ülker grubu oldu. Prensip olarak sözlerini de  aldık.  Ciddi bir yatırımla inşallah Türkiye'nin yedi bölgesinde ve yedi farklı  arama kurtarma timi ile yeni bir yaklaşım getiriyoruz.  Bir sivil toplum örgütü olarak bunları yapmamız bu ihtiyaçlarını da karşılamamız bizim açımızdan çok kıymetli. Hem sendkal mücadeleye devam edip, hedeflerimizi ileriye doğru taşırken, bir tarafında sivil toplum örgütü olmanın sorumluluklarında yerine getirmeye çalışıyoruz.  Bir sivil toplum örgütü olarak toplumun bütün meselelerine de dikkat eden ve o noktada söyleyecek sözü olan bir HAK-İŞ’ten bahsediyorum.

HAK-İŞ, Türkiye’de Kadınların En Çok Örgütlendiği Tek Konfederasyon

Bizim her geçen gün kendimizi yeniden tazelediğimiz, yeni hedeflere doğru kendimizi konumlandırdığımız, enerjimizi, heyecanımızı, ideallerimizi, hayallerimizi terk etmeden yeni hedeflere birlikte yürümek konusunda bir çabamız var. Kadın konusu da bunlardan bir tanesi. HAK-İŞ Türkiye'de kadınların en çok örgütlendiği tek yapı. Konfederasyonumuzun üye profiline baktığımız zaman Türkiye'de sendikalı kadınların en fazla örgütlendiği tek konfederasyonumuz. Bu da HAK-İŞ’e  aynı zamanda büyük bir sorumluluk yüklüyor.

HAK-İŞ olarak, her işkolunda kadınların sendikal harekete katılıması, kadınların sendikalarımızda ve konfederasyonda daha çok temsil edilmesi için çabalıyoruz. Daha çok kadınla birlikte çalışma başta olmak üzere her aşamada önemli adımlar gerçekleştiriyoruz. Gururla söyleyebilirim ki zorunlu organlarımızda artık kadın sendikacılar var. Göreve geldiğimizdeki HAK-İŞ teşkilatındaki kadın sayısı ile şimdiki kadın üye sayımızın arasında çok ciddi farklılık var. Üst yönetim kademelerinde konfederasyonumuzun ve bağlı sendikalarımızın kadın temsiliyetleri var.

Peki bu bizi bize yeter mi? Kadınların konfederasyonundaki temsil oranı yüzde 25. Yönetim kademelerinde kadınların temsil hakkı var. Bu hakkı sadece biz veremeyiz, biz vermekle bitiremeyiz. Bunu kadınların talep etmesi, mücadele etmesini istiyoruz.  Herhangi bir kotaya bir kotaya gerek kalmadan sendikaların bütün kademelerinde kadın sendikacı arkadaşlarımızın, kadın üyelerimizin daha fazla yer almasını istiyoruz.

Bugün fabrikalarımızdan tezgah başından bu toplantılara katılmanızın anlamı büyük. Işte bunun için size güveniyor ve inanıyoruz. Siz bir taraftan tezgah başında halı dokurken, bir taraftan aynı zamanda sendikal mücadeleyi de birlikte yürütenlerdensiniz. Buna inandığınız için burada birlikteyiz. Biz de size güveniyoruz, inanıyoruz. Lütfen kendinize haksızlık etmeyiniz. Sizler sendikalarımızın kadın liderlerisiniz. Kadının liderleri olarak sizden çok şey bekliyoruz. Aslonan, bu toplantılara katılıp sadece birkaç gün burada dinlenmek değil. Sendikal mücadelenin de derinliklerini konuşmanızdır. Kadınlarla ilgili kadının etrafında konuşulan, tartışılan bütün meselelerin öznesi sizlersiniz.  Bu meselenin nasıl çözdürüleceğinin kararını verecek olan sizlersiniz.

“Öz İplik İş Sendikamızın Kadın Konusunda Yaptığı Çalışmaları Takip Ediyoruz”

Öz İplik İş Sendikamızın kadın konusunda yaptığı düzenlemeleri ve çalışmaları yakından takip ediyoruz. HAK-İŞ bu konu da zaten öncü, bağlı sendikalarımızda bu alanda çalışmalar içindeler. Kadın komitesi oluşumu, bu sürecin önemli bir adımı diyebiliriz. Komitelerle beraber şube kongrelerinde de ciddi temsil imkânları sağlanıyor,  kadın ve erkek üye sayılarına göre delegelerin belirlenmesi söz konusu. Bu önemli bir adımdır ama yeterli de değildir.  Biz bundan sonra sendikamızın veya sendikalarımızın, HAK-İŞ‘in bütün kademelerinde daha fazla kadın sendikacının görünür olarak yer almasını sağlamak için mücadele edeceğiz.

Ancak bunu sadece bizim yapmamız ve bizim irademizle yola yürünmesi kadınlara da büyük haksız bence. Tezgâh başında canla başla çalışan, teşkilatın içinde mücadele eden çocuğunun nafakası için çaba sarf eden bu kadınlar yeri geldiğinde hür iradesiyle sendikal mücadele eder, aynı başarıyı gösterir. O yüzden kendinize haksızlık etmeden kendinize güvenin ve bu sendikal mücadeleye lütfen daha fazla ilgi gösterin. Daha fazla bu mücadelenin içinde yer alın.  Şubelerimizde temsilciliklerimizde daha fazla kendinizi öne çıkarın ve bu mücadelenin daha büyük bir parçası olun.

Konfederasyon olarak kadın konusundaki liderliğimizi uluslararası alanda da gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Pınar hanım, bu örneklerden bir tanesi. Birkaç tane daha pınar arkadaşımız var. Uluslararası sendikten harekette bizi temsil etme kabiliyetine, yeteneğine ve temsil gücüne sahip arkadaşlarımızdır. Bunların sayılarını daha da arttıracağız. Yeni jenerasyon, yeni genç arkadaşlarımızdan uluslararası sendikal hareketler daha fazla söz sahibi olan, daha fazla kendisini gösteren ve kadın olarak aynı zamanda bir emekçi kadın olarak bir sendikacı kadın olarak önde olmak, öne çıkma konusunda elimizden gelenin gayreti çabayı bundan sonra da göstereceğiz.

“HAK-İŞ’in Fıtratta Farklılık Haklarda Eşitlik Yaklaşımı”

Kadın çalışmaları alanında konfederasyonumuz ve sendikalarımız elbette ki bugüne kadar önemli adımlar attılar, önemli başarılar yakaladılar.  Ama bu yeterli değil. Daha fazlasını gerçekleştireceğiz. Bunun içinde yeni hedeflere doğruyu HAK-İŞ’in  „Fıtratta Farklılık Haklarda Eşitlik“ kavramını her platformda yineliyoruz.  Bu dünya kadınlarının temsilidir. Bugün yaşadığımız yaşamakta olduğumuz bazı krizlerin, sorunların farkında olmamız gerekiyor.  Aile kurumunu yıkmak, karı, koca ilişkilerinin başka bir yere taşımak ve nesli yok etmek adına dayatılan bazı hususlara karşı çıkmamız gerekiyor. Nüfusun azalması için neslimizin çoğalmaması yürütülen empozelere karşı çıkmamız gerekiyor. Katıldığımız toplantılarda, bulunduğumuz ortamlarda toplumumuzun da değerleriyle çatışarak esen rüzgarları kesmemiz gerekiyor.

Bununla ilgili ciddi şekilde bir alt yapı bir algı oluşturmaya çalışıyor. Bizim bakış açımız anlayışımız belli. Bizim mücadelemiz Fıtratta Farklılık Haklarda Eşitliktir.  Emekçi kadınların, iş hayatından uzaklaşmadan evliliklerini kurmalarını istiyoruz, teşvik ediyoruz. Biz anne olan kadınların, iş yerinden kopmadan, çalışma hayatından kopmadan çocuk sahibi olması için mücadele ediyoruz. Kreş yardımından bahsediyoruz. İş ve aile yaşamının uyumlaştırılmasından bahsediyoruz. Daha fazla kreş imkan ve yardımının olması için mücadele ediyoruz. Çoğu kadın maalesef çocuk bakımı dolayısıyla annelik sonrası çalışma hayatından uzaklaşıyor. Bu gerçeğin farkındayız.

HAK-İŞ olarak aile kurumunun korunması için elimizden geleni yapıyoruz. Kadınların onurunu, haysiyetini kadınların çalışma hayatındaki gücünü, imkânlarını artırıyoruz. Türk aile yapısına dışarıdan yapılmaya çalışılan müdahalelere karşı uyanık olmamız gerekiyor. Biz kendi dünyamız, , geleneksel aile yapımız, kendi kültürümüz, kendi değerlerimizden uzaklaşmadan, vazgeçmeden ulusal ve uluslararası sendikal harekette kendimizi ifade ediyoruz.

“HAK-İŞ olarak şiddetin her türlüsüne karşıyız”

ILO C190 Sayılı Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Sözleşme’nin toplu iş sözleşmelerine uyarlanması ve uygulanması konusunda HAK-İŞ olarak yoğun bir çalışma yürütüyoruz. ILO C190, Türkiye tarafından henüz imza altına alınmadı. Biz HAK-İŞ olarak işyerlerinde şiddet ve tacizin önüne geçebilmek adına   Şiddete Sıfır Tolerans Politika Belgesi hazırlayarak bunu imzaladık ve toplu iş sözleşmelerine uyarlanması için çalıştık.

Bu politikayı belgesini imzalamak da kolay olmadı. Bu sürecin ne kadar zor olduğunu gördüm. Bu politika belgesni imzalayan sendikalarımızın içinde bulunduğu süreci takip ettim. Alışkınlıklarımızı maalesef kolaylıkla değiştiremiyoruz. Şiddet ve tacizin kelime anlamı ile görünür bir şekilde gerçekleşmediğini, bir mesai arkadaşınızla konuşurken eğer başınızı ona karşı çevirmemişseniz bunun dahi şiddet olduğunu öğrendik ve anlatmaya çalıştık.

Biz HAK-İŞ olarak şiddetin her türlüsüne karşıyız.  Şiddetin ve tacizim en büyük mağdurları ne yazık ki yine kadınlar.  O zaman buna karşı neler yapmamız gerekiyor, hangi tedbirleri almak gerekiyor, bunun üzerine yoğunlaşmamız gerekiyor.

Biz Konfederasyon olarak yaşanan şiddet ve tacizi daha iyi gözlemleyebilmek için dışarıdan üçüncü göz ile süreci değerlendirme noktasında yeni bir çalışma içerisindeyiz.

İş ve aile yaşamının uyumlaştırılması ile ilgili hükümet nezdinde ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Bu konuda devletin ciddi teşvikler vermemesi. Hem özel sektörde, hem de kamuda iş ve aile yaşamının uyumlu hale getirilmesi için devletimizin büyük sorumluluğu var. Bu anlamda sahada karşılaştığımız her hususu aktarmaya devam ediyoruz.

“Ülkemizin, bölgemizin ve küremizin bütün mazlumları HAK-İŞ‘ten alacaklıdır”

Yanı başımızda yaşanan bir katliam var.  Biz HAK-İŞ Başkanlar Kurulu olarak, Filistin’de yaşananlar konusunda ile bir karar aldık. Aldığımız bu kararı,  bütün dünya sendikal hareketine de gönderdik. Herkes bu sorumlu olmalı ve herkese bu konuda neler yapması gerektiğini anlattık. Bakınız bu bir insanlık sorunudur. Her şeyden önce burada bir insan hakları ihlali var.

Burada bizim Türkiye olarak tarihi bir sorumluluğumuz var. Orada insanların katledilmesine rıza göstermemiz mümkün değil.. Bu vahşi katliamlara, bu soykırıma karşı HAK-İŞ mücadele ediyor.  Bütün sendikalarımızla Filistinliler için yardım kampanyasını başlatıyoruz ve bütün dünyadaki sendika hareketin de  destek istiyoruz.

Biz her daim mazlumların, mağdurların ezilmişlerin sesi olduk. Onun için bu topraklarla bu topraklarda yaşayan bizlerle her zaman gurur duyabilirsiniz. HAK-İŞ ayrım yapmadan herkesi kucaklayan bir yapı. İnsanların rengi, yaşadığı coğrafya, konuştuğu dil inanç ne olursa olsun önce insanlarla kucaklaşacağız. Ülkemizin, bölgemizin ve küremizin bütün mazlumları HAK-İŞ‘ten alacaklıdır. Ne olursa olsun mazlumsanız bizden alacaklısınızdır. Bir başka ifade ülkemizin, bölgemizin ve küremizin bütün mazlumlarına bizim borcumuz var. Duramayız. Susamayız vazgeçemeyiz.

Sivil toplum kuruluşlarıyla beraber Gazze’ye bir sefer oluşturmak için çalışıyoruz. Bir gemi ile İstanbul’dan Gazze’ye yola çıkmak istiyoruz. Bir sivil inisiyatif geliştirip en azından bu siyonist Netanyahu hükümetinin katliamlarını durdurmak için bir şeyler yapmamız gerekiyor.

Bizim kültürümüz diyor ki; “Kim bir kötülük görürse, onu eliyle değiştirsin. Şayet eliyle değiştirmeye gücü yetmezse, diliyle uyarsın. Diliyle uyarmaya da gücü yetmezse, kalbiyle buğz etsin" Yani bizim  bu konuya bizzat müdahalede etmek, bizzat gidip yanlışları bütün dünyaya haykırmak ve en kötü ihtimalle kalbimizle bu katliamları kınamamız gerekiyor. Bu bizim insanlık görevimiz bunu yapacağız ve inşallah sadece üzülmek ile değil, elimizden geleni yapacağız.

Hz. İbrahim’in ateşini söndürmek için yola çıkan karınca misali elimizden geleni yapacağız. Bir sivil toplum örgütü olarak buna sessiz kalırsak, tarih bizden bunun hesabını sorar.

“Öz İplik İş Sendikamızı Tebrik Ediyorum”

Öz İplik İş, gerçekten birlikte çalıştığımızda her konudaki tecrübesinden yararlanmak istediğim bir başkan ve yönetim kuruluna, ekibine sahip. Bu konuda öncülük yaptığı için kendisine teşekkür ederim. Pınar Hanıma ve çabası ve başarıları için teşekkür ediyorum. Bir kadın olmak, bir de sendikacı kadın olmanın hangi bedeller ödenmesi gerektiğini yaşayan arkadaşlarımızsınız. Bu bedelleri ödeme pahasına buradasınız, sizi bir kez daha tebrik etmek istiyorum.  Çaba olmadan, başarılar olmaz. Bu başarıları daha da ileriye taşımak yine bu ekibin işidir. Önümüzdeki yılların,  söylediklerimizin hayata geçirildiği yıllar olmasını umut ediyorum.

Öz İplik İş Sendikamızın geleceği ile ilgili hiçbir endişem yok. Gerçekten bu ekibin göreve geldiği an itibariyle sendikamıza yaşattığı değişim, sendikamızın ortaya koyduğu farkındalıklar tartışılamaz. Bugün bu başarı hikâyesini önümüze koyanlar, mevcut yönetim anlayışıdır.  HAK-İŞ ve bağlı sendikalarımızın arasındaki bağı güçlendirerek arttırmamız gerekiyor. Sendikalarımız, HAK-İŞ değerleriyle anlam kazanıyor. HAK-İŞ değerlerinin sendikal harekete etkisi oldukça büyük. Bu anlamda Öz İplik İş Sendikamızın çabasını gerçekten kutluyorum. HAK-İŞ’le birlikte yürümek, HAK-İŞ’le birlikte başarı hikayelerine yenilerini eklemek, hem sendikalarımızı güçlendirecek hem de HAK-İŞ’e yeni bir vizyon oluşturacaktır. Bu güzel ve gerçekten verimli olacağına inandığım bu toplantının başarılı geçmesini diliyorum. Öz İplik İş Sendikasının 15 bin kadın emekçisine, arkadaşlarınıza en derin selamlarımı iletmenizi istiyorum. Onlar iyi ki varlar. Onlar var, onların sayesinde biz varız. Tüm sendikal harekete buradan selam olsun.

Kadın Komitesi Başkanımız Pınar Özcan yaptığı konuşmada şu konulara değildi.

“Kadın Komitesi olarak bir ilki gerçekleştirdiğimiz için heyecanımız büyük”

Uzun süredir bir araya gelmeyi beklediğimiz tüm kadın üyelerimizle büyük buluşmamızı nihayet gerçekleştiriyoruz. İçimizdeki heyecan hepimizin çok büyük. Konuşmama bu toplantının gerçekleşmesini mümkün kılan Genel Başkanımız Rafi Ay’a  ve Yönetim Kurulumuza, Kadın üyelerimizle genişletilmiş olarak gerçekleşen bir ilk olan bu toplantıya katılarak  bizleri onurlandıran, her daim destekçimiz olan Konfederasyonumuz Genel Başkanı Sayın Mahmut Arslan’a ,  Genel Sekreterimize ,  Uluslararası Konfederasyon ve sendikalarımızın , Avrupa Kadın Lobisinin ve Ilenoy Üniversitesinin kıymetli temsilcilerine tüm kadın komite üyelerimiz adına teşekkürlerimi sunarak başlamak istiyorum.

“Kadın emekçilere teşekkür ediyorum”

Bir uzun teşekkürüm daha var. O da kadın emekçilere.  Kadınların çalışma hayatında haklarının elde edilmesi, yaşadıkları zorluklara çözüm üretilmesi, sendikalarda ve toplumda kadınların sesinin daha fazla duyulması için kadın komitesine emek veren komite üyesi arkadaşlarıma.  19 üyesiyle Çerkezköy Kadın komitesine teşekkür ediyorum. 14 üyesiyle Eskişehir kadın komitesine teşekkür ediyorum. 13 üyesiyle Düzce Kadın Komitesine teşekkür ediyorum. 13 üyesiyle Giresun, Düzce Zonguldak’ı kapsayan Merkez Kadın Komitesine teşekkür ediyorum. 11 üyesiyle Malatya Kadın komitesine , 10 üyesiyle Çorlu Kadın Komitesine, 9 üyesiyle Sakarya kadın komitesine, 8 üyesiyle Tokat kadın komitesine 5 üyesiyle Aksaray kadın komitesine, 5 üyesiyle  İstanbul Kadın komitesine , 5 üyesiyle Kayseri kadın komitesine, 4 üyesiyle Şanlıurfa kadın komitesine , 3 üyesiyle Bursa kadın komitesine  3 üyesiyle İzmir Kadın komitesi ve Uşak kadın komitesine, Eskişehir ve Karabük kadın komitemize çok teşekkür ederim.

“Kadın komitemizi 8 Mart 2012 tarihinde kurduk”

2007 yılında Konfederasyonumuz Hak-İş’in öncülüğünde başlatılan hem sendikalarda hem toplumda kadının her düzeyde her kademede temsiline yönelik başlattığı motivasyon ve teşvik ile kadın komitemiz 8 Mart 2012 tarihinde kurularak kendini geliştirmiş ve hem ulusal hem uluslararası yapılar içinde başarıları örnek alınan ve politikalar oluşturan önemli bir konumuna gelmeyi başarmıştır. 9 kişi olarak başladığımız komitede bugün 135 kişiyle temsil edilirken bu günlere Tekstil işçisinin bir kumaşı ilmek ilmek dokuduğu gibi kadın komitemizi ilmek ilmek dokuyarak bu günlere geldik.

“Sendikamız Ulusal ve Uluslararası alanda kadın politikalara yön veren vermektedir”

Sendikamız bugün HAK-İŞ konfederasyonumuzun öncülüğünde oluşturduğu tüm politikalarda kadın ve erkeklerin eşit temsilini gözeten, kadınların hak mücadelesinde ön saflarda yer alan, kadınların hem sendikal katılımını hem sendikamızın karar alma mekanizmalarında yer almalarını teşvik eden ve arttıran, durmaksızın kadın üyelerimizi eğitimlerle destekleyen, kadın istihdamını arttırmak için eylem planları hazırlayan, kadınların toplumun her alanında eşit temsil edilmesinin yalnızca kadınlarla değil erkeklerin de bu sürece dahiliyetiyle mümkün olduğunun bilincinde olan, Uluslararası alanda politikalara yön veren bir konuma gelmiştir.

“Kadınlar olarak, kendimize inanmalı ve yeteneklerimizi tanımalıyız”

Kadınlar olarak, eşitlik için mücadelemizde önemli adımlar attık. Ancak hala karşılaştığımız engeller ve ayrımcılığın gölgesinde ilerlemeye devam ediyoruz. İşte bu yüzden bir araya gelmek, güç birliği yapmak ve sesimizin daha da yükselmesini sağlamak hala büyük önem arz ediyor. Kadınlar olarak, bu zorlukları kabul etmek yerine, kendi potansiyelimizi keşfetmeli ve bu sorunları değiştirmek için birlikte hareket etmeliyiz. Kendimize inanmalı ve yeteneklerimizi tanımalıyız. Her birimiz birer güç kaynağıyız. Hep Birlikte sendikamızla, ulusal ve uluslararası dayanışmayla her zorluğun üstesinden gelecek güce sahibiz.

“Sendikacı lider kadınlar olarak çalışanlar olarak değişimi başlatma potansiyeline sahibiz”

Bizler kadın emekçiler olarak, kendi alanlarımızda sendikacı lider kadınlar olarak çalışanlar olarak değişimi başlatma potansiyeline sahibiz. Sadece eşitlikle dolu bir toplumda herkes potansiyelini gerçekleştirebilir. Kadınların güçlendirilmesi, toplumların kalkınması için kritik öneme sahiptir. Kadınların çalışma yaşamında güçlendirilmesi, ekonomiyi destekler, iş dünyasını çeşitlendirir ve daha adil bir toplumun temelini oluşturur. Kadınların güçlenmesi ve cinsiyet eşitliği için herkesin sorumluluk alması toplumumuzdaki herkesin bu konuda gerçek değişimi desteklemesi gereklidir. Unutmayın, kadınlar olarak kendi kaderimizi belirlememiz için ihtiyaç duyulan güce ve cesarete sahibiz.

“Kadın dayanışması dünya barışını inşa eder”

İnsan hakları ve cinsiyet eşitliğine dayalı bir dünyada, maalesef bugün etrafımız savaşlarla çevrilmiştir. Savaşın getirdiği şiddet ve yıkım en çok kadın ve çocuklar üzerinde derin psikolojik etkiler bırakmaktadır. Filistinli kadınların yaşadığı zorlukları, mücadeleleri görmezden gelemeyiz. Biz Öz iplik İş Kadın Komitesi olarak diyoruz ki; Kadınların gücü sınır tanımaz, sınırları aşar diyoruz. Kadın dayanışması dünya barışını inşa eder diyoruz. İşte onun için, Cumhuriyetimizin 100'ncü yaşında, Cumhuriyet kadınları olarak, Filistinli kadınların, çocukların yanında olduğumuzu, kalbimizin orada attığını belirtmek istiyorum.

“Cumhuriyeti'nin 100. yılı kutlu olsun! Sendikamızın 46. Yılı kutlu olsun”

Cumhuriyetin 100. yılında, Türkiye'deki kadınların başarılarına ve katkılarına odaklanmak büyük bir önem taşımaktadır. Cumhuriyetin temelleri atıldıktan sonra, kadınlar hayatın her alanında aktif olarak yer almışlardır. Türkiye'deki cumhuriyet kadınlarına minnettarlığımızı ve saygımızı sunuyoruz. Onların çabaları ve fedakârlıkları olmadan Türk toplumu bu noktaya gelemezdi. Cumhuriyet Kadınları her zaman ilham kaynağımız olacaktır. Onların mirası, gelecek nesillerin Türk kadınlarının haklarını korumaya ve toplumdaki rollerini güçlendirmeye devam edecekleri konusunda bize umut vermektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı kutlu olsun! Sendikamızın 46. Yılı kutlu olsun.

Açılış konuşmalarının ardından etkili kadın bir liderin kendi hikâyesini paylaşmak üzere davet ettiğimiz ABD Ilionois Universitesi Çalışma Ekonomisi Öğretim Üyesi- Regina Polk Kadın Okulu Direktörü Prof. Dr.Emily E. Lb. Twarog, katılımcılara hikâyesinden paylaşımlarda bulundu.

CİNSİYET EŞİTLİĞİ KONUSUNDA ULUSLARARASI İYİ ÖRNEKLER OTURUMU GERÇEKLEŞTİ

Programda “Cinsiyet Eşitliği Konusunda Uluslararası İyi Örnekler” oturumu gerçekleştirilerek, cinsiyet eşitliği mücadelesinde önemli rol oynayan uluslararası sendikaların, Konfederasyonumuz Hak-İş’in ve sivil toplumun etkili kadın liderleri tarafından temsil ettikleri sendikal hareketin kadın bakış açısını ve çalışmalarını katılımcılarla paylaştılar.

Moderatörlüğünü kadın komitesi Başkanımız Fulya Pınar Özcan yaptığı oturumda Konfederasyonumuz HAK-İŞ Genel Sekreteri Eda Akbulut, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreter Yardımcısı Jordania Ureña, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Asya Pasifik (ITUC AP) Cinsiyet Eşitliği Direktörü Anna Lee Fos Tuvera, Avrupa Kadın Lobisi Genel Sekreteri Mary Collins konuşma yaparken, Industriall Küresel Sendikası Kadın Komitesi Başkanı Ilvana Smajlovic ise canlı bağlantı ile oturuma katıldı. Industriall Avrupa Sendikası Genel Sekreter Vekili Isabelle Barthès ve Judith Kirton Darling ile Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreter Yardımcısı Isabelle Schömann ise bu bölüm için bir video mesaj gönderdi.

EĞİTİMLER VERİLDİ

Öğleden sonraki bölümünde ise Eğitim Uzmanı ve Profesyonel Yaşam Koçu Kübra Öztürk Sever tarafından “Etkin Liderlik ve İkna” eğitimi verilirken, İletişim Uzmanı ve Profesyonel Yaşam Koçu Dr. Ceylan Güliz Gökçe tarafından ise “Etkili İletişim ve Duygusal Zekâ” konusunda eğitim verildi.

ÇALIŞTAY YAPILDI

Programın sonunda “Türkiye'de Tekstil, Hazır Giyim Sektöründe Kadın İşçilerin Karşılaştığı Zorluklar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” gerçekleştirildi.

EN ESKİ-DENEYİMLİ KADIN KOMİTESİ ÜYESİNE PLAKET VERİLDİ

Toplantıda sendikamız kadın komitesine kurulduğu andan itibaren gönül ve emek veren Akyazı Kadın Komitesi Başkanımız Saime Elma’ya plaket takdimi gerçekleşti. Plaketi Genel Başkanımız Rafi AY ve Kadın Komitesi Başkanımız Fulya Pınar Özcan verdi.

CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI VE SENDİKAMIZIN 46.YIL PASTASI KESİLDİ

Toplantının ardından tüm katılımcıların dahiliyetiyle, 100.yıl marşı ve sendikamızın marşı eşliğinde,  Cumhuriyetimizin 100. yılı ve sendikamızın 46.yılı kutlamak adına bir pastası kesildi.

HEDİYE TAKTİMLERİ GERÇEKLEŞTİ

Toplantıda karşılıklı hediye takdimi gerçekleşti.

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR