SENDİKALARLA ODAK GRUP GÖRÜŞMESİ TOPLANTINA KATILDIK || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

SENDİKALARLA ODAK GRUP GÖRÜŞMESİ TOPLANTINA KATILDIK


Adil Giyim Vakfı Tarafından Adil Moda İçin: Sendikalarla Odak Grup Görüşmesi Toplantısı Gerçekleştirildi


Adil moda için: Türk hazır giyim sektöründe ücret ve cinsiyet eşitliğine ilişkin durumun belirlenmesi ve iyileştirilmesi' Sendikalarla Odak Grup Görüşmesi toplantına katıldık.

'Adil moda için: Türk hazır giyim sektöründe ücret ve cinsiyet eşitliğine ilişkin durumun belirlenmesi ve iyileştirilmesi' Sendikalarla Odak Grup görüşmesi toplantısı 14 Nisan 2023 tarihinde Fair Wear Foundation (Adil Giyim Vakfı) tarafından online zoom platformu üzerinden gerçekleştirildi.

Toplantıya Adil Giyim Vakfı proje ekibi, Industriall, sektörde örgütlü sendikaların temsilcileri  katıldı. Sendikamızı temsilen toplantıya Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz ve Kadın Komitesi Başkanımız Fulya Pınar Özcan, Sürdürülebilirlik ve eğitim Birimi sorumlumuz Gizem Aktürk Yurduseven ve Stajerimiz Yusuf Ceyhan katıldı.

Toplantının birinci bölümünde Adil Giyim Vakfı tarafından hazırlanan “Adil Moda için: Türk Hazır Giyim Sektöründe Ücret ve Cinsiyet Eşitliğine İlişkin Durumun Belirlenmesi ve İyileştirilmesi” üzerine bir sunum yapıldı.

Türk Hazır Giyim Sektöründe Ücret ve Cinsiyet Eşitliğine İlişkin Durumun Belirlenmesi ve İyileştirilmesine yönelik yapılan işçi, marka ve tedarikçiler ile ilgili anket çalışmalarında toplumsal cinsiyet, şiddet ve taciz algısının işçilerde düşük olduğu vurgulandı. Aynı zamanda ankete katılan katılımcıların maddi yoksunluktan ötürü zor durumda kaldıkları belirtildi.

İş yerinde cinsiyete dayalı şiddet ve taciz konusunda yapılan araştırmada yaklaşık her beş kadından biri fabrikadaki iş arkadaşı, amiri ve müdürü tarafından cinsel içerikli sözlere, uygunsuz davranışlara maruz kaldığı bildirildi.

Toplantının devamında Adil Giyim Vakfı’nın anket araştırmasının sunumunun ardından sendika temsilcilerine söz verilerek İş yerinde cinsiyete dayalı şiddet ve taciz ve geçim ücreti konusunda deneyim aktarımı gerçekleştirildi.

Toplantıda söz alan Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan; “Yaşam ücretiyle ilgili bir standart oluşturmak üzere ACT markalarıyla üzerinde çalışılan pilot projeden bahsetti. Özcan, sendikalı olan firmalara markalar tarafından teşvik edici çalışmaların önemli olduğunun altını çizdi.

Konuşmasının devamında şiddet ve tacize ilişkin sendikamız tarafından gerçekleştirilen anket çalışmasına, projelerimize, eğitimlere ve faaliyetlerimize ilişkin bilgi veren Özcan, TİS sözleşmelerine yönelik olarak konfederasyonumuz HAK-İŞ tarafından hazırlanan taslak metinlere değindi.

FWF temsilcilerine sendikaların görüş ve önerilerini almak üzere düzenledikleri toplantı için teşekkür eden Özcan, projenin sendikaları sürece dahil edilerek genişletilmesinin önemine dikkati çekti.

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR