SOSYAL TARAFLARDA KARAR MEKANİZMALARINDA KADIN TEMSİLİ ÇALIŞTAYI || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

SOSYAL TARAFLARDA KARAR MEKANİZMALARINDA KADIN TEMSİLİ ÇALIŞTAYI


ILO Türkiye Ofisi Tarafından Düzenlenen Çalıştaya Katıldık


ILO Türkiye Ofisi tarafından Sosyal Taraflarda Karar Mekanizmalarında Kadın Temsili Çalıştayı 4 Mayıs 2023 tarihinde Ankara Ambassador Otel’de düzenlendi. Çalıştaya ILO Türkiye Direktörü Giovanni di Cola ve ILO Tükiye Ofisi temsilcileri Ebru Özberk Anlı ve Emel Akalın’ın yanı sıra Akademisyenler, Konfederasyonumuz HAK İŞ başta olmak üzere işçi, işveren konfederasyonları ve sendikaları katılım sağladı. Toplantıya sendikamız Öz İplik İş adına Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan ve Stajyerimiz Yusuf Ceyhan katıldı.

Toplantının birinci bölümünde tanışmaya ve katılımcıların beklentilerine yer verildi. Ardından ILO Türkiye Ofisinden Ayşe Emel Akalın bir giriş konuşması yaptı ve toplantının gündemi hakkında katılımcılara bilgi verdi.

İkinci bölümde ise ILO Türkiye Ofisinden Ebru Özberk Anlı, ILO’nun tanımına ve temel ilkelerine yönelik sunum yaptı. Özelikle İnsana yakışır bir iş, herkes için sosyal koruma, sosyal diyaloğun geliştirilmesi gibi ilkelerin ve bunun yanı sıra Filadelya Bildirgesinin, Ücret Eşitliği Sözleşmesinin, Adil Bir Küreselleşme İçin Sosyal Adalet Bildirgesi, ILO Çalışma Yaşamının Geleceği Yüzüncü Yıl Bildirgesinin önemini vurguladı.

ILO Çalışma Yaşamının Geleceği Yüzüncü Yıl Bildirgesinde; yeni yüzyılda hangi sorunların konuşulması gerektiği, ne kadar ilerleme kaydettiğini gözden geçirildiği bir süreç ve daha güçlü adımların atılması gerektiğinin buna bağlı olarak dönüştürücü adımların atılmasının gerektiği belirtildi.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Seyhan Erdoğdu ise Kadın Temsili ve Liderliği-Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için İyi Uygulamalar konulu sunumunda, Sendikalarda kadın üyeliklerinin nasıl artırılacağı ve kadın liderlerin karar alma mekanizmalarına nasıl katılacağına yönelik dünyadan ve Türkiye’den örnekleri katılımcılarla paylaştı.

Sosyal Taraflarda Karar Mekanizmalarında Kadın Temsili Çalıştayında öğleden sonraki bölümde “Değişimin yol haritası: Hareket Planımızı Geliştirmek” konulu bir grup çalışması yapıldı. 4 farklı grup bu çalışmaya katıldı ve gruplar kendi aralarında hedefler belirleyerek bir yol haritası belirlediler ardından grup sözcüleri tarafından sunumlar yapılarak katılımcılarla grupların yol haritaları paylaşıldı.

Toplantının kapanış konuşması ILO Türkiye Direktörü Giovanni di Cola tarafından gerçekleştirildi.

Türkiye Direktörü Giovanni di Cola konuşmasında yakın zamanda karşılaştığı bazı anekdotları paylaşarak toplumsal cinsiyet eşitliğine önemine vurgu yaptı. Ayrıca yol haritasının belirlenmesine yönelik şunları kaydetti;

“Şu anda önünüzde bir yol haritası var. Bu yol haritasıyla ilgili yapmamız gereken ilk şey bir önceliklendirmeye gitmek olmalı. Çünkü bahsettiğimiz tüm adımları aynı anda atmamız mümkün değil. İkincisi ortak programlar geliştirmek. Çünkü ortak programlar çok güçlüdür ve hem izleme ve değerlendirmeye olanak verir hem de gerekli olduğu durumlarda ihtiyaçlar nezdinde tekrar şekillendirmeye olanak verir. Bir de tabii ki başka grupların geri bildirimlerini almak bizim için her zaman çok değerlidir. Çünkü kalitenin sağlanabilmesi için ve aldığımız geri bildirimlerin bizim için harekete geçirici bir güç olabilmesi adına sadece kendi içimizde yaptığımız değerlendirmeler değil, farklı grupların geri bildirimini almakta çok değerlidir.”

Toplantı sertifika töreninin ardından sona erdi.

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR