ÖZ İPLİK İŞ SENDİKASI GAZİANTEP ŞUBESİ 10.OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİ || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

ÖZ İPLİK İŞ SENDİKASI GAZİANTEP ŞUBESİ 10.OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİ


Gaziantep Şubemizin 10. Olağan Genel Kurulu Gerçekleştirildi


Gaziantep  Şubemizin 10. Olağan Genel Kurulu Gerçekleştirildi

Gaziantep  Şubemizin 10. Olağan Genel Kurulu 28 Ağustos 2022  tarihinde gerçekleştirildi. Şube Genel Kurulumuza Genel Başkanımız Rafi AY, Genel Başkan Yardımcılarımız İbrahim Yıldız, Turgay Ulutürk, Genel Sekreterimiz Samet Ceylan, Genel Sekreter Yardımcılarımız Bünyamin Bayır ve Kadir Erkan, Kayseri Şube Başkanımız Harun Bağcı, Kayseri Şube Sekreteri Mevlüt Şimşek, Tokat İl Başkanımız Fatih Arslantaş, Aksaray İl Başkanı Celal Bozkıl, Aksaray İl Sekreteri Süleyman Baltacı, Şanlıurfa İl Başkanı Veli Belet, Gaziantep Şubemizin Yönetimi, Öz İplik İş Sendikamızın çevre illerde bulunan teşkilatının yöneticileri ile kardeş sendikalarımızın başkan ve yöneticileri ve delegeler katıldı.

Gaziantep Şubemizin 10. Olağan Genel Kurulu Divan Başkanlığını Turgay Ulutürk yaptı. Divan Başkan Yardımcılığında Engin Osmanoğlu, Bünyamin Bayır, Divan kâtipliğinde ise Fatih Arslantaş ile Kadir Erkan yer aldı.

Genel Başkanımız Rafi AY’ı delegelerimiz salonda başkanımızı “İşte başkan işte sendika”, “Gaziantep seninle gurur duyuyor” sloganlarıyla karşıladılar. Genel Başkanımız Rafi AY, Gaziantep Şubemizin 10.Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada şunları kaydetti;

“Gaziantep, Öz iplik İş’in doğduğu yer”

Bir işçi hareketi adına sizleri şahsım ve sendikam adına saygıyla, muhabbetle selamlıyorum. 1978 yılında Mehmet Er önderliğinde, genç dinamik ve idealist yedi tekstil işçisinin Gaziantep'te attığı adımlar, bugünlere kadar gelecek büyük bir hareketinin habercisi oldu. Bu hareket, Öz İplik İş Sendikası çatısı altında, yüzlerce, binlerce işçiyi birleştiren, özgün bir işçi hareketine dönüştü. Gaziantep Sendikamız Öz İplik İş için önemli bir şehrimizdir.  Sendikamızın temeli burada atılmıştır. İmkânsızlıklar içinde mücadeleler verilmiştir. Emekten yana taraf olmayı kurulduğu günden beri asli görevi saymıştır. Uzun yıllardır sendikamızın Gaziantep Şube Başkanlığını büyük bir inanmışlıkla yürüten Mehmet Kaplan abimiz de bize her zaman yol göstermiştir.  Gaziantep, Gazi şehrimiz bizim için o kadar kıymetli ki, Kaplan abinin yolculuğu aslında Öz İplik İş Sendikasının yolculuğudur. Gaziantep’te her zaman sendikamıza yakışanı yerine getirmiştir. Burada Kaplan Abimizin emeği çok büyüktür. Biz ona her zaman Kaplan Abi dedik. Çünkü hakikaten bize abilik yaptı. Ne zaman gelsek bizi evinde misafir etti. Ne zaman başımız sıkışsa Gaziantep’e gelin burada bir abiniz var dedi. Allah kendisinden razı olsun. Kendisi sendikal adanmışlığı hepimize aşılamıştır. Bu vesileyle başta Kaplan abimiz olmak üzere, 44 yıl önce sendikamız için ilk adımı atanları, her şartta yılmadan, azim ve kararlılıkla mücadeleyi sürdürürken vefat edenleri, bu kutsal emek ve alınteri mücadelesini bir bayrak yarışı bilerek devam ettirenleri saygıyla, minnetle, rahmetle anıyorum. Ve mücadelemizi yarınlara taşıyacaklara da başarılar diliyorum.

“Öz İplik İş; aile, yuva ve bir okuldur”

Öz İplik İş; aile, yuva ve bir okuldur.  Ben de Öz İplik İş ile yolumun kesiştiği günden beri bu emek hareketinde bu bilinçle ve gururla yürüyorum. Bu bilinç, sendikal davamız için birlikte yol yürüdüğümüz herkes için zamanla kadim bir kural haline dönüşmüştür. Öz İplik İş’i diğer sendikalardan ayıran ve özgün kılan da aslında budur. Öz İplik İş bir kültürdür, değerler bütünlüğüdür…Sorumlu, öncü, yenilikçi, saygılı, çözüm odaklı, duyarlı, adil, güvenilir, savunucu ve ayrımcılıktan kaçınan değerlerimiz çerçevesinde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu değerleri içine sindiremeyenler veya sendikal davamızı omuzlayamayanlar da zaten ailemizin dışında kalıyor.

“Çalışma hayatına ve insan hayatına dokunan öncü ve örnek çalışmalar yapıyoruz”

Bizim kara çalmadan, çamura yatmadan yönettiğimiz sendikal mücadelemiz, diyalogdan yana olan tavrımız, değişen ve dönüşen sendikacılığımız, sendikal camiada, sahada ve üyelerimizin gönlünde her zaman karşılık bulmuştur. Çünkü biz, çalışma hayatına ve insan hayatına dokunan öncü ve örnek çalışmalar yapıyoruz. Son genel kurulumuzdan bu yana üye sayımızı yaklaşık 14 bin kişi arttırdık. Bu hem bölgesel, hem de Türkiye genelinde çok çalıştığımızın ve yeni diyalog kanallarını kullandığımızın önemli göstergesidir. Sadece sayısal anlamda büyümeyle kalmadık. Sendikamız, şahsım nezdinde HAK-İŞ Denetim Kurulu Üyeliğine seçildi. Sendikamız şahsım nezdinde IndustriAll Avrupa Sendikalar Federasyonu’nun Güney Avrupa Bölgesinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı seçildi. Yine Indıtex Küresel Komite Yönetim Kurulu Üyesi seçildim. HAK-İŞ Düzce İl Başkanlığını aldık. Yeni işyerlerinde örgütlendik. Yeni başkanlıklar açtık. Büyüdük Genel Merkez Hizmet Binamızı daha büyük bir yere taşıdık. Personel sayımızı arttırdık. Sendikamız bünyesinde yeni birimler açtık. Başkanlıklarımızı taşınmazlarını almaya başladık. Özgün projeler yürüttük. Çalışmalarımızda ve teşkilatımızda cinsiyet eşitliğini gözettik. Örgütlenme yöntem ve araçlarımızı geliştirdik. Yeşil dönüşümü gündemine alan ilk sendika olduk. Genel Yönetim Kurulu olarak göreve geldiğimizde ne dediysek bir bir yerine getirdik ve hala da getirmeye devam ediyoruz. Biz erdemsiz tavırlardan her zaman kaçınırken, emekçiler olarak haklı-meşru talep ve eleştirilerimizi yapmaktan hiç çekinmedik. Çünkü sorunlarımızı tanıyor, sorumluluklarımızı biliyoruz. Çözüm noktasında gayret sarf ediyoruz.

“HAK-İŞ/ÖZ İPLİK İŞ olarak emek hareketinde ciddi bir yere sahibiz”

Öz İplik İş Sendikası olarak bugün 44’üncü yıldayız. 44’üncü yılda 45 bin üyeyle Öz İplik İş, 770 bini aşkın üyeyle Hak-İş Konfederasyonu olarak emek hareketinde ciddi bir yere sahip olduk. Ciddi bir yerdeyiz. Eskiden ya işte bunlar falan diye bakılırken bugün hakikaten sözümüzün dinlendiği ya bunlar ne açıklama yapacak? Hangi konuda nereye değinecekler diye bakıldığı bir sendika haline geldik. Bu ben ve kıymetli yol arkadaşlarım, yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımın bakışları ve duruşlarıyla alakalıdır.

“Tek bir siyasi düşüncemiz var: emek ve emekçi”

Biz, emeğin ne sorunu varsa çekinmeden hiçbir siyasal görüş katmadan dile getirdik ve getiriyoruz. Çünkü biz 2019 yılında yönetim olarak göreve geldiğimizde şunu söyledik. Dedik ki; bu sendikada hiçbir siyasal görüş olmayacak. Tek bir siyasi düşüncemiz var, emek ve emekçi. Emeğin sorununu kim gündeme getirirse, hangi siyaset gündeme getirirse onu alkışlayacağız. Emeğe kim sorun çıkarırsa da onun karşısında olacağız. Dört yıldır bu çizgimizi hiç bozmadık. Korkmadan, cesurca bunları gündeme getirdik. Yani emeğin sorunları derken, kronikleşmiş sorunlar var çalışma hayatında. Bunları biz defalarca gündeme getiriyoruz. Konfederasyonlar vasıtasıyla da gündeme getiriyoruz. Bunlara değinilmesini istiyoruz.

“Yüksek enflasyon emekçileri geçim sıkıntısına soktu”

Bir pandemi süreci yaşadık. Pandemi sürecinden sonra ülkeyi çok yüksek bir enflasyona girdi. Belki on yedi yıldır hiç karşılaşmadığımız bir enflasyonla karşı karşıya kaldık.  Yüksek enflasyon emekçileri geçim sıkıntısına soktu. Bugün TÜİK rakamlarına göre yüzde seksen ama gerçekte yüzde yüz sekseni aşan, belki de daha da işte bazı kalemler de zaten konuşmaya dahi gerek olmayan enflasyonları yaşıyor ülke. Şimdi siz bir esnafsanız enflasyona yenilmemek için ya da bir üreticiyseniz enflasyona yenilmemek için ürettiğiniz ya da sattığınız ürüne enflasyon miktarında ya da sizi kurtaracak miktarda zam yapabiliyorsunuz değil mi? Yani bir diyelim ki bu kâğıdı ürettiniz. Baktınız kurtarmıyor. On lira maliyeti. Ya işte bunu on beş lira yazayım diyebiliyorsunuz. İşte burada esas sıkıntıyı çeken biz emekçiler. Çünkü biz kendi haklarımız, kendi maaşlarımız konusunda söz sahibi değiliz.

“Vergi diliminin artırılmasını istiyoruz”

Bu sene belki biraz işte enflasyonun etkisi vesaireyle beraber uzun süredir olmayan ikinci bir asgari ücret zammı yapıldı. Ara zam olması bizi rahatlatır falan dedik ama burada da başka bir sorun var. Vergi sorunu. Yani HAK-İŞ Konfederasyonu ve Öz İplik İş Sendikası olarak Maliye Bakanlığı’na bir mektup yazdık vergi dilimlerini arttırın diye. Asgari ücreti yüzde otuz zam veriyorsunuz ama vergi dilimini arttırmadığınız zaman zaten daha biz beşinci ayda vergi, ikinci vergi dilimine girmeye başladık değil mi? İkinci vergi dilimine girince yaptığınız zammın bir anlamı yok ki. Yaptığınız yüzde otuz zammın muhtemelen yüzde sekiz buçuğu vergiye gitti. O yüzden kimse biz emekçilerle oynamasın. Kimse biz emekçilerin emeğiyle oynamasın. Tekrar bizi yönetenlere sesleniyorum. Bu vergi dilimlerindeki makası biraz önce, bir an önce açın. Bir an önce almış olduğumuz hakların vergiye gitmesini engelleyin. Biz bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağız. Gerek konfederasyon olarak gerek sendika olarak bunların takipçisiyiz. Bu konuda da sizlere söz veriyoruz.

Gaziantep Şubemizin 10. Olağan Genel Kurulunda Faaliyet Raporunu Mehmet Bahri Kaplan, Denetim Kurulu raporunu ise Selahattin Gezer okudu.

“Bugün Gaziantep’te bir bayrak devri oluyor”

Kaplan abimizin gösterdiği feraseti sendikacıların göstermesi çok zor. Maalesef görevi teslim etmek istemiyor sendikacılar. Kaplan abimiz yoruldu. Yılların yorgunluğu da var. Sendikacılığın ana temelinde problem var ve problem varsa size ulaşılıyor. Kaplan abiye çok çok teşekkür ediyorum.

“Kaplan Abimiz sendikal camiada çok nadir görülen bir şeyi yaşatıyor bize”

Kaplan Abimiz sendikal camiada sendikal hayatta çok nadir görülen bir şeyi yaşatıyor bize.  Bu benim için çok kıymetli bunu hiçbir zaman unutmayacağım. Bu benim için de bir şiar olacak. Allah hepimize görevimizi bu şekilde devretmeyi nasip etsin. Alnının akıyla teslim etmek bu demektir. Hiçbir kara leke olmadan, akıllarda soru işareti olmadan, hiç kimsenin art düşüncesi olmadan görevi teslim etmek budur. İnşaAllah tüm sendikacılara bunu nasip eder.

Gaziantep mevcut Şube Başkanı Mehmet Kaplan da Gaziantep Şube 10. Olağan Genel Kurulunda bir konuşma yaparak bayrağı Şahin Avlanmaz’a devrettiğini açıkladı. Kaplan konuşmasına şu açıklamalarda bulundu:

Kıymetli Genel Başkanım değerli yönetim tekrar sizleri saygıyla selamlıyorum. Birçok arkadaşımız biliyor ancak yeni arkadaşlarımızın bilmesi açısından anlatmak isterim; Ben 7 Mayıs 1978 yılında bu sendikada iş başı yaptım. Sendikamızın kuruluşu 7 Ağustos 1978, benim işe girişimden üç ay sonra. Tabii 1978 denilince sendikamız darbeden önce kurulan bir sendika. O dönemde kan gövdeyi götürüyor Türkiye'de. Kimin kimi vurduğu belli değil. Bu şekilde bu sendikayı biz kurduk. Emin olun o günkü şube başkanının evinde ben akşamın üçü, sabahın beşine kadar nöbet tuttuğumu bilirim.

“Genel Başkanım sendikal mirası teslim almış, en iyi yere gayretle taşıyor”

Bu şekilde bu zorluklarla bu sendika kuruldu ve bugüne geldi. Bu sendika için herkes bir şeyler yaptı. Hatta açlık grevine dahi gidildi. Çukur birlik kaydedildi. Bakanlık tarafında bize yetki verildi. Ama o zamanın iktidarı TÜRKİŞ'in taraftarıydı diye bize vermemek için elinden geleni yaptı ki vermediler. 10 gün açlık grevine gidildi.  İşte bu kuruluş için herkes elinden geleni yaptı. Şimdi karşımda oturan sevgili Genel Başkanım bugün bu sendikal mirası teslim almış, en iyi yere gayretle taşıyor.Bazı insanlara trilyonları verirsin, hiçbir şey yapamaz, Bazı insanlara yüz lira verirsin, beş yüz lira iş yapar. İşte değerli Genel Başkanım da onlardan bir tanesi. Şu anda sendikamız Türkiye genelinde birçok bölgede sendika şubelerinin yerleri alındı. Gaziantep'te de bulun dedi biz bulamadık. Anıtkabir'in karşısında altı katlı bir apartman dikildi. Gururla, şerefle. İşte bunu yapan değerli Genel Başkanım ve yönetimidir.

“Bana otuz dört senedir destek veren herkese teşekkür ederim”

Benim bu konuşmam herhangi bir veda konuşması değil. Sadece saygı konuşması olacak. Ömrümün vefa ettiği sürece genel merkez bana devam et dediği sürece ben bu sendikada görevime devam edeceğim. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Kuruluşların hedefine ulaşabilmesi için gençlerin önünün açılması gerekiyor. Ben böyle düşünüyorum. Bu vesileyle onurumla, şerefimle bugüne kadar herhangi bir helal getirmeden, sendikanın işini kendi işinden öngörerek, kendi işine hiç aklıma getirmeden, sendikamı bir gün kapalı tutmadan buraya kadar bu görevi getirdim. Ve bu görevde bana otuz dört senedir destek veren herkese teşekkür ederim.

“Sendikamızın daha da güçlenmesi için bayrağı Şahin Avlanmaz kardeşime teslim etmek istiyorum”

Bugüne kadar bana destek verdiğiniz için burada olup olmayanların da adına sizin huzurlarınızda saygıyla eğilmek istiyorum. Bu bayrağı yükseklere taşımak için sendikamızın daha da güçlenmesi için yanımda benimle beraber çalışan 34 yıldır el ele, omuz omuza verip her konuda bana yardımcı olan Şahin Avlanmaz kardeşime teslim etmek istiyorum.

Şahin Avlanmaz, inanın aynen benim bir evladım gibi. Çocuklar benim torunum gibi gördüm. Bundan sonra da Şahin’e tüm desteğimi vereceğim en ufak bir şüpheniz olmasın. Yine sahada Şahin kardeşim bir genç olduğu için devam edecek. Ben de elimden geldiği kadar, gücümün yettiği kadar, dilimin döndüğü kadar. Ömrümün vefa ettiği kadar sağlığımın vefa ettiği kadar kendisine destek vermeye söz veriyorum ve bayrağımızı daha da yükseklere çıkarmaya çalışıyorum.

“Gençlerimizin önünü açmamız lazım”

Ben bu görevi Şahin'e benden daha aktif, benden daha genç olduğu için teslim ediyorum. Madem sendikamın bir hedefi var, Türkiye'de birinci olmak gençlerimizin önünü açmamız lazım ve bu hedefe ulaşmamız lazım.

“Hakkınızı helal edin”

Ben bugüne kadar gücümün yettiği kadar kendimden eminim. Şunu söylüyorum. Bilerek işçinin beş kuruşunu rüşvet karşılığında işverene iade ettiysem hakkınızı helal etmeyin. Ama gücüm yetmemiş. Ama bir hata olmuş. Bu hatalardan dolayı da hakkımızı helal etmenizi istiyorum. Bu sendikanın kuruluşu kolaylıkla olmadı. Dedim ya herkes elinden geleni yaptı. Ama şu anda görev başında bulunan yönetim samimiyetimle söylüyorum. Huzurlu, güvenli, düzenli, dedikodusuz bu sendikayı yükselteceğinden eminim ki yükseltmesi devam ediyor, görüyoruz zaten. Biraz önce dediğim gibi genel başkanım en kısa bir zamanda Antep'te de bir yer istiyorum. Bu duygu ve düşüncelerle hakkınızı tekrar helal edin. Benim başımın üstünde yeriniz var. El ele, gönül gönüle verip bu sendikayı Antep'te yükseltmek için sizden rica ediyorum bizlere yardımcı olun. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Genel Başkanımız Rafi AY, seçimlere girmeyeceğini açıklayan ve sendikamızda uzun yıllar görev yapan  Mehmet Kaplan’a teşekkürlerini sunan bir plaket takdiminde bulundu.

Şahin Avlanmaz Şube Başkanı Seçildi

Yapılan Olağan Genel Kurul seçimleri sonucunda tek liste ile Şahin Avlanmaz  şube başkanlığına, şube yönetim kurulu üyeliklerine ise Ali Sezer, Mehmet Bahri Kaplan, Hanifi Çelik ve Hasan Acıoğlu seçildi.

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR