SENDİKAMIZDAN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A VERGİ MEKTUBU || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

SENDİKAMIZDAN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A VERGİ MEKTUBU


Genel Başkanı Rafi AY, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Vergi Mektubu Gönderdi


Genel Başkanımız Rafi AY, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a gelir vergisi ile ilgili bir mektup gönderdi.

Genel Başkanımız Rafi AY, gönderdiği mektupla emeğinden başka sermayesi olmayan çalışanların temsilcisi olarak, ivedilikle gelir vergisi dilimlerinin yeniden belirlenmesini talebini dile getirdi.

AY, tüm ücretlilerde asgari ücret tutarına denk gelen kısmın vergi dışı bırakılması uygulamasından dolayı Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkürlerini ileterek, yüksek enflasyona karşı asgari ücrete yıl içerisinde yapılan ara zam ile, çalışanların ücretlerindeki artış ve asgari ücrete bağlı artan birçok kaleme karşın gelir vergisi dilimlerinin artmamasının ücretleri erittiğini belirtti.

Gelir vergisi tarifesinin özellikle ilk iki dilimindeki artış oranının toplu iş sözleşmeleri üzerinde baskı oluşturduğunu vurgulayan AY, şu ifadeleri kullandı:

“Bu durum mümkün olsa dahi daha yüksek ücret talebini engellemekte, hatta ücret artışı olsa dahi net gelir kaybına yol açan sonuçlar doğabilmektedir. Asgari ücretin dahi gelir vergisi tarifesi ikinci dilimine geçmesi bu konunun aciliyetinin bir göstergesidir. Mevcut durumda da işçiler, temmuz ayı itibarıyla daha fazla gelir vergisi verir duruma geçecektir. Ülkemizde toplanan gelir vergisinin çok büyük bir kısmı ücretlilerin ödediği gelir vergisidir. Oysa toplam gelir içinden işçilerin aldığı pay, ödenen gelir vergisindeki işçilerin payından daha küçüktür. Yapılan bir hesaplamaya göre, gelir vergisi tarifesinin ilk dilimi, kanunda yazıldığı gibi eğer her yıl belirlenen tutara, yeniden değerleme oranı ilave edilseydi, ulaşması gereken tutar 2023 itibarıyla 182 bin lira olması gerekiyordu. Oysa bugün 70 bin lira düzeyindedir."

Mektupta; Sayın Erdoğan'a çağrıda bulunan Genel Başkanımız Rafi AY, taleplerini şöyle sıraladı:

“"Gelir vergisinin ilk iki diliminin ivedilikle artırılmasını, toplu iş sözleşme imzalanan iş yerlerinde birinci ve ikinci dilim gelir vergisi tarifesinin 5 puan düşük uygulanmasını, temel tüketim mallarındaki KDV artışının geri çekilmesini, emekçilerin beslenme, temel hijyen temizlik ürünleri, çocuklara yönelik ürünler ve eğitim giderlerindeki dolaylı vergileri (KDV ve ÖTV) ödeyecekleri gelir vergisinden düşmesine imkân sağlanmasını talep ediyoruz."

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR