ŞİRİKÇİOĞLU İŞÇİLERİ İÇİN AÇIKLAMALARDA BULUNDUK || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

ŞİRİKÇİOĞLU İŞÇİLERİ İÇİN AÇIKLAMALARDA BULUNDUK


Sendikal Özgürlük İçin İstanbul Şirikçioğlu Önünde Toplandık


Kayseri’de faaliyet gösteren Şirikçioğlu İplik ve Denim İşletmeleri San. Tic. A.Ş. çalışanları, uluslararası belge ve sözleşmelerin, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve yasaların kendilerine tanıdığı hakkı kullanarak sendikamız Öz İplik İş’e üye olmuşlardır.

2017 yılında başlayan üyelikler, 2022 yılında ise hızlanmıştır. Süreci öğrenen işveren ve işveren vekilleri tarafından sendikalaşmayı engellemek adına sendikaya üye olan bazı işçilerin söz konusu dönemde işine son verilmiştir.

Şirikçioğlu’nda örgütlenme sürecinde işten atılmalar ve örgütlenme önündeki engel ve baskılara rağmen önemli bir mücadele sonucunda sendikamız Öz İplik İş fabrikada yasanın aradığı çoğunluğu sağlamıştır.

Bakanlık tarafından sendikamıza yetki verilmiştir.  Bu süreçte işveren tarafından yetkiye itiraz edilmiş ve Öz İplik İş Sendikası ile tüm diyalog kanallarını kapatmıştır. Bu süreçte işten çıkarmalar gerçekleşmiştir.

2017 yılından bu yana Şirikçioğlu’nda işten çıkarılan işçiler için sendikamız tarafından açılan işe iade davaları kazanılmıştır. Devam eden davalarımız mevcuttur. Açtığımız sendikal tazminat davalarının da yarısı kazanılmış, yarısı da bilir kişidedir.

Kayseri Şirikçioğlu Tekstil’de yasanın aradığı çoğunluğu sendikamızın sağladığına dair yetki tespitine işverenin itiraz etmesi sonucu açılan dava ise  27 Eylül 2022 tarihinde Kayseri 4.İş Mahkemesinde görüldü. Dava lehimize sonuçlandı.

Genel Sekreterimiz Samet Ceylan ve  Genel Sekreter Yardımcımız Bünyamin Bayır, ile çevre illerden gelen sendikamız teşkilatı, 20 Ekim 2022  tarihinde Şirikçioğlu İplik ve Denim İşletmeleri San. Tic. A.Ş.’nin İstanbul merkezi önünde toplanarak açıklamalarda bulundu.

Genel Sekreterimiz Samet Ceylan, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Bugün Şirikçioğlu Tekstil işçilerinin sendikalaşma mücadelesi için, Şirikçioğlu Tekstil işvereninin hukuk tanımaz tavrı için ve Şirikçioğlu Tekstil işvereninin anayasayı ihlal etme girişimini engellemek üzere toplandık.

Sendikaya üye olmak ve üyelikten ayrılmak anayasal haktır. Sendikalaşmayı engellemek suçtur. İşçiler burada sendikamıza üye olmak istiyor. Anayasal haklarını kullanmak istiyor.

Şirikçioğlu Anayasanın 51. Maddesi ve 6356 sayılı yasanın 25. maddesi olan sendikaya üye olma özgürlüğü ihlal ediyor. Şirikçioğlu yetkilileri söz konusu tutum ve davranışlarıyla Türk Ceza Kanunu’nun 118’nci maddesi kapsamında kamu davasına da konu olabilecek suç işliyor.

Sendikamızın fabrikada yetkili olması gerçeğini kabullenmeyen işverenler tarafından; fabrikada kozmik oda kurularak, işçiler bu odaya çağırılıyor ve e-devlet şifreleri alınarak sendikaya üye olup olmadıkları kontrol ediliyor. İşçiler, işten atılma tehdidi ve baskısıyla sendikadan istifaya zorlanıyor. Sendikadan istifa etmeyen işçiler, küçülme gerekçesiyle işten çıkarılıyor. Ancak, işverenin “sendikalaşmayı engellemek” için işçileri işten çıkardığı, şahitlerin beyanı ile sabit kılındı. İşveren vekilleri, bu tutum ve davranışları yüzünden cezaya çarptırıldı.

Buradan Şirikçioğlu İşverenine Sesleniyoruz; Bir işçi hareketi olan sendikamız Öz İplik İş 45 yıllık birikimi olan bir sendikadır. Baskıcı tutumdan vazgeçin. İşçilerin yasal temsilcisi sendikamız Öz İplik İş’i tanıyın. Çalışanların sendika sendikaya üye olma özgürlüğüne saygı gösterin. Öz İplik İş Sendikası olarak, biz çalışma barışının sağlanmasını istiyoruz. Bu inadın taraflara hiçbir yararı olmayacağının da önemle altını çiziyoruz. Sürecin diyalog ile tatlıya bağlanmasını diliyoruz”

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR